Yli puolet suomalaisista yliopisto-opettajista kannattaa politiikassa joko vihreitä tai kokoomusta, osoittaa Jorma Hietamäen viime viikolla tarkastettu väitöskirja. Opettajien poliittinen suuntautuminen on osittain yhteydessä heidän maailmankuvaansa.
Tutkimuksessa käsiteltiin tieteellistä maailmankuvakeskustelua pääosin metafyysisistä teemoista sekä kartoitettiin yliopisto-opettajien maailmankuvia ja -katsomuksia kyselytutkimuksella, johon vastasi 272 opettajaa. Kyselyosion aineisto on kerätty vuonna 2003.
Tutkimuksen mukaan enemmistö yliopisto-opettajista suuntautuu materialistisesti ja ajattelee, ettei maailman syntyyn liity mitään yliluonnollista, että elämä on kehittynyt maan päällä evoluution kautta ja myös ihmisen psyyke on tämän kehityksen tuotetta.
Enemmistön näkemyksen mukaan ihmisen psyyke ei jatka elämää kuoleman jälkeen, enkeleitä tai muita henkiolentoja ei ole olemassa, ja kaikki paranormaalit ilmiöt saattavat olla tulevaisuudessa selitettävissä tieteen avulla.
Lähes puolet vastaajista ajattelee, että inhimillinen moraali on biologisen ja kulttuurievoluutiokehityksen tuotosta.
Materialistit vastaan konservatiivit
Vaikka yliopisto-opettajien enemmistö ei usko jumalan olemassaoloon, silti noin 40 prosenttia heistä uskoo. Uskovat ovat kuitenkin mielipiteissään melko liberaaleja. Noin kolmasosa jumalauskoa koskeneisiin kysymyksiin vastanneista on luokiteltavissa ateisteiksi, hieman vähemmän on agnostikkoja.
Enemmistö yliopisto-opettajista on sitä mieltä, ettei tieteenkään keinoin voida selvittää kaikkea.
Tutkimuksessa kävi myös ilmi, että vaikka enemmistö vastanneista arvioi tieteellisen tutkimuksen ja kirjallisuuden vaikuttaneen merkittävästi heidän maailmankuvaansa ja -katsomukseensa, sillä ei silti ole kuin reilulle viidesosalle niin suuri vaikutus, että se olisi tuntunut arjessa ja muuttanut jokapäiväistä elämäntapaa.
Eri tieteenaloilla toimivilla opettajilla on tietyissä uskomuksissa ja katsomuksissa tilastollisesti merkitseviä eroja. Luonnontieteilijät, teknisten tieteiden edustajat ja yhteiskuntatieteilijät ovat maailmankatsomukseltaan enemmistöltään naturalistis-materialistisesti suuntautuneita, kun taas kasvatustieteilijöissä, humanisteissa, kauppatieteilijöissä ja lääketieteilijöissäkin enemmistö on konservatiivisempia ja uskoo esimerkiksi jumalan olemassaoloon.