Hellepäivä heikentää työviihtyvyyttä. Ensimmäiseksi kuumuus alkaa vaivata ulkotyöläisiä.
– Helle vaikuttaa myös raskaassa fyysisessä työssä, esimerkiksi teollisuudessa, jossa itse työkin tuottaa lämpöä, ja helle tulee vielä siihen päälle, Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Hannu Rintamäki kertoo.
Viime kädessä lämpö tunkee myös toimistoihin.
– Siellä lämpeneminen on hitaampaa, koska talo lämpenee hitaammin.
Virheet lisääntyvät
Tiettyyn rajaan asti lämmin kesäpäivä on Rintamäen mukaan miellyttävyyskysymys.
– Mutta kun mennään helteen puolelle ja 25 astetta ylittyy, alkaa tulla ongelmia. Tyypilliset lämpimän vaikutukset ovat, että toimintakyky laskee ja virheiden määrä alkaa kasvaa, Rintamäki tietää.
Kun elimistö kuormittuu, hikoilu lisääntyy ja työntekijä voi alkaa pikkuhiljaa kuivua, jos ei huolehdi juomisesta. Kuivuminen heikentää suorituskykyä.
– On tärkeää juoda riittävästi – ei liikaa, mutta riittävästi – että korvataan nestehukka, professori opastaa.
Fyysisessä työssä voi juoda 1-2 desilitraa 3-4 kertaa tunnissa.
Tauko tunnissa
Kuumalle altistus pitäisi helteellä minimoida. Ulkotöissä tämä tarkoittaa Rintamäen mukaan oleskelua varjossa aina, kun se on mahdollista.
– Myös työn riittävä tauotus on tärkeää. Mitä raskaampaa työtä tehdään, sitä tärkeämpää on tauottaa. Kerran tunnissa kannattaa pitää vajaan vartin tauko.
Rintamäki korostaa myös pukeutumisen merkitystä.
– Vaatetuksen pitäisi olla kattava, ettei työntekijä polta ihoaan. Vaatteiden tulee olla kevyitä, hengittäviä ja ilmavia.
Koska helteellä hikoillaan, elimistöstä häviää suoloja. Siksi kannattaa syödä suolaisia välipaloja.
– Hetkessä ihmisen suolatasapaino ei heilahda, mutta kun hellettä jatkuu päiväkausia, suolapalat on syytä muistaa.
Sopeutuminen vie viikon
Työterveyslaitoksen tutkijat kehottavat totuttautumaan kuumaan. Ensimmäiset päivät ovat vaikeimmat, sillä elimistön lämpösopeutuminen kestää noin viikon.
– Kuuman päivän sietoa parantaa se, että yöllä nukutaan kunnolla. Pitää tehdä kaikkensa, että nukkumapaikka on tarpeeksi viileä. Ennen nukkumaanmenoa kannattaa käydä kylmässä suihkussa. Yön aikana viilentynyt keho auttaa elimistöä palautumaan kuumakuormituksesta, Rintamäki kertoo.
– Jos asunto lämpenee, mutta kotona ei ole tuuletinta, kannattaa kotia tuulettaa öisin.