Argentiinan mukaan Uruguayn suomalaiselle sellutehtaalle myöntämä rakennuslupa oli alkujaan laiton, sillä maiden välisen sopimuksen mukaan niiden jakaman, luonnoltaan herkän Uruguay-joen tuntumaan ei saa rakentaa mitään konsultoimatta ensin toista osapuolta. Tämä ehto ei täyttynyt, kun Botnian rakennuslupa myönnettiin vuonna 2002.
Samaan aikaan Argentiinan puolella on jatkettu jättimielenosoituksia tehdasta vastaan. Sunnuntaina 6. syyskuuta Argentiinan Gualeguaychún kaupungissa runsaat 50 000 mielenosoittajaa marssi Argentiinan ja Uruguayn väliselle kansainväliselle Gral San Martín sillalle, aina sillan puoleenväliin Uruguayn rajalle saakka, josta suomalaisen Metsä-Botnian sellutehtaan siluetti näkyy lähietäisyydeltä.
Gral San Martín sillalle ahtautunut väkijoukko tuli paikalle osoittamaan tukeaan Argentiinalle sellukiistassa ja näyttämään Haagin tuomioistuimelle, että sellutehtaan vastustaminen ei ole vuosien varrella laimentunut, päinvastoin. Tehtaan edustalla Uruguay-joella venerivistö muodosti tekstin ”Fuera Botnia” (Botnia pois) väkijoukon huutaessa ”Suomi ulos Etelä-Amerikasta, oikeutta Haagissa, Finlandia go home!”
Suomalaiselle Gualeguaychússa pistäytyminen on unohtumaton kokemus, sillä täällä Botnian sellutehdas ja Suomi valtiona linkittyvät kaupungin asukkaiden mielissä tiiviisti yhteen. Lähes joka kadunkulmassa törmää pikkuputiikkiin, jonka ikkunassa on sellutehdasta vastustava juliste ja Suomen lippu, jonka yli on vedetty ruksi. Botnian läsnäolo tuntuu kaikissa aisteissa, niin nenään tunkeutuvana imelänä hajuna kuin visuaalisesti katukynnyksen ”Ei sellutehtaalle, Suomi on vastuuton valtio” -tekstissä.
Mielenosoituksessa hittituote etenkin lapsilla oli T-paita, jonka selkäpuolella oli merirosvon kuva, yläpuolella teksti ”Botnia” ja alapuolella Suomen siniristilippu. Piraattiteema viittaa uuskolonialismiin, sillä Latinalaisessa Amerikassa saattaa kuulla eurooppalaisia sanottavan muiden luonnonvaroilla rikastuneiksi merirosvoiksi.
Fabian Moreno Navarro, sellutehdasta vastustavan Asamblea Ambiental -järjestön asianajaja uskoo Haagin tuomioistuimen lähtevän periaatteesta, ettei yksikään valtio voi sallia omalla maaperällään suorittamiensa tekojen tuottavan suoraa haittaa toiselle valtiolle.
Navarron mukaan Haagin tuomioistuimen päätöksestä tulee ennakkotapaus. Uruguayn mahdolliset tulevat hankkeet muun muassa Stora Enson kanssa riippuvat siitä.
Lue Kansan Uutisten Viikkolehdestä perjantaina 18.9.2009 Raisa Musakan reportaasi sellutehtaan vastaisesta mielenosoituksesta.