Alkoholin kokonaiskäytön odotetaan laskevan
Alkoholin käytön odotetaan laskevan taantumassa kuten 1990-luvun lamassakin. Vaikka kokonaiskäyttö laskee, ongelmajuominen kasvaa.
Kehittämispäällikkö Ritva Varamäki Terveyden edistämisen keskuksesta varoo nimeämästä mitään päihdeongelmien riskiryhmäksi. Ennemminkin kyse on elämänhallinnasta.
– On väestöryhmiä, jotka voivat huonosti ja jotka syrjäytyvät. Lama laittaa tapahtumat helposti liikkeelle, ja useasti niihin liittyy alkoholi, ei aina.
Turussa tiistaina alkavilla valtakunnallisilla päihdepäivillä paneudutaan muun muassa nuorten miesten hyvinvointiin ja työikäisten päihdehuoltoon.
1990-luvun lama vaikuttaa yhä
Viime lamassa ongelmia kasvattivat yhteiskunnan palvelujen leikkaukset. Niiden seuraamuksia maksetaan Varamäen mukaan vieläkin.
– Ongelmat eivät tule kertarysäyksellä vaan vuosia vielä laman jälkeen.
Alkoholi on osallinen 60–70 sairauden puhkeamiseen ja jopa syntymiseen. Riippuvuuden lisäksi listalla on muun muassa joukko syöpäsairauksia.
Veronmaksajille alkoholin väärinkäytöstä koituu iso lasku.
– Aina ei ole kyse syrjäytymisestä ja huono-osaisuudesta, vaan haitat näkyvät kaikilla yhteiskunnan alueilla. Ne näkyvät työpaikoilla, kouluissa ja neuvoloissa, ihan kaikessa, Varamäki muistuttaa.
Illallisjuominen voi olla kavalaa
Julkinen ryyppääminen, seurustelujuominen ja itsekseen tissuttelu painivat tavallisen kansalaisen mielestä ihan eri sarjoissa. Varamäki näkee asian toisin.
– Viinistä nautiskeleminen ystävien kesken voi olla salakavalaa, jos juodaan paljon. Ranskassa on paljon maksakirroosia. Se ei ole vain meidän ongelmamme.
Varamäki painottaa, ettei mikään juomistapa ole toista terveellisempi tai vähemmän haitallinen. Alkoholin määrä ja juomisen oheisongelmat kertovat, onko jo kyse riippuvuudesta.
Juomatapojaan kannattaa seurata
Omaa alkoholin kulutusta voi seurata erilaisin keinoin. Mittareita on esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Taitolajin nettisivuilla.
– Kannattaa tehdä silloin tällöin tämä audit-testi ja miettiä omaa alkoholin käyttöään. Varsinkin jos on vähänkään huolestunut omasta juomisestaan. Aina ei ole kyse toistuvasta juomisesta, vaan siitä, ettei homma pysy niinä harvoinakaan kertoina hanskassa, Varamäki huomauttaa.
Juomatapojaan on syytä tutkiskella, jos viinanjuonti johtaa sammumiseen tai itsesyytöksiin.
Korkin sulkeminen ei riitä
Eikö alkoholin kiroista pääse eroon laittamalla pullon korkin kiinni?
– Tuo on vähän turmiolan tommi -ajatus. Nykyisin puhutaan ihan toisella tasolla ja kehitetään uudenlaisia menetelmiä.
Varamäki tähdentää, että tehokkaimmin tepsivät perinteiset alkoholipoliittiset keinot: alkoholin hinta, saatavuus ja mainonnan kielto.
– Niiden lisäksi tarvitaan työtä ihmisten parissa. Tärkeää on, että oikeat lähestymistavat ja oikeat väestöryhmät tapaavat toisensa.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alkoholilaskuri: www.ktl.fi/portal/suomi/tietoa_terveydesta/terveyden_riskitestit/alkoholilaskuri__ktl
Taitolajin Audit-testi: www.taitolaji.fi/modules.php?name=News&file=article&sid=24