Kansanedustaja Hanna Sarkkinen perusteli jo tiistaina ryhmän kesäkokouksessa, miksi hallitukselle kannattaa esittää yhteistyötä opposition kanssa perustuloasiassa.
Hallitus on luvannut kokeilun kuluvan vaalikauden aikana.
– Hallitusohjelman harvoja valopilkkuja oli linjaus perustulokokeilun toteuttamisesta, Sarkkinen totesi.
– Linjattu perustulokokeilu on kuitenkin yhä vailla konkretiaa.
Osaaminen oppositiossa
Sarkkinen muistuttaa, että eduskunnan perustulo-osaaminen on oppositiossa.
– Uskon, että myös muissa oppositiopuolueissa olisi halukkuutta osallistua perustulokokeilun parlamentaariseen valmisteluun, Sarkkinen totesi.
Sekä vasemmistoliitolla että vihreillä on omat perustulomallinsa.
Vasemmistoliitossa perustulo-ajatus on ollut mukana puolueen perustamisesta lähtien.
– Oppositiossa on paljon perehtyneisyyttä perustuloon, joten olisi sääli jos kaikki tämä osaaminen jäisi paitsioon, Sarkkinen jatkaa.
Millainen perustulo?
Hallituspuolueiden perustulomallista ei ole tietoa. Hallitusohjelmassa ei täsmennetä, millainen kokeilu aiotaan toteuttaa tai mitä perustulolla tarkalleen ottaen tarkoitetaan.
– Perustulon tunnuksen alla puhutaan monenlaisista asioista. Kokeilun onnistumisen kannalta onkin tärkeää määritellä, mitä perustulolla tarkoitetaan ja miten kokeilu toteutetaan. Toteutustavasta riippuen kokeilu voi olla erittäin hyvä tai huono asia, Sarkkinen sanoo.
Hän korostaa, että hyvin toteutettu perustulokokeilu voisi antaa pohjaa nykyisen osittain toimimattoman, aukkoisen ja ihmisiä passivoittavan sosiaaliturvajärjestelmän uudistamiseen.
– Perustulo olisi Suomen suurin sosiaalipoliittinen uudistus ja kokeilu on tärkeä etappi matkalla sosiaaliturvan mahdolliseen kokonaisuudistukseen. Olisikin sääli jos hallitus runnoisi uudistuksen läpi ilman laajapohjaista keskustelua ja valmistelua, Sarkkinen toteaa.
Pelkona kuitenkin on, että hallitus toteuttaa perustulokokeilun nimissä jotain aivan muuta, eikä perustulon perusidea työelämän ja maailman muutokseen vastaavasta vastikkeettomasta, byrokratiaa purkavasta, työhön kannustavasta ja taloudellista turvallisuutta luovasta perustulosta toteudu.
– Monet sudenkuopat voidaan kuitenkin välttää ja hankkia perustulolle laajaa yhteiskunnallista hyväksyntää, jos perustulokokeilun valmistelu toteutetaan laajapohjaisesti ja parlamentaarisesti, Sarkkinen sanoo.