Mikä on työväenlehdistön asema nykyisessä mediakentässä? Millainen on tämän päivän kapinaruno? Onko Marx yhä ajankohtainen?
Muun muassa näihin kysymyksiin etsitään vastauksia toista kertaa järjestettävillä Stadin työväenkirjallisuuspäivillä.
Keskustelujen ja esitelmien lisäksi ohjelma sisältää lukuisia uutuuskirjojen esittelyitä ja kirjailijavierailuja. Päivien tarjonta käsittää lähes parikymmentä tilaisuutta ja ohjelmaa peräti 16 tunnin ajan. Viime vuonna ensimmäisillä Stadin työväenkirjallisuuspäivillä kävi lähes tuhat vierasta.
– Työväenkirjallisuus ei ole koskaan jäänyt mihinkään kapeaan genreen, sanoo Työväenkirjaston ystävät ry:n puheenjohtajan Pentti Arajärvi.
– Se voi sisältää ja sisältää kaunokirjallisuutta kertomakirjallisuutena ja dekkareina, runoutta laulettavana ja lausuttavana, tietokirjoja ja tieteellisiä kirjoja, historiaa ja muistelmia, sosialismin ja kapitalismin ylistystä ja kiroamista, kolmannen tien etsintää, ammattiyhdistysliikkeen toimintaa ja työväentalojen kohtaloita eli kaikkea mistä voi kertoa ja kirjoittaa.
Arajärvi korostaa kirjastojen merkitystä.
– Kirjasto on muisti, tiedon jakaja ja tulevaisuuden rakentaja.
Tapahtuma alkaa perjantaina avoimella Kapinarunoillalla. Raati on valinnut esitettävät runot, ja runoilija Marja-Leena Mikkola antaa jokaisesta esitettävästä runosta lyhyen arvion illan kuluessa. Mukaan on ilmoittautunut lähes kolmekymmentä runoilijaa.
Lauantaina työväenkirjallisuuspäivät käynnistyvät Pentti Arajärven avajaissanoilla. Monipuolisessa ohjelmassa käsitellään niin stadin slangia, vasemmiston tilaa kuin syksyn uutuuskirjojakin.
Kirjailija ja kulttuuripoliitikko Arvo Salon tuotantoa ja merkitystä arvioi muun muassa Kaj Chydenius. Hertta K ja kaaderin rakkaudet -otsikon alla kuullaan kirjailija Heidi Könkään uutuuskirjasta.
Uudenmaan Kirjoittajat esittelevät toimintaansa ja Elpo ry:n edustajat Aleksanteri Ahola-Valon ajattelua ja taidetta.
Vasemmistopoliitikko ja tietokirjailija Ele Aleniusta haastattelee kirjailija ja toimittaja Tuula-Liina Varis.
Vasemmiston tilaa tarkastellaan kahden keskusteluteeman avulla.
Vasemmiston tulevaisuudesta keskustelevat maailmanpolitiikan opettaja Aarni Tuomisen kanssa päätoimittaja Arja Alho, kaupunginvaltuutettu Yrjö Hakanen, nuorisotutkija, kaupunginvaltuutettu Veronika Honkasalo, Helsingin Vasemmistonuorten puheenjohtaja Henrik Nyholm sekä kaupunginvaltuutettu Thomas Wallgren.
Työväenlehdistön asemasta keskustelevat muun muassa Kansan Uutisten päätoimittaja Sirpa Puhakka ja Demokraatin päätoimittaja Mikko Salmi.
Kirjailijavieraina ovat muun muassa Reetta Meriläinen, Jukka Parkkari, Timo Sandberg ja Riikka Tanner. Laulava taiteilijavieras on Mikko Perkoila.
Lauantaina julkistetaan Punainen lanka -yhteisötaideteos, jonka materiaalina on käytetty kirjastosta poistettuja kirjoja. Lisäksi esitellään tasa-arvonäyttely sekä sosiaalidemokraattisten naisten 115-vuotisjuhlanäyttely.
Punanurkka-divari on avoinna työväenkirjallisuuspäivien ajan. ku
Aatosta jaloa – marraskuun valoa
6.– 7.11. Työväenliikkeen kirjasto, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto sekä Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Helsinki, Sörnäisten rantatie 23-25.