KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Suomikin oli halvan tavaran tuottaja

Suomessa tekstiiliteollisuuden hiipuminen alkoi 1970-luvun lopussa. Finlayson lopetti tekstiilituotannon Tampereen tehdasalueella 1990-luvun alussa. Kuvassa esikäämikoneen käyttäjä vuonna 1975.

Suomessa tekstiiliteollisuuden hiipuminen alkoi 1970-luvun lopussa. Finlayson lopetti tekstiilituotannon Tampereen tehdasalueella 1990-luvun alussa. Kuvassa esikäämikoneen käyttäjä vuonna 1975. Kuva: KU:n arkisto

Finlaysonin tarina on merkittävä osa suomalaisen teollisuuden kasvua ja hiipumista.

Tiina Heikkilä
27.12.2015 15.07

Teollistuminen hiipui hitaasti

Deindustrialisaatio eli teollisuuden hiipuminen on hidas ilmiö.

Alkoi Suomessa toden teolla 1980-luvulla ja vuosina 1977–1983 raskasta teollisuutta saneerattiin rankasti.

Ensin kärsi tekstiiliteollisuus ja sen jälkeen raskas teollisuus ja viime aikoina myös paperi- ja elektroniikkateollisuus.

Moni joutui työttömäksi ja ennenaikaiselle eläkkeelle elinkeinorakenteen muutoksen edetessä.

Isoja ihmismääriä työllistävä tavaranvalmistusteollisuus jatkaa hiipumistaan, ja sen merkitys on vähentynyt Suomessa. Nyt teollisuuteen perustuvaa palkkatyöläisyyttä museoidaan ja tutkitaan.

Historiantutkijat puhuvat deindustrialisaatiosta, teollistumisen vastakohdasta. Vaurautta tuottanut teollinen tavaranvalmistus alkoi toden teolla siirtyä halvempien tuotantokustannusten maihin 1970-luvulla.

– Teollistuminen ja deindustrialisaatio kulkevat tuotantokustannusten kehityksen mukaan. Logiikka on sama kuin 150 vuotta sitten, kun teollisuus tuli Suomeen, sanoo liiketoimintahistorian professori Jari Ojala. Silloin Suomi oli halpatyömaa.

Suomeen on jäänyt teollisuudesta monella alalla vain suunnittelu- ja prosessien johtotyö. Duunarienkin koulutusvaatimukset ovat kasvaneet. Suunnittelu ja tuotekehitys eivät työllistä kuten tavaranvalmistus.

Suomesta on tullut korkean jalostusasteen maa, jonka ei kannata leikata koulutuksesta. Ojala kritisoikin omituiseksi koulutuksen leikkauspäätöksiä.

– Emme sillä pärjää, koska emme ole matalan jalostustason maa.

Jos Suomen talous jatkaa rämpimistään, Ojala pitää mahdollisena, että elintasoero Ruotsiin verrattuna voi taantua 1960-luvun tasolle muutamassa vuosikymmenessä.

Halvan tavaran tuottajasta hiipujaksi

Suomi oli maailmanmarkkinoilla edullisen tavaran tuottaja aina 1970-luvulle. Teollisuuden tuotteita vietiin ulkomaille ja paljon myös idänmarkkinoille.

Kun Suomi vaurastui 1950-luvulta alkaen, suomalaisten mahdollisuudet ostaa tavaraa kasvoivat. Tehtaassa tehty vaate korvasi kotitekoisen tai ompelijan työn. Ulkomaisten teollisuustuotteiden tuonti lisääntyi 1970–1980-luvuilla. Edullinen ja kiehtova ulkomainen tavara haastoi suomalaisen tuotannon.

Idänkaupan romahduksen takia suomalainen tavarantuotanto sai monella alalla viimeisen kuoliniskunsa, kun vienti lakkasi vetämästä. Seurasi lama. Teollisuustyöväestön kysynnän lasku jatkui, ja pitkäaikaistyöttömyys tuli jäädäkseen.

Teollisuuden hiipumisen kasvot olivat vähän koulutetun duunarin, joka oli menettänyt työpaikkansa raskaassa metalliteollisuudessa tai tekstiiliteollisuudessa.

Suomen teollistumisen yhden lippulaivan, tamperelaisen Finlaysonin tarina on merkittävä osa suomalaisen teollisuuden kasvua ja hiipumista. Parhaimmillaan vuonna 1937 Finlayson työllisti Tampereella yli 3 000 ihmistä.

Kaupunki tunnettiin aikanaan Suomen Manchesterinä. Isot Tampellan ja Finlaysonin teollisuuskeskukset ovat muuttuneet osittain kirjaimellisesti museoiksi. Vain Takon kartonkitehdas muistuttaa keskustan suuresta teollisuuskeskittymästä.

Teollinen kapitalismi on ollut aina maailmanlaajuista. Finlaysonilla kehrättiin jo 1800-luvun alussa Yhdysvaltain orjaplantaaseilla tuotettua puuvillaa, joka ostettiin Liverpoolissa toimineilta kauppiailta.

Finlaysonin pääoma tuli Pietarista, tehdasta johti saksalainen, ja englantilaiset ammattilaiset valvoivat tuotantoa ja tekniikkaa. Suomen teollistuminen 1800-luvulla oli osa ensimmäistä globalisaatiota, jota johti britti-imperiumi.

Enemmän kangasta pienemmällä porukalla

Tutkija Jarmo Peltola on hahmottanut Finlaysonin tuotantoa muun muassa langan ja kankaan tuotannon määrillä. Hän kirjoittaa ensimmäistä osaa Finlaysonin Tampereen tehtaan historiasta, joka ilmestyy 2019-2020.

Suomessa tekstiiliteollisuuden hiipuminen alkoi 1970-luvun lopussa. Finlayson Oy pyöri pienenevällä työntekijämäärällä, kunnes se lopetti tekstiilituotannon Tampereen tehdasalueella 1990-luvun alussa. 1980-luku oli epävarmuuden aikaa: saneerattiin, irtisanottiin ja tehtiin osakekauppoja.

Finlayson ei kaatunut tehottomuuteen. Työntekijöiden määrän rajuun vähentämiseen johtaneesta teknologian kehityksestä huolimatta tuotanto osoittautui kannattamattomaksi Suomessa. Esimerkiksi tehtaan langantuotanto työntekijää kohden oli huipussaan juuri ennen lopun alkua.

– Työprosessi virittyi huippuunsa ennen kuin tuotanto loppui. Siitä ei voinut enää loikata eteenpäin.

Finlaysonin lopullisen kuoleman laukaisi vuosien 1973–1974 energiakriisi ja tärkeimmän raaka-aineen, puuvillan maailmanmarkkinahinnan nousu. Teollisuuden riippuvaisuus energiasta ja luonnonresursseista tuli näkyväksi.

Joukkovoimasta tiimeihin

Teollisuuden hiipuminen vaikutti työelämän vallanjakoon. Työntekijöiden kilpailu toisiaan vastaan lisääntyi ja ammattiryhmät eriytyivät.

– Tehostuminen, erikoistuminen ja koulutuksen lisääntyminen tarkoitti pienempiä yksiköitä ja työtiimejä. Enää ei ollut johtajaa, joka komensi työläisten joukkoa. Sen sijaan tuli tiimejä, jotka kilpailivat keskenään. Yksilön vastuu tuloksesta kasvoi, Peltola kertoo.

Teollisuuden korvautuminen palvelutaloudella muutti myös ammattiyhdistysliikkeen ja vasemmistopuolueiden toimintaympäristöä. Työn ja pääoman vastakkainasettelu ei hahmottunut kaupoissa, konttoreissa, mainostoimistoissa ja tietoteknisillä aloilla.

ILMOITUS
ILMOITUS

Naisvaltaisilla palvelualoilla järjestäytyminen oli vaikeampaa. Ay-jyrät olivat pitkälle miehiä, vaikka esimerkiksi kutomateollisuudessa oli naisia pääluottamusmiehinä ja liittojohtajina sotien jälkeen.

Moni myyjä, konttoristi ja tarjoilija koki kuuluvansa keskiluokkaan työmarkkina-asemastaan riippumatta. Palvelualan työpaikkojen henki oli epäpoliittisempi ja keskiluokkaisempi kuin tehtaissa.

Työyksikköjen pienentyessä 1970-luvulta alkaen ei ollut enää 500 – 700 työntekijän ammattiryhmien joukkovoimaa.

Toisaalta kuva menneisyydestä vakituisten työsuhteiden ja laajan järjestäytymisen aikana on väärä. Esimerkiksi satamissa ja metsätöissä on ollut monenlaisia työsuhteita ja kausivaihtelua.

Ammattiliitot on välillä katsottu syyllisiksi teollisuustyöpaikkojen häviämiseen. Historiantutkimuksen mukaan väite ei pidä paikkaansa. Esimerkiksi tuottavuus ei Finlaysonilla laskenut ammattiyhdistysliikkeen ilmaannuttua peliin, vaan tuottavuus kasvoi vaihtelevasti loppuun asti.

Neuvotteluosaamista on tähän saakka löytynyt sekä työntekijä- että työnantajapuolelta. Suomen työmarkkinapolitiikassa on haluttu etsiä konsensusta näihin päiviin saakka. Pyrkimys on ollut yhteiskunnalliseen vakauteen.

Lähteet: Liiketoimintahistorian professori Jari Ojalan ja tutkija Jarmo Peltolan haastattelut sekä Tehdas, työ ja teollisuusperintö globalisoituvassa maailmassa -seminaari Werstaalla.

Teollistuminen hiipui hitaasti

Deindustrialisaatio eli teollisuuden hiipuminen on hidas ilmiö.

Alkoi Suomessa toden teolla 1980-luvulla ja vuosina 1977–1983 raskasta teollisuutta saneerattiin rankasti.

Ensin kärsi tekstiiliteollisuus ja sen jälkeen raskas teollisuus ja viime aikoina myös paperi- ja elektroniikkateollisuus.

Moni joutui työttömäksi ja ennenaikaiselle eläkkeelle elinkeinorakenteen muutoksen edetessä.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Uusimmat

Kristiinankaupungin mysteerit jäävät taka-alalle, kun Kaisu Tuokko keskittyy täysillä Eevin ja Matsin hankalaan suhteeseen.

Kaisu Tuokon Valhe ei ole dekkari, vaan suhdepuuroa

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

 
05

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

13.07.2025

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään