KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kulttuuri

Tanssi yli juoksuhautojen

Juha-Pekka Koskinen on kirjoittanut romaaneja, novellikokoelmia, dekkariaiheisen tietokirjan sekä kuusi lasten- ja nuortenkirjaa. Romaanilla Ystäväni Rasputin hän oli Finlandia-ehdokkaana.

Juha-Pekka Koskinen on kirjoittanut romaaneja, novellikokoelmia, dekkariaiheisen tietokirjan sekä kuusi lasten- ja nuortenkirjaa. Romaanilla Ystäväni Rasputin hän oli Finlandia-ehdokkaana. Kuva: Jarno Mela

Kirjailija Juha-Pekka Koskisen missiona on luokittelijoiden hulluksi tekeminen. Hänen tuotteliaisuudellaan ja idearikkaudellaan yksi genre tai kustantamo ei riitä.

Jani Saxell
5.1.2016 8.34

Hämeenlinnalainen, päivätöissä Nokian suunnittelijana ollut kolmen lapsen isä Juha-Pekka Koskinen (s. 1968) debytoi vuonna 2004 romaanilla Ristin ja raudan tie (Karisto). Esikoisen jälkeen häneltä on ilmestynyt reilussa vuosikymmenessä kahdeksan romaania, kaksi novellikokoelmaa, dekkariaiheinen tietokirja ja kuusi lasten- ja nuortenkirjaa.

Hänen uusin aluevaltauksensa on Säkenöivä Sibelius (Paasilinna 2015), runomuotoinen pienoiselämäkerta 150-vuotisjuhliaan viettävästä säveltäjästä.

Koskisen esikoinen liikkuu 1000-luvulla, ristiretkien Euroopassa. Seuraava kirja Viisi todistajaa (Karisto 2005) kertoo uusiksi Uuden Testamentin evankeliumien tarinaa. Sen itseään ja kutsumustaan epäilevä, eksistentialistinen Jeesus on kaukana niin taistelevasta ateismista kuin dogmaattisesta uskonnollisuudestakin.

ILMOITUS
ILMOITUS

Vaikka Koskinen on kaihtanut poliittisen tai uskonnollisen värin tunnustamista, hänen kirjoistaan löytyy isoja maailmankatsomuksellisia ja poliittisia kysymyksenasetteluja.

”Monigenreiset” kirjat

Uskonnollista etsintää, ihmisiä rahan, vallan, aatteiden ja tuhoisan rakkauden pyörityksessä. Ei ihme, että nuoren Koskisen päälle alettiin sovitella kosmopoliittis-humanistisen historiallisen romaanin mestari Mika Waltarin (1908–79) manttelia.

Mutta Koskisen tuotantoon kuuluu niin ihmiskunnan kohtalonkysymyksiä pohdiskelevia, hienoviritteisiä historiallisia romaaneja, rentoa veijaritarinointia, scifiä, dekkareita kuin kauhuakin. Samoin sellaista actionia, joka tuo mieleen ohjaaja Quentin Tarantinon (s. 1963) art house -väkivallan.

Monesti ristikkäiset elementit törmäävät jopa samassa kirjassa. Esimerkiksi Bogdanoffien tupakkatehtailijasuvun kuvitteellisia vaiheita, Hämeenlinnan 1900-luvun talous- ja sosiaalihistoriaa ja maagista realismia lomittava Savurenkaita (Karisto 2006) sai sinänsä hyvän vastaanoton, mutta jäi pienen piirin kirjaksi. Kriitikot ja kirjastoväki tuntuivat olevan vilpittömän hämillään, kun kirjaa ei voinut yksioikoisesti lokeroida.

Koskisen mielestä kirjallinen maailma on rakentunut niin, että halutaan laatikoida ja lokeroida.

– Todellisuuden ei kuitenkaan pidä antaa pilata hyvää tarinaa. Lukijani ovat jo tottuneet siihen, ettei minulla ole mitään tiettyä genreä. Saatan törmäyttää yllättäviä ja ristiriitaisia aineksia, keinoja ja aihevalintoja. Tarinankertomisen ilo kuolisi aika äkkiä pois, jos tekisi vaikkapa 15 kirjaa saman historiallisen romaanin sapluunan mukaan. Olisi valmiit raamit, joista ei saisi sitten enää koskaan poiketa.

Murhien kautta menestykseen

Koskisen oma läpimurto tapahtui sinnikkään yrittämisen jälkeen, mutkien, murhien ja onnenkantamoisten kautta. 1400-luvulla eläneen, ottomaaneja vastaan sotineen Valakian ruhtinas Vlad ȚTepeșin eli hurmeista mytologiaa nyky-Suomeen ja sairaalamiljööseen lomittava Paholaisen vasara hylättiin Karistolla liian hurjana.

– Lähetin käsikirjoituksen sähköpostitse uudelle tulokkaalle, Helsinki-kirjoille iltapäivällä neljältä. Kello 23.07 tuli vastaus, että tämä on meidän kirja, Koskinen muistelee.

Paholaisen vasarassa (2011) historia ja myytit muuttuvat todemmiksi kuin jokapäiväinen arki. Henkilöt joutuvat epäilemään todellisuuskäsityksensä pitävyyttä, kaikkien varmuuksien pettäessä alta.

Kovaotteinen kauhutrilleri ja tutkielma identiteetistä, muistoista ja mielen petollisista äkkisyvänteistä sai muun muassa Helsingin kaupunginkirjaston Lukijoiden osuma -palkinnon. WSOY:ssa kiinnostuttiin ja pyydettiin Koskista lähettämään seuraavan romaaninsa käsikirjoitus heille.

Ystäväni Rasputin (WSOY 2013) olikin sitten jo Finlandia-ehdokkaana.

Orpopoika ja Romanovien tytär

Romaanin minäkertojana toimii ”hullun munkin” Grigori Rasputinin (1869–1916) opetuslapsi Vasja. Yhdellä tasolla kyse on kasvukertomuksesta, Vasjan yrityksistä löytää jotain järkeä, ihmisyyttä ja jatkuvuutta maailmassa, jossa kaikki on kaupan.

Tämä merkitsee myös sydämen oppivuosia. Parantaja-profeetta Rasputin hoitaa kruununperijä Aleksein verenvuototautia ja tulee kietoneeksi myös tsaaritar Aleksandran (1872–1918) verkkoihinsa. Vasja tutustuu Tsarskoje Selossa tsaariperheen ikävystyneisiin, tinasotilailla ja marmorikuulilla leikkiviin lapsiin. Hän menee rakastumaan suuriruhtinas Anastasiaan.

Vaikka Waltarin Neferneferneferin kaltaiset demoniset naishahmot puuttuvat, rakkaus on Koskisenkin kirjoissa melkoista tanssia yli juoksuhautojen, uskomattomia uhrauksia ja äärimmäisyystiloja. Maailman pelastaminen jää sisäisesti rikkonaisten, loppuun ajettujen poikkeusyksilöiden harteilla.

– Jossain vaiheessa Grigori itsekin tajuaa, että hänen tapansa elää ei sovi tähän maailmaan. Ne aallonharjat ja suuret, synkät kuopat muuttuvat jyrkemmiksi. Romaanin mittaan Vasjakin kasvaa sen verran isoksi ja omapäiseksi teiniksi, ettei halua olla enää kenenkään oppipoika. Mutta rakkaudessa hänkin on sokea, eikä tajua massiivista säätyeroa itsensä ja Romanovien tyttären välillä.

Konstantinopolista Kansainliiton pykäliin

Koskinen tunnetaan vimmaisena ja ehdottomana ajankuvaajana. Hän ei tarjoile lukijoilleen karttoja ja selitysosioita, vaan ”teleporttaa” heidät murrosaikojen kurimukseen.

Hänen uusimmassa ”aikuisten” romaanissaan Kuinka sydän pysäytetään (WSOY 2015) kuvataan 1930-luvun maailmanpolitiikkaa ja Suomen tietä talvisotaan. Päähenkilö Juho Kivilaakso, emigrantti ja Valkoisen Suomen ottopoika, ponnistaa leiriolosuhteista diplomaattien ja sodanjohdon epäviralliseksi neuvonantajaksi. Hän on kotonaan niin Berliinin pidoissa kuin Moskovan puolue-eliitin illanistujaisissa.

Sodassa ja rakkaudessa pelataan jälleen äärimmäistä peliä. Mutta mestarisvakooja ja ristilukki Juho tuntuu olevan samalla äärimmäisen isänmaallinen ihminen. Hän tekee kaikkensa herätelläkseen maailman siihen, kuinka vaarallisilla vesillä Suomi ja Molotov-Ribbentropp-sopimuksen jakama Eurooppa ovat.

Kansainliiton pykälillä ja pienten kansojen itsemääräämisoikeudella ei ole mitään väliä. Boforsin ja Husqvarnan tehtaat myyvät aseita Suomelle, mutta Tukholmalla ei ole suurempia haluja sekaantua uhkaavaan sotaan. Tai antaa Suomen avuksi mieliville ranskalais- ja brittijoukoille kauttakulkulupaa, jos sieltä on edes kukaan vakavissaan tulossa.

Vaihtoehdottomuus on harha

Kuinka sydän pysäytetään tuo vääjäämättä mieleen Ukrainan ja Syyrian sähköistämän maailmantilanteen. Samoin vaikkapa Waltarin romaanin Johannes Angelos (WSOY 1952). Siinä riitaisasta ristikunnasta ei ole pysäyttämään Bysantin tuhoa.

– Valtioiden välinen ei politiikka ole muuttunut Konstantinopolin valloituksesta ja vuodesta 1453 oikeastaan mihinkään. Liittoumia rakennetaan, vahvemmat valloittavat ja tavallinen kansa yrittää selvitä päivästä toiseen. Usko ihmiskunnan henkiseen kasvuun on kokenut aikamoisia kolauksia. Jos tällaista kasvua tapahtuu, se ei ole ainakaan kovin lineaarista, Koskinen virnuaa.

Talvisodan syntyhistoriaa eri puolilta tutkinut kirjailija muistuttaa, ettei fatalismiin kuitenkaan kannata sortua. Vaikka jälkikäteen näyttää, että Suomen kohtalonhetkien vain piti mennä niin kuin menivät, pienten päätösten takana olisi voinut olla aivan toisenlainen lopputulos. Vaikkapa sellainen, jossa Ranska ja Englanti olisivat päätyneet sotimaan natsi-Saksan ja Neuvostoliiton yhteisrintamaa vastaan.

– Kun nykypoliitikko tulee telkkariin sanomaan, ettei ole vaihtoehtoja, tietää, että hän valehtelee. Tai sitten on kyse uskalluksen, kykyjen ja mielikuvituksen puutteesta. Aina on useita vaihtoehtoja.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Markku Ropposen Kuhalat ovat harvinainen tapaus: sarja vain paranee vanhetessaan.

Kuhalan aina vain surrealistisemmat seikkailut aiheuttavat naurunpyrskähdyksiä Markku Ropposen uusimmassa teoksessa

Antonio Negri (vas.) ja Michael Hardt vuonna 2013.

Väen ja Imperiumin filosofi Antonio Negri – Joulukuussa kuolleen filosofin perintö tulee vaikuttamaan yhteiskunnallisiin liikkeisiin vielä pitkään

Uhkaava kansikuva ei täysin vastaa Mustan linnun tarinaa.

Frida Skybäckin ihmissuhdedekkari Musta lintu osoittaa, että jännitys on tiheämpää ilman väkivaltaa

Vladimir Putinin valtakauden alusta tulee vuoden lopulla kuluneeksi 25 vuotta. Sinä aikana Venäjälle on luotu fasistisella kasvatustyöllä Hitlerjugendin kaltainen uusi sukupolvi.

Vaikka Putinista joskus päästään, fasismista Venäjällä ehkä ei, koska Z-sukupolvea on aivopesty siihen yli 20 vuotta

Uusimmat

Israelin armeija aloitti viikonloppuna uuden, hyökkäyksen Gazassa. Kuvassa israelilaissotilaita miehitetyllä Länsirannalla.

Vasemmistoliitto vaatii nopeaa toimintaa Gazan pakkosiirtojen estämiseksi: ”Tappamisen on loputtava”

Valtiovarainministeri Riikka Purra ja pääministeri Petteri Orpo hallituksen kehysriihineuvotteluiden tiedotustilaisuudessa Helsingissä 23. huhtikuuta.

Hallitus päätti, että rahaa on: Kuinka merkittävä ideologinen muutos kehysriihessä tehtiin? – Näin vastaavat toimittaja, kansanedustaja ja tutkija

Yli miljoona rohingya-pakolaista asuu Cox’s Bazarin pakolaisleirillä Bangladeshin ja Myanmarin rajalla.

Myanmar ei ole turvallinen rohingyoille

Kapteswetin teetilan johtaja Gilbert Korir esittelee luomulannoitteilla kasvatettuja teelehtiä.

Luomuteen viljely yleistyy Keniassa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

 
02

Valtiovarainministeriön selitykset eivät vakuuta, kansliapäällikkö sotki pakkaa entisestään – ”Vei pohjaa VM:n aiemmilta selityksiltä”

 
03

Vasemmistossa ollaan huolissaan yleistukisuunnitelmista: ”Hallitus tekee sosiaaliturvan yksinkertaistamista säästöt edellä”

 
04

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

 
05

Sukupuuttoon kuolleeksi luultu Cheljoen käärmeenpääkala teki yllättävän paluun

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Emme ole valmiita fasismin paluuseen

18.05.2025

Sukupuuttoon kuolleeksi luultu Cheljoen käärmeenpääkala teki yllättävän paluun

18.05.2025

Ilmastonmuutos pakottaa Andien naiset opettelemaan uusia viljelymenetelmiä

17.05.2025

Varsinais-Suomen vasemmistoliitto jakoi aluevaltuustopestinsä

17.05.2025

Metsästäjät muuttuivat luonnonsuojelijoiksi – Bangladeshissa etniset vähemmistöt ovat havahtumassa varjelemaan metsiään ja villiä luontoa

17.05.2025

Valokuvat näyttävät Israelin sotarikokset – ja raunioista versovan vastarinnan

17.05.2025

Amputoituja raajoja ja mielen haavoja – Sodan pitkä varjo näkyy kolmasosassa syyrialaisia

17.05.2025

Vasemmistoliiton Koskela arvioi Purraa:”Ei näemmä kehtaa enää edes puolustaa hallituksen politiikkaa”

17.05.2025

Orpon hallitus häviää taas Marinin hallitukselle – Kansalaisista vain reilu neljännes on tyytyväinen Orpon hallituksen toimiin

17.05.2025

Minja Koskela puolustaa tuilla eläviä terveitä ihmisiä: ”Kun palkka ei riitä”

16.05.2025

Suomen kanta muuttui: Seurauksena epävarmuutta ja epäjohdonmukaisuutta

16.05.2025

Raportti: Ääriliikkeet hyödyntävät nuoren traumataustaa rekrytoinnissaan – ”Tarjoavat positiivisia kokemuksia ja adrenaliinibuustia”

16.05.2025

Vihdoin rajoituksia sähköpotkulautojen käyttöön: Nyt loppuu huppelissa törmäily

16.05.2025

Nyt kiistellään paperittomien terveydenhuollosta: ”Sisäministerin vaihtoehtoiset faktat”

16.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään