Työttömyysvakuutusrahaston maksuista päätös keskiviikkona
Valtio tulee mukaan kohoavien työttömyysvakuutusmaksujen kattamiseen. Asiasta on UP-uutispalvelun tietojen mukaan sovittu työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen edustajien kesken ja päätös tehdään hallituksen talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa keskiviikkoaamuna.
Kasvava työttömyys on pannut ansiosidonnaisen työttömyysturvan maksuista vastaavan työttömyysvakuutusrahaston tiukille. Nykyisillä maksuilla rahat eivät riitä. Jos työntekijöiden ja työnantajien työttömyysvakuutusmaksua ei nosteta, rahaston on otettava velkaa. Loputtomiin sekään ei voi jatkua, ja edessä olisi työttömyysturvan heikentäminen.
Palkansaajajärjestöt ovat vaatineet maksujen korottamista, mutta työnantajat ovat haranneet vastaan. Hallituksen mukaantulo maksujen kattamiseen ratkaisisi kiistan kätevästi.
Työttömyysvakuutusrahaston hallintoneuvosto päättää esityksestään ensi vuoden rahastomaksusta keskiviikkona. Maksun suuruuden vahvistaa sosiaali- ja terveysministeriö.
Budjettiriihen yhteydessä hallitus näytti vihreää valoa työntekijöiden rahastomaksu nostamisesta 0,4 prosenttiin palkasta, kun se on nyt 0,2 prosenttia.
Työntekijäjärjestöjen mielestä maksun tuplaaminen ei riitä, vaan johtaa rahoituspaineiden kovenemiseen jatkossa. Työttömyysvakuutusrahaston omien laskelmien mukaan tasapainon saavuttaminen edellyttäisi palkansaajien maksun nostamista 0,9 prosenttiin ja vastaavaa korotusta työnantajamaksuun.
Nyt työnantajat maksavat 0,65 prosenttia 1,8 miljoonan euron palkkasummaan asti ja sen ylittävästä osasta 2,7 prosenttia.
Puskurirahastot suuremmiksi?
STTK:n edunvalvontajohtaja Markku Salomaa pitää hyvänä, että hallitus on osallistumassa kustannusten nousun kattamiseen.
– Olemme esittäneet, että hallitus tulisi ainakin tilapäisesti kustantamaan lomautettujen päivärahaa.
Nyt työnantajat ja työntekijät maksavat lomautuspäivärahat kokonaan.
Salomaan mielestä jatkossa pitäisi tarkastella myös ns. puskurirahaston riittävyyttä. Suomen Emu-ratkaisun yhteydessä päätettiin rahastoida työttömyysturvarahaa ns. Emu-puskuriin. Puskurille säädetty enimmäiskoko on kuitenkin osoittautunut liian pieneksi talouskriisin myllerryksessä. Nyt puskurirahat on syöty, eikä niillä enää voi tasata kasvavia työttömyysturvamenoja.
Myös SAK:ssa kannatetaan hallituksen osallistumista kustannuksiin. Edunvalvontajohtaja Nikolas Elomaan mukaan on pelko, että kohoavat maksut vievät palkansaajien reaaliansiokehityksen pakkasen puolelle.
Työnantajamaksujen korotukset voivat puolestaan johtaa työllistämisen edellytysten heikkenemiseen, Elomaa arvioi.