Akava perää puolen vuoden työsuhdeturvaa perhevapailta
Työelämän tasa-arvoa pitää lisätä paitsi palkkasyrjintää karsimalla myös perhevapaita kehittämällä, painottaa korkeasti koulutettujen Akava. Järjestö esittää, että perhevapailta palaajalle tulisi saada puolen vuoden ns. suoja-aika. Tänä aikana työntekijää ei voisi irtisanoa.
Akavassa pidetään hälyttävänä liitoista kantautuneita tietoja, joiden mukaan työntekijöiden työsuhteita on päätetty heidän palattuaan perhevapailta. Irtisanomiset näyttävät kohdistuvan asiantuntijatehtävissä työskenteleviin naisiin, ekonomisteihin ja tekniikan akateemisiin.
– Raskauden ja perhevapaiden aikana työntekijän työsuhde on turvattu. Kun työntekijä palaa takaisin töihin, hän ei pääse välttämättä entisiin työtehtäviin tai hänet voidaan jopa irtisanoa, Akavan lakimies Paula Ilveskivi kertoo.
Päivärahaleikkuri pitää isät töissä
Naisten ja miesten mahdollisuuksia perhevapaiden pitoon tulisi järjestön mielestä korjata poistamalla leikkuri perhevapaiden päivärahoista.
Nyt päiväraha on 75 prosenttia palkasta. Jos tulot ovat suuremmat kuin 45 000 euroa vuodessa, ylimenevältä osalta päiväraha on 32,5 prosenttia.
Nykykäytäntö ajaa Akavan mukaan perheet tilanteisiin, joissa suurempipalkkainen jatkaa työssä ja yleensä pienempipalkkainen nainen jää vanhempainvapaalle.
Tasa-arvokiintiöille vilkutetaan jo keltaista
Edunvalvontajohtaja Minna Helle on valmis asettamaan naiskiintiöt uuteen harkintaan, mikäli naisjohtajien ja -esimiesten urakehitys ei edisty nykyisen tasa-arvolain aikana.
Joka neljäs akavalainen työskentelee johtotehtävissä.
– Olemme suhtautuneet kielteisesti kiintiöihin yksityisellä sektorilla. Pätevyys on ratkaisevampaa kuin sukupuoli. Jos naisia ei saada johtopaikoille pehmeillä keinoilla, olemme valmiit harkitsemaan kiintiöitä Norjan mallin mukaan, tai muita keinoja, Helle toteaa.
Samapalkkaerä korkeasti koulutetuille
Akava perää jatkoa samapalkkaisuusohjelmalle taloustilanteesta riippumatta.
– Jos jäämme taas odottamaan kaksi vuotta, palkkaero on räikeä. Korotuksista on pakko puhua, Akavan varapuheenjohtaja ja Akavan Erityisalojen toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki perustelee.
Kuntasektorilla ensimmäisenä listalla ovat hänen mukaansa työskentelevät pienipalkkaiset naiset, joilta vaaditaan ylempää korkeakoulututkintoa. Muun muassa kirjastonhoitajat ja museoamanuenssit ansaitsevat liian vähän työnvaativuuteen nähden.
– Haemme näille erityisaloille kohdistettua samapalkkaerää. Sen korotusvaikutuksen pitäisi olla 2,8 prosenttia reilun vuoden aikana, Luomanmäki heittää haasteen Kunnalliselle työmarkkinalaitokselle.