Varalla Paavo Siipola
Vasemmistoliitto sai sunnuntaina käydyissä kunnallisvaaleissa Loviisan uuteen valtuustoon yhden valtuutetun, pernajalaisen sairaanhoitajan Armi Lindellin.
– Olen yllättynyt ja innokas, mutta myös hirvittää, Lindell kommentoi tuntojaan tuloksesta. Hän oli sunnuntaina käydyissä vaaleissa Vasemmistoliiton kahdeksanhenkisen ehdokaslistan nuorin, ainoa nainen ja vielä uusi ehdokas.
Loviisassa käytiin nyt kunnallisvaalit kuntaliitosten vuoksi. Vanha Loviisa, Pernaja, Ruotsinpyhtää ja Liljendal yhdistyvät vuoden vaihteessa Loviisaksi.
Lindell ei uskonut menevänsä läpi, vaikka loviisalainen Vasemmistoliiton konkari Paavo Siipola niin ennusti jo vaalitaistelun alkupuolella. Loviisassa tulospalvelu takkuili ja varavaltuutetun nimi selvisi vasta maanantaina puolilta päivin. Se on Siipola. Hän on Loviisan entinen kaupunginvaltuutettu.
RKP selvästi suurin
Vasemmistoliiton ääniosuus vaaleissa oli 2,3 prosenttia. Viime vuoden kunnallisvaaleissa puolueella ei ollut ehdokkaita missään neljästä nyt yhdistyvästä kunnasta.
Suurimmaksi puolueeksi nousi odotetusti Ruotsalainen kansanpuolue, joka sai äänistä 40,6 prosenttia ja valtuustopaikoista 25. Toiseksi sijoittui SDP, 22,8 prosenttia ja 14 valtuustopaikkaa.
RKP piti asemansa, SDP menetti kannatuksestaan 4,2 prosenttiyksikköä. Kolmonen on kokoomus , joka sai äänistä 14,1 prosenttia ja 8 paikkaa.
Perussuomalaiset sai äänistä 5,8 prosenttia ja kolme paikkaa valtuustoon. Kolme paikkaa tulee myös vihreille 5,3 prosentin kannatuksella ja keskustalle 5,1 prosentilla.
Yhden paikan saivat Vasemmistoliiton lisäksi kristillisdemokraatit ja Uuden Loviisan sitoutumattomat.
Äänestysaktiivisuus oli 62,3 prosenttia. Uuden Loviisan valtuustossa on 59 paikkaa.
Yhteistyöstä neuvotellaan jo
Juuri vaalien alla viidennen lapsensa synnyttänyt Lindell lähti ehdokkaaksi paljolti siksi, että Pernajassa suomenkielisten lasten kouluasiat ovat retuperällä. Niitä hän toivookin pääsevänsä hoitamaan valtuutettuna.
– Sivistyslautakunta kiinnostaa eniten. Mutta myös terveydenhuolto on lähellä sydäntä, Lindell sanoo.
Siipolan mukaan muista puolueista on jo kyselty Vasemmistoliittoa tekniseen yhteistyöhön. Kymmenen vuoden takainen yhteistyö poiki Vasemmistoliitolle paikan kaupunginhallituksessa kahdeksi vuodeksi.
Siipola lupaa tukea Lindellille valtuustotyöhön. Tukea hän uutena poliitikkona kaipaakin. Luottamustoimen hoitaminen viiden lapsen ja työn ohessa vaatii myös läheisiltä osallistumista.
– Onneksi on puoliso, joka osallistuu kaikkeen. Mies on innoissaan valinnastani, onhan hän nähnyt vaivaakin sen eteen, jakanut mainoksia ja lehtiä. Myös veli on tehnyt paljon vaalityötä, Lindell kertoo.
Myös perheen pienin, kaksiviikkoinen poikavauva tuntuu olevan hengessä mukana.
– Hän on nyt pari yötä nukkunut ja antanut minunkin nukkua.
Vaimoa harmittaa
Se, että nuori nainen meni edelle, ei harmita Siipolaa.
– Mutta vaimoa harmittaa, hän nauraa.
– Olen koko ajan tehnyt Armin vaalityötä, vielä sunnuntainakin jaoin postilaatikoihin Kansan Uutisten Viikkolehteä, jossa oli hänestä juttu.
Vaikka Vasemmistoliitossa ennen vaaleja ennustettiin kahtakin valtuutettua, Siipola sanoo, että paikan päällä oltiin realistisia ja uskottiin yhteen paikkaan.
– Tästä on hyvä jatkaa, kun pää on avattu. Henki on hyvä ja uusi into päällä. Nuoria toimijoitakin on tulossa mukaan.
Lisää naisia
Myös Vasemmistoliiton Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja Hanna-Kaisa Siimes on tyytyväinen Loviisan vaalitulokseen.
– Parempi tulos olisi vaatinut enemmän ehdokkaita. Näin välillä ehdokkailla pärjäsimme todella hyvin.
Hän kehuu kaikkien ehdokkaiden vaalityötä ja uskoo, että näillä eväillä toimintaan saadaan jatkuvuutta.
– Seuraaviin vaaleihin on hyvä lähteä. Yhteistyö on ollut positiivista ja rakentavaa. Ehkä naisvaltuutettu näyttää esimerkkiä muille ja saamme enemmän naisiakin liikkeelle, Siimes toivoo.