Suomen ensimmäinen sikainfluenssaan liittyvä kuolemantapaus sattui Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä, jossa kuoli viime lauantaina 25-vuotias vaikeaa pitkäaikaissairautta potenut nainen. Hänellä oli todettu 16. lokakuuta sikainfluenssaviruksen aiheuttama hengitystieinfektio, johon oli annettu samana päivänä Tamiflu-lääkehoito. Kuolemansyytä selvitetään.
SikaInfluenssaan liittyvä kuolema oli odotettavissa Suomessakin, koska virus on levinnyt laajalti eri puolilla maailmaa. Keskimäärin tauti muistuttaa vakavuudeltaan tavallista kausi-influenssaa.
Suomessa on varmistettu kaikkiaan 522 influenssa A(H1N1)v -tartuntaa. Näistä noin 50 todettiin viimeisen kahden viikon aikana. Viime viikon löydöksistä suurin osa on Pohjois-Suomesta. Muualta Suomesta ei ole saatu viitteitä laajemmista yhteisötartunnoista.
Epidemia on alkanut useissa Euroopan maissa. Viime viikolla epidemia oli käynnissä yhdeksässä Euroopan maassa. Näitä maita ovat Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Englanti, Espanja, Irlanti, Islanti, Pohjois-Irlanti ja Ruotsi. Tämä on poikkeuksellista tähän aikaan vuodesta.
Rokotukset käynnistyneet
Terveydenhuollon rokotukset ovat käynnistyneet useilla paikkakunnilla, ja raskaana olevien rokotukset voivat myös alkaa tällä viikolla. Riskiryhmien rokotukset alkavat tämän jälkeen kuntien ilmoittaman aikataulun mukaan. Kunnat tiedottavat aikatauluista asukkailleen.
Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelevat erityisesti, että ensivaiheessa rokotettavat terveydenhuollon henkilöstö, raskaana olevat ja sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat 6kk-64 -vuoden ikäiset ottaisivat rokotteen, sillä näin ehkäistäisiin eniten taudin vakavia seuraamuksia ja taudin leviämistä.
Valtioneuvosto päätti syyskuussa Suomessa noudatettavasta rokotusjärjestyksestä lääketieteellisten syiden perusteella. Rokotusjärjestyksestä päätettiin, koska rokotetta saadaan Suomeen erissä. Suomi on Euroopan ensimmäisiä maita, joihin rokotetta saatiin.
Rokotteita on tällä viikolla käytössä 437 000, joka viikko tulee 100 000–200 000 annosta lisää. Kaikki erityisryhmät on rokotettu vuoden loppuun mennessä.
Terveysjärjestö suosittelee
Suomessa käytettävä sikainfluenssarokote on hyväksytty käyttöön Euroopan lääkevirastossa EMEA:ssa ja Maailman terveysjärjestö (WHO) suosittelee rokotteen käyttöä. Sen tehosteainetta eli adjuvanttia on tutkittu jo ennen kuin sen käyttöä on alettu harkita rokotteissa. Suomeen ostettujen rokotteiden tehosteaine ei ole uusi keksintö, sillä samankaltaista tehosteainetta sisältävää kausi-influenssarokotetta on käytetty jo vuodesta 1997 yli 40 miljoonaa annosta.
Viranomaiset vakuuttavat, että rokote ei sisällä aineita, jotka ovat haitallisia raskaana olevalle, sikiölle tai raskauden kululle.
Rokote voi aiheuttaa samantyyppisiä haittavaikutuksia kuin kausi-influenssarokotukset. Rokotuskohdan kipeytyminen on hyvin yleistä. Osalla rokotetuista ilmenee lisäksi päänsärkyä, lihas- ja nivelkipua sekä lämmönnousua. Haittavaikutukset menevät ohi päivässä tai parissa.
Suomessa käytettävä sikainfluenssarokote on ”täsmärokote”: virus ei ole ehtinyt muuntua puoli vuotta sitten rokotteeseen tehdyn virusvalinnan jälkeen. Rokotteen tehon odotetaan olevan hyvän, noin 90 prosenttia. (KU)