KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Donald Trump – Paisuteltu poliittinen tavara

Tuleva presidentti Donald Trump 6. joulukuuta Trump Towerin aulassa.

Tuleva presidentti Donald Trump 6. joulukuuta Trump Towerin aulassa. Kuva: Lehtikuva/Eduardo Munoz Alvarez

”Lopullinen avain tapaani markkinoida on mahtailu. Pelaan ihmisten fantasioilla”, Yhdysvaltain uusi presidentti kirjoittaa itse.

Markku Koski
18.12.2016 14.00

Donald Trumpin hämmästyttävä voittoon päätynyt kampanja ei jätä rauhaan. Näin jo siksi, koska samanlainen meno on jatkunut maan uutta hallintoa koottaessa. Sen näyttämöinä ovat olleet Trumpin New Yorkin pilvenpiirtäjä ja New Jerseyn Golf-kerho. Ehdokkaita tuli ja meni, eikä New York Times lainkaan liioitellut verratessaan jälkimmäistä tapahtumaa kauneuskilpailuihin. Ainoa ero oli siinä, ettei naisia joukossa nähty.

Ero edeltäjien tapaan muodostaa hallitus on huima. “Tämä on ollut sellainen vuosi ja vaalikierros, jossa on haastettu normaalit tavat ja mennyt historia”, republikaanipuolueen strategisti Kevin Madden kertoi. ”Miksi ihmeessä siirtymäkausi ja hallinnon ensimmäiset kuukaudet olisivat siinä poikkeus? Trump tekee asiat Trumpin tavoin.”

Mutta mistä näissä Trumpin tavoissa on lopulta kyse? Yksinkertaisin selitys löytyy ehkä sittenkin hänen liikemiestaustastaan. Mainonta on ties kuinka kauan ollut keskeinen osa amerikkalaista vaalikampanjointia, mutta Trumpissa maa sai ensimmäisen presidentin, joka on läpeensä mainonnan ja markkinoinnin tuote. Marxisti puhuisi tässä yhteydessä tavaroitumisesta. Vakiintuneen puoluekentän laidalta tullut Trump ei ollut enää perinteinen poliittinen eläin, vaan tuo pikemminkin mieleen ne tutut tv-mainokset, joissa tavarat on elävöitetty hyppelemään ja huutelemaan.

Ihmiset haluavat uskoa siihen, että jokin on suurinta, mahtavinta ja kaikkein loisteliainta.

Viisasta olikin, ettei Trump juurikaan käyttänyt rahojaan varsinaisiin televisiomainoksiin, ja jopa ylpeili sillä. Siihen ei ollut mitään syytä, koska Trump itse oli oman itsensä paras mainos. Hän ei myöskään kaivannut julkkissuosittelijoita ja tukijoita, sillä hänhän on itse julkkis. Amerikkalaiseen tasavaltalaiseen perinteeseen kuuluu auktoriteettien vieroksunta ja sikäläisissä oloissa vaatimaton käytös, mutta julkisuuden henkilöille ja populaarikulttuurin tähdille kuninkaalliset elkeet sallitaan.

Trumpilla ei ollut mitään käyttöä mainoksien oheen pistetyille sloganeille, sillä hän lausui ne itse. Myös siinä hän on ensimmäinen puhdas poliittinen tavara, sillä ei edes Ronald Reagan sellaista tainnut kampanjassaan harrastaa, vaan hän lähinnä vain tarinoi leppoisaan tyyliin lapsuudestaan. Eikä meidän Sauli Niinistöllemmekään sopinut kertoa itse olevansa ”työväen presidentti”, vaan sen julisti meille mainostoimiston copywriter.

Mainonnan yleinen logiikka

Poliittinen markkinointi eroaa kuitenkin yhdellä olennaisella tavalla muusta mainonnasta, ja siinä Trump kunnostautui poikkeuksellisella tavalla. Tavanomaiseen mainontaan ei kuulu hyökkääminen kilpailijoiden kimppuun, eikä tuotteita juuri koskaan edes vertailla avoimesti keskenään. Kamppailu markkinaosuuksista on veristä, mutta silti vallalla on eräänlainen hyvän käytöksen kartelli.

Hyökkäyksillään, herjoillaan ja pilkkapuheillaan Trump silti vain noudatti mainonnan yleistä logiikkaa, jonka me olemme tottuneet hyväksymään. Kirjassaan The Art of the Deal hän kertoi asian harvinaisen suoraan:

”Lopullinen avain tapaani markkinoida on mahtailu. Pelaan ihmisten fantasioilla. Ihmiset eivät ehkä aina itse ajattele suuria, mutta he voivat silti innostua sellaisesta joka tekee niin. Siitä syystä pikku paisuttelusta ei ole vaaraa. Ihmiset haluavat uskoa siihen, että jokin on suurinta, mahtavinta ja kaikkein loisteliainta. Kutsun sitä totuudenmukaiseksi paisutteluksi. Se on liioittelun viaton muoto ja hyvin tehokas tapa markkinoida.”

Paljon on puhuttu siitä, että Trumpin menestys perustui sosiaaliseen mediaan. Näinhän se aina menee: aina kun markkinoille tulee uusi media, se saa ylivertaisia kykyjä. Totta onkin, että Trump aloitti kampanjansa ikään kuin vaivihkaa juoruillen, huhuillen ja twiittaillen, mutta niin nykyään tehdään monen muunkin tuotteen kohdalla. Sellainen ”viraaliseksi” kutsuttu markkinointi leviää nimensä mukaan viruksen lailla. Se on perinteisen suusta suuhun -viestinnän digitaalinen versio, jossa tuodaan yleensä esiin kuin koepallona tuotteen ainutkertaisia ominaisuuksia, mutta viruksena se voi myös sisältää hyökkäyksen kilpailevaa yritystä kohtaan. Ja juuri niin Trumpin porukka alkoikin jo varsin varhain toimia asettaessaan kyseenalaiseksi presidentti Obaman synnyinpaikan. Sen jälkeen tartuttelun kohteeksi otettiin republikaanipuolueen kilpailevat ehdokkaat ja lopulta myös Hillary Clinton.

Trumpin kampanjassa televisiolla oli silti edelleen tärkeä rooli, sillä Trump tavallaan yhdisti sen sosiaaliseen mediaan. Hän käyttäytyi väittelyissä Hillary Clintonin kanssa Facebookin ja Twitterin tyyliin. Tärkeää oli niin ikään se, etteivät tv-yhtiöt voineet olla uutisoimatta Trumpin kampanjan pienemmistäkin tapahtumista. Ehdokasta karsastaneetkin kanavat ikään kuin kilpailivat keskenään Trumpin voittoon.

Onnistunut ostos onkin pettymys

Lopullinen selitys Trumpin menestykseen lienee kuitenkin siinä, ettei hän luopunut siitä, mitä mainosväki kutsuu ”ainutlaatuiseksi myyntiväittämäksi” (USP) ja ”arvolupaukseksi” (UVP). Päinvastoin kuin useimmat politiikan asiantuntijat olettivat, Trump ei siis ryhtynytkään loppukirivaiheessa laimentamaan puheitaan uusien äänestäjäryhmien toivossa, vaan jatkoi entiseen malliin.

Ei tietenkään, sillä ei muussakaan mainonnassa yleensä aleta kesken kampanjaa muuttamaan ainutlaatuiseksi koettua myyntiväittämää tai arvolupausta.

Mutta kuten me kuluttajat olemme joutuneet monta kertaa kokemaan, onnistuneelta tuntuneen ostoksen jälkeen iskee päälle usein outo pettymys. Sille ei Madison Avenuen mainosguruilla liene edes nimeä, mutta kutsutaan sitä tässä vaikkapa ”vaalien jälkeiseksi masennukseksi”.

Tyypillistä tuolle tunteelle on myös se, että me alamme unelmat täyttäneen ostoksen jälkeen tutkiskella tuotetta tarkemmin. Kilpailijat tulevat paremmin näkyviin ja ainutlaatuiset myyntiväittämät ja arvolupaukset hajoavat, tai paremminkin muuttuvat läpinäkyviksi. Ja juuri siitä myös Trump puhui kirjassaan:

”Et voi huijata ihmisiä, et ainakaan kovin pitkään. Voit saada aikaan innostusta, tuottaa komeaa markkinointia ja saavuttaa kaikenlaista hyvää huomiota ja heittää vielä mukaan vähän liioittelua. Mutta jollet pidä kiinni lupauksistasi, ihmiset ennen pitkää saavat sinut kiinni.”

Kirjoittaja on yhteiskuntatieteiden tohtori ja kirjailija.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Venezuelalainen päivälehti El Nacional ilmestyi toistaiseksi viimeisen kerran 14. joulukuuta 2018. Lehti ilmoitti pitävänsä lepotauon, kunnes se voi julkaista otsikon ”Venezuela palaa demokratiaan”.

Maanpakolaistoimitukset verkostoituvat Latinalaisessa Amerikassa

Chileläinen vuohien kasvattaja Yasna Molina esittelee vuohenjuustolla voittamiaan palkintoja, joukossa Copa América -palkinto, jonka hän sai Anqas-sinihomejuustolla.

Chilen huippujuustot tuotetaan ankarissa olosuhteissa

Pommiryhmän miehet tauolla. Yhdysvaltojen rahoituksen keskeytyminen vaikeuttaa pomminraivausta Laosissa.

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

Väkivalta ajaa maan sisäisiä siirtolaisia muun muassa pääkaupunki Bogotáan, jossa määränpäänä on usein hökkelikylä kaupungin laitamilla.

Kolumbian sota ei ole ohi

Uusimmat

Jussi Saramon mukaan vihreä siirtymä ja turvallisuuspolitiikka, USA:n presidentti Donald Trumpin kauppasodat ja koko maailmanpoliittinen jännite liittyvät nyt kaikki todella vahvasti yhteen.

Vihreä siirtymä on Euroopalle turvallisuuskysymys, sanoo Jussi Saramo – EU:n budjetti ohjaa tulevaisuutta

Paavo Lipposen toisen hallituksen puheenjohtajat ohjelmaneuvotteluissa huhtikuussa 1999.

Paavo Lipponen kiistää muistelmissaan oikeistosyytökset ja sanoo tehneensä pääministerinä sosialidemokraattista politiikkaa

Minja Koskela.

Hallitus yksinkertaistaa työttömyysturvaa: ”Tuhansien ihmisten etuuksia leikataan”

Aino-Kaisa Pekonen.

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 
03

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

 
04

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

 
05

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Sijoitus rikkaiden maiden lasten hyvinvointivertailussa romahti – ”Näillä mittareilla Suomea ei voida pitää lasten hyvinvoinnin mallimaana”

14.05.2025

Järjestö vaatii hallitusta perumaan yhteisöveron alennuksen: ”Heikot perusteet ja virheelliset arviot”

13.05.2025

Li Andersson tylyttää: Hallituksen talouspolitiikka on surkea epäonnistuminen kaikilla keskeisillä mittareilla

13.05.2025

Maanpakolaistoimitukset verkostoituvat Latinalaisessa Amerikassa

13.05.2025

Miten valtiovarainministeriöstä tuli hallituspolitiikkaa ohjaava superministeriö? KU:n podcastissa pohditaan ministeriön historiaa ja tulevaisuutta

13.05.2025

Chilen huippujuustot tuotetaan ankarissa olosuhteissa

12.05.2025

KU kysyi Stubbilta Israelin toimista Gazassa, lännen kaksoisstandardeista ja globaalista etelästä – Näin presidentti vastasi

12.05.2025

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

11.05.2025

Tuntuu kuin olisi itse mukana, kun Niko Rantsi kuvaa poliisioperaatiota neljännessä dekkarissaan Vaikenemisen laki

10.05.2025

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

10.05.2025

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

09.05.2025

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

09.05.2025

Korkeakoulujen rahoituskaruselli hämmentää: ”Toisella kädellä annetaan, toisella otetaan”

09.05.2025

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

09.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään