Lissabonin sopimuksen voimaantulo muuttaa Suomenkin hallituksen kuvioita. Eurooppa-ministeri Astrid Thorsin (ruots.) pitäisi päästä enemmän näkösälle Eurooppa-neuvoston eli jäsenmaiden hallitusten päämiesten kokousten valmisteluissa.
EU:n neuvostossa jaetaan kokonaan kahtia nykyinen ulkosuhdeasioiden ja yleisten asioiden neuvosto. Tähän asti on pidetty yleensä peräkanaa kaksi kokousta.
Yleisten asiain neuvoston tehtävänä on koordinoida ja sovittaa yhteen kaikkien muiden neuvostojen työtä ja valmistella Eurooppa-neuvoston kokouksia.
Vanhasen hallitusta muodostettaessa yleisten asioiden neuvosto uskottiin eurooppaministerille.
Ulkoministeri Alexander Stubbin (kok.) kaudella hänellä on kuitenkin ollut selvä ulospäin näkyvä johtoasema myös yleisten asiain neuvoston asioissa. Hän on osallistunut sen kaikkiin kokouksiin, Thors on ollut poissa muutamasta.
Stubb on myös suvereenisti kommentoinut julkisuuteen eri kielillä Eurooppa-neuvostonkin valmistelutilanteita. Stubbin nimi on kokouksen osanottajaluettelossa Suomen kohdalla ennen Thorsia eikä listassa noudateta aakkosjärjestystä.
Stubbin asemaa on vahvistanut se, että hän on istunut Eurooppa-neuvoston kokouksissa pääministerin vieressä, jos ei presidentti ole halunnut saliin.
Lissabonin sopimuksen tultua voimaan Eurooppa-ministeri Thors vastaa edelleen yleisten asiain neuvostosta laajentumisasioita lukuun ottamatta. Ne kuuluvat Stubbille. Hallituksen pelisäännöt kieltävät ministereitä hyppimästä toisten tontille.
Jäsenmaille ja etenkin neuvoston kiertävälle puheenjohtajamaalle tulee todennäköisesti halu saada Eurooppa-neuvostoon menevät asiat mahdollisimman valmiiksi viimeistään yleisten asioiden neuvostossa. Tällä voidaan välttää sitä, että Eurooppa-neuvostolle valittavan pysyvän puheenjohtajan asema ei vahvistu liikaa.
Mutta Thors voi silti jäädä Eurooppa-neuvoston kokoussalin ulkopuolelle. Lissabonin sopimuksen mukaan Eurooppa-neuvostoon kuuluvat valtioiden tai hallitusten päämiehet. Porukka voi kuitenkin päättää, että kutakin avustaa yksi ministeri. Suomesta se voi olla edelleenkin Stubb.