Vasemmistoliiton toinen varapuheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen syyttää porvarihallituksen yksityistämisvimmaa kuntien kurjistamisesta samaan aikaan, kun ne muutenkin joutuvat valmistelemaan ensi vuoden talousarvioita kireässä taloustilanteessa.
Kunnat suunnittelevat rajuja leikkauksia palveluihin ja jo yli puolet kunnista on ilmoittanut korottavansa kunnallisveroprosenttiaan.
Pekonen arvioi, että porvarihallituksella on kova halu nostaa julkisen terveydenhuollon rinnalle yhä lisää yksityisen terveydenhuollon palveluja ja maksattaa ne julkisilla varoilla. Hän pitää palvelusetelijärjestelmää esimerkkinä siitä, miten näppärästi veronmaksajien rahoja siirretään yksityisten yritysten kassaan.
– Palvelusetelit ohjaavat kysyntää yhä enemmän yksityissektorille ja mahdollistavat verovarojen siirtämisen ylikansallisille terveys- ja hyvinvointipalveluja tuottaville pörssiyhtiöille, Pekonen sanoi Lahdessa keskiviikkona.
Kokoomusintoilua
Pekonen näkee erityisesti kokoomuksen intoilevan palveluseteleistä ja arvelee sen tavoitteena olevan tehdä terveydenhuollon lisäksi muun muassa vanhushuollosta ja lasten päivähoidosta yksityisten yritysten bisnes.
– Vanhushuollossa homma pelaa jo siten, että yksityiset yritykset valikoivat maksukykyisimmät ja helppohoitoisimmat vanhukset asiakkaikseen, Pekonen sanoo.
– Samaan aikaan kunnalliset palvelut rapautuvat.
Pekonen katsoo, että yhteiskunnan tulee tuottaa niin terveys- kuin vanhuspalvelujen peruspalvelu, mutta yksityiset palveluntarjoajat ovat tervetullut apu täydentämässä kunnallisia palveluja.
– Yhteistyön yksityissektorin ja kunnallisten palvelujen kesken pitää kuitenkin toimia niin, ettei yksityissektori ainoastaan kuori kermaa, hän korostaa.
Hyöty suurituloisille
Pekonen tyrmää hallituksen veropolitiikan.
– Porvarihallituksen jakelemat suurituloisia ja pääomatuloilla eläviä eniten hyödyttävät veronkevennykset ovat heikentäneet kuntien taloutta, sillä kunnille ei ole korvattu täysimääräisesti kunnallisverosta tehtäviä vähennyksiä, Pekonen sanoi.
– Lisäksi esimerkiksi alhainen pääomaveroaste houkuttelee muun muassa lääkäreitä siirtymään yksityisten lääkäriasemien palvelukseen. Näin tulot kiepautetaan verokeinottelulla kuntien ulottumattomiin. (KU)