Kansan Uutisten Viikkolehti kertoi 8. toukokuuta 2009 Suomen suhtautuvan pidättyväisesti asevientiin Israeliin.
– Israeliin ollaan varsin pidättyväisiä tällä hetkellä, tai ei mitään ´varsin´ vaan ollaan pidättyväisiä”, totesi tuolloin puolustusministeriön asevientilupia käsittelevä asiantuntija Sanna Poutiainen.
Seuraavan kahden kuukauden aikana aseteollisuusyhteistyö Israelin kanssa kuitenkin kasvoi yli 350 000 eurolla.
Suomen puolustusvoimat on aloittanut ohjushuollot Israelissa.
Onko tämä sitä pidättyväistä asevientipolitiikkaa?
– Kaupallisten vientilupien suhteen ollaan oltu pidättyväisiä jo edellisestä hallituksesta lähtien. Pidättyväisyys ei tarkoita ettei olisi minkäänlaista yhteistyötä, toteaa ulkoasiainministeriön asevalvontayksikön päällikkö Outi Holopainen.
Suomi ei ole antanut uusia kaupallisia asevientilupia Israeliin, mutta on jatkanut alihankintaa ja huoltoyhteistyötä Israelin aseteollisuuden kanssa. Heinäkuun loppuun mennessä tavaraa oli Tullihallituksen tietojen mukaan liikkunut Israelin suuntaan jo 482 000 euron arvosta.
Aseteollisuusyhteistyötä on kasvattanut Suomen puolustusvoimien aloittamat ohjushuollot Israelissa.
– Puolustusvoimat on vienyt sinne panssarintorjuntaohjusten osia huoltoon, Poutiainen vahvistaa.
Suomi osti Saksasta 2000-luvun alussa yli 37 miljoonalla eurolla panssarintorjuntaohjuksia. Nyt niitä huollatetaan israelilaisella Rafaelilla. Yhtiö on Israelin armeijan entinen asekehitysyksikkö, jolla on yhteyksiä maan ydinaseohjelmaan. Vuodesta 2002 lähtien se on ollut valtionyhtiö.
Patria teki Rafaelin kanssa tuotetestejä 2000-luvun puolivälissä myös Suomessa.
Pääasiassa Suomen asevienneissä Israeliin on kyse Insta DefSec Oy:n alihankinnasta Rafaelille. KU:n Viikkolehti kertoi näistä kaupoista 9.4.2009. Installa on vientilupa Spike-panssarintorjuntaohjusteknologialle vuoden 2012 loppuun.