Päätös ympäristöluvasta vuoden vaihteessa
Hallitus päättää torstaina suhtautumisestaan venäläis-saksalaisen Nord Stream kaasuputken vetämiseen Viipurista Suomen merellisen talousalueen kautta Pohjois-Saksaan.
Hanke tarvitsee valtioneuvoston periaatesuostumuksen. Varsinainen rakentamisen salliva ympäristölupa riippuu Länsi-Suomen ympäristölupaviraston päätöksestä. Ympäristöviranomainen ei ole sidottu hallituksen periaatepäätökseen.
Lupapäätös tehdään vuoden lopulla tai ensi vuoden alussa, kertoo ympäristöneuvos Mika Seppälä Länsi-Suomen ympäristölupavirastosta.
Hallituksen periaatepäätös on valmis tehtäväksi, kun Viron määräaika oman lausuntonsa antamiseen päättyi maanantaina.
Viro on suhtautunut kaasuputkihankkeeseen jyrkän kielteisesti. Sen kanta ei kuitenkaan sido Suomea. Työ- ja elinkeinoministeriössä asiaa valmistelevan hallitusneuvos Teija Millerin mukaan Suomen on päätöksenteossaan huomioitava muiden rantavaltioiden näkemykset, mutta kysymys on kokonaisuuden harkinnasta.
– Minkään yksittäisen valtion tai muun tahon kanta ei ole veto-oikeuden tyyppinen, Miller täsmentää.
Kuulutus ensi viikolla
Suomen hallituksessa kaasuputkihankkeeseen on suhtauduttu myötäsukaisesti. Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ja ympäristöministeri Paula Lehtomäki (kesk.) ovat sanoneet kannan riippuvan pelkästään ympäristönäkökohdista.
Teija Millerin mukaan myötäsukaisuuden taustalla ovat Suomen kansainväliset sitoumukset.
– Merioikeussopimus lähtee siitä, että kaikilla on oikeus laskea mereen putkia ja kaapeleita, Miller selvittää.
Lupaprosessiin liittyvä 30 päivän kuulutusjakso alkaa ympäristölupaviraston Seppälän mukaan ensi viikolla. Sen aikana halukkailla on mahdollisuus lausua mielipiteensä hankkeeseen.
– Ympäristölupaviraston kannalta on parempi, jos hallitus tekee asiasta ensin päätöksensä. Riippumatta siitä, meidän pitää käynnistää kuulutus melko pian, sanoo Seppälä.
Kuulutusjakson jälkeen ympäristölupavirasto punnitsee palautteen ja muut näkökohdat. Tarvittaessa hakija joutuu vielä tarkentamaan hakemustaan, mitä tapahtuu Seppälän mukaan melko usein.
Ympäristölupavirasto on alustavasti arvioinut lupaprosessin olevan valmis vuoden loppuun mennessä.
– Se saattaa mennä jonkun viikon yli vuodenvaihteen. Olemme kuitenkin varanneet resursseja, että harkintaa voidaan tehdä joulun alla.
Miinanraivaus alkaa
Länsi-Suomen ympäristölupavirasto on jo myöntänyt kaasuputkiyhtiölle erillisen luvan miinanraivaustöihin. Nord Stream on ilmoittanut aloittavansa 27 vedenalaisen räjähteen raivaamisen kaasuputken reitiltä vielä tämän vuoden puolella.
Nord Stream on suorittanut ympäristövaikutusten arvioinnin koko kaasuputken linjan pituudelta Ympäristöluvat tarvitaan kaikilta viideltä valtiolta, joiden talousalueen kautta putken linjaus kulkee. Lisäksi myös muille Itämeren rantavaltioille on varattu mahdollisuus esittää kantansa hankkeeseen.
Ensimmäisenä ympäristöluvan myönsivät Tanskan ympäristöviranomaiset lokakuussa. Lupaprosessi on vielä käynnissä Suomen lisäksi Ruotsissa, Venäjällä ja Saksassa.
Kaasuputken ensimmäisen vaiheen rakennustöiden on määrä käynnistyä ensi vuonna. Suunnitelmien mukaan Venäjän maakaasua alkaa virrata Itämeren putkesta Saksaan ja muualle Keski-Eurooppaan vuoden 2011 aikana.
Toisen kaasuputken on tarkoitus valmistua vuotta myöhemmin.
Itämeren kaasuputki Nord Stream
– Itämeren kaasuputki Nord Stream on venäläis-saksalainen hanke. Tarkoitus on laskea Itämeren pohjaan 1 200 km pitkä kaasuputki Viipurista Saksan rannikolle Greifswaldiin.
– Putken rakentaa yhteisyritys Nord Sream AG, jonka osakkaina ovat venäläinen Gazprom (51%), saksalaiset E.ON Ruhrgas (20%), BASF/Wintershall (20%) sekä hollantilainen N.V. Nederlandse Gasunie (9%).
– Hankeen kustannusarvio on 7,4 miljardia euroa.
– Suomen kohdalla putken linjaus kulkee 370 kilometriä mm. Kotkan ja Porvoon edustalla Suomen aluevesirajan ulkopuolella, kuitenkin merellisen talousalueen sisällä.
– Tarkoitus on rakentaa kaksi vierekkäistä putkilinjaa, joiden siirtokapasiteetti on yhteensä 55 miljardia kuutioita vuodessa. Se on neljännes Keski-Euroopan kaasun lisätuonnin tarpeesta.
– Ensimmäisen linjan rakentamisen on määrä käynnistyä vuonna 2010 ja valmistua vuonna 2011. Toinen linja valmistuu suunnitelmien mukaan vuotta myöhemmin.
– Nord Stream yhdistetään Euroopan kaasuverkkoon. Saksan ja Hollannin lisäksi kaasun toimitussopimuksia on solmittu jo Tanskaan, Ranskaan ja Iso-Britanniaan. (UP)