Vihreät ovat SAK:laisessa ay-liikkeessä vielä outo ilmiö. Akavassa kaksi liittojohtajaa ovat julkivihreitä, myös STTK:laisissa liitoissa toimii vihreiksi tunnustautuvia aktiiveja.
JHL:n jäsenet hallintosihteeri Ritva Laitinen ja tekninen konsultti Kari Kälviä haluavat olla sekä ay-aktiiveja että vihreitä.
Pääluottamusmiehenä Helsingin kaupungin kulttuurikeskuksessa toimiva Kari Kälviä sanoo olevansa ensisijaisesti edunvalvoja.
– Tästä hyötyy kumpikin. Edunvalvontaan tulee uusia sävyjä, tasa-arvoa. Kaupunginvaltuustossa saamme asioidemme taakse kahden puolueen sijaan valtuutettuja kolmesta puolueesta. Politiikasta tulee apuvoimaa edunvalvontaan, esimerkiksi yksityistämishankkeiden estämiseen.
Laitinen huomauttaa, että ay-liikkeen ja työväenpuolueiden likeinen linkki selittyy yhteisellä historialla. Silti SAK:n miljoonaiseen jäsenkenttään mahtuu monen puolueen väkeä, ja sitoutumattomia.
– SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly sanoi valintapuheessaan, että järjestöstä pitää tulla monivärinen. Me olemme tuomassa sitä väriä, Laitinen sanoo.
– On liian yksioikoista, jos ammattiyhdistyksessä pitää olla joko vassari tai sossu, Kälviä lisää.
”Ensin naureskeltiin, nyt uskotaan”
Kälviä kohtasi aluksi vihreäksi tunnustautuvana pääluottamusmiehenä naurua. Nyt kohtelu on muuttunut. Laitinen sai puolestaan työpaikallaan heti kannustusta.
– Liitto- ja osastotasolla suhtautuminen on vaikeaa. Mandaatit on jaettu yhä kahden puolueen kesken. JHL:n Helsingin yhteisjärjestö on kuitenkin päättänyt, että vastaisuudessa pätevyys ratkaisee, Kälviä tietää.
Hän uskoo, että varsinkin nuoret voisivat innostua ay-liikkeestä, jos siellä olisi tilaa muillekin kuin perinteisten työväenpuolueiden kannattajille.
– Nuoret ovat todenneet, että Loimaan kassasta saa ropoa, kun pätkätyö loppuu. He eivät näe kokonaisuutta, että tarvitaan myös edunvalvontaa. Siihen tulee muutos tätä kautta. JHL saa uusia jäseniä, ja vihreätkin.
Kälviä ja Laitinen myöntävät, että vihreille perusduunarius on jäänyt Vihreälle liitolle vieraaksi.
– Aiomme saada seuraavaan puoluekokoukseen duunarien ääneen kuuluviin, Kälviä sanoo.