Yritysten määrä kasvoi Suomessa vielä viime vuonnakin nelisen prosenttia, vaikka uusien yritysten määrän kasvu alkoikin työ- ja elinkeinoministeriön maanantaina julkistetun yrittäjyyskatsauksen mukaan loppuvuodesta hidastua. Suomessa oli viime vuoden lopulla maatalous poislukien 262 000 yritystä.
Edellisvuonna kaksi kolmasosaa yrityksistä oli sellaisia, jotka työllistivät vähemmän kuin kaksi ihmistä. Henkilökohtaisissa palveluissa sekä sosiaali- ja terveyspalveluissa neljä viidestä yrityksestä on tällaisia lähinnä yhden ihmisen yrityksiä.
Sitä, kuinka moni yrityksistä näistä on sellaisia, jotka eivät työllistä ketään, ei tiedä kukaan.
Neljäsosa yrityksistä työllisti 2 – 10 henkeä ja kuusi prosenttia eli noin 15 000 yritystä 10 – 49 työntekijää.
Suuria, yli 250 henkeä työllistäviä yrityksiä oli vain runsaat kuusisataa, mutta niistä kertyy puolet kaikkien yritysten liikevaihdosta ja niiden palkkalistoilla oli vajaat 40 prosenttia yritysten työntekijöistä.
Noin prosentti yrityksistä on keskisuuria eli 50 – 250 henkeä työllistäviä.
Yrittäjien osuus työllisistä on kaikkein suurin rakentamisessa ja erilaisissa henkilökohtaisissa palveluissa kuten parturi- ja kampaamoalalla. Niillä työllisistä joka viides on itse yrittäjä.
Naisia yrittäjistä on noin kolmasosa. Naisyrittäjät ovat hieman nuorempia ja paremmin koulutettuja kuin miesyrittäjät. Naisten yrityksistä 70 prosenttia työllistää vain heidät itsensä. Vain neljä prosenttia naisten yrityksistä työllistää enemmän kuin kymmenen henkeä. Miesyrittäjien joukossa määrä on kaksinkertainen.
Perheyritys kannattaa aluksi hyvin
Perheyritykset työllistävät ministeriön tilaaman Perheyritykset kansantaloudessa -raportin mukaan suhteessa liikevaihtoon paremmin kuin muulla tavoin omistetut yritykset.
– Silti ne ovat sijoitetun pääoman tuotolla mitattuna kannattavampia kuin muut yritykset, tutkimusta johtanut Kalevi Tourunen Jyväskylän yliopistosta toteaa.
Hyvä tuotto toimii ensimmäisen polven perheyrityksissä. Sen sijaan myöhempien polvien perheyritystoiminnassa sijoitetun pääoman tuotto putoaa pienemmäksi kuin muulla tavalla omistetuissa yrityksissä. Tällä on vaikutusta koko kansataloudenkin tasolla, sillä perheyrityksissä on tulossa eteen paljon sukupolvenvaihdoksia.
Perheyrityksinä pidetään yrityksiä, joissa perheen jäsenillä on äänivaltaenemmistö ja joku perheen jäsenistä on mukana yrityksen toiminnassa. Pörssiyhtiöistä perheyhtiöiksi luetaan sellaiset, joissa perheellä on neljännes äänivallasta.