Eurooppalaisia työnantajia ja -työntekijöitä toivottiin STTK:n seminaarissa yhteisiin neuvotteluihin
Työmarkkinaosapuolten tulisi löytää eurooppalaisessa neuvottelupöydässä yhteisymmärrys talouden suunnasta ja pelisäännöistä, toivottiin STTK:n ay-seminaarissa keskiviikkona.
Muutoin kilpailijat, Kiina ja Yhdysvallat, sanelevat millä ehdoin työtä tehdään.
– Eurooppa täytyy pitää avoimena, jotta pääomat ja työvoima saavat vapaasti liikkua. Se on yhteinen haasteemme. Jos yksittäiset valtiot tai yksittäiset ay-keskusjärjestöt ryhtyvät asettamaan esteitä, olemme pulassa, Euroopan ammatillisen yhteisjärjestön EAY:n pääsihteeri John Monks muistutti.
Myös STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää varoitti protektionismista. Hän toivoi, että EU:n työmarkkinaosapuolet etsisivät yhteisen näkemyksen mm. taloudesta, elinkeinopolitiikasta ja ympäristökysymyksistä.
– Yhteisiä kantoja olisi vaikea sivuuttaa Euroopan unionissa, Mäenpää totesi.
Yksi keino hyvinvointimallin puolustamiseksi olisi Mäenpään mukaan jalostaa ruotsalaisten ideaa pohjoismaisesta valtioliitosta.
– Vaikka niin pitkälle ei mentäisikään, kannattaa Pohjoismaissa hakea yhteisiä linjauksia EU-politiikkaan ja pitää siten huolta, että ääni saadaan kuuluviin kaikkein keskeisimmissä pöydissä.
Monks kehotti vaalimaan kolmikantaa
EAY:n Monks evästi suomalaisia pitämään kiinni hyvistä neuvotteluyhteyksistä ja kolmikannasta.
– Olemme nähneet maailmalla, miten käy neuvotteluyhteyksien katketessa ja jos neuvottelut sirpaloituvat pienten ammattiliittojen hoidettaviksi. Pitäkää huolta järjestönne kuuluvuudesta ja isoista kokonaisuuksista.
Uutta toiveikkuutta on Monksin mukaan herännyt kansainvälisen talouskriisin myötä.
– Hyvinvointivaltiolle on syntynyt uutta kysyntää. Nyt haetaan turvallisuutta, ei muutosta, Monks huomautti.
Ay-liike tarvitsee oman facebookinsa
Eurooppa on Monksin mukaan etuvartiossa, jotta työntekijöiden perusoikeuksia ei päästä polkemaan muuallakaan.
– Ay-liike on hyvin eurooppalainen ilmiö.
Jos uutta sukupolvea ei saada mukaan ay-liikkeeseen, sitä uhkaa sama kuin Yhdysvalloissa eli jääminen pienten ammattiryhmien puuhasteluksi.
– Ay-liike on rakentunut tehtaiden ja teollisuuden varaan. Uusi työ on tietotekniikassa. Meidän pitää hakea ay-liikkeelle uusi muoto, joka vastaa nuorten tarpeisiin.
Mikko Mäenpää esitti puheenvuorossaan idean ”ay-liikkeen facebookista”, verkostosta, jossa työntekijät voisivat pitää yhteyksiä toisiinsa 24 tuntia vuorokaudessa rajoista piittaamatta. Vain siten ay-liike pystyy Mäenpään mukaan vastaamaan kansainvälisten yritysten tuomiin muutoksiin.
Julkinen sektori joutuu puolustautumaan
Irlannin valtakunnansovittelija Kieran Mulvey varoitti julkisen sektorin alasajosta.
Kansainvälisen talouskriisin seurauksena valtio joutuu Irlannissakin tehostamaan julkista sektoria. Uusliberalismin kannattajat käyttävät tätä hyväkseen ja vaativat palveluiden yksityistämistä.
– Kukaan ei muista syyllistä, pankkikriisiä. Sitä vastoin julkisen sektorin työntekijöihin on ryhdytty suhtautumaan vihamielisesti, Mulvey kertoi.
Julkisia palveluja vaaditaan tarjottavaksi myös iltaisin ja viikonloppuisin.
– Tällaisista työajoista ei pidetä yksityiselläkään sektorilla, ja niistä halutaan eroon. Miksi ne pitäisi laajentaa julkiselle puolelle, Mulvey kysyi.