– Tilanne on täysin erilainen kuin 1990-luvun alussa, jolloin järjestöt pystyivät hyvän taloustilanteensa turvin nopeasti kehittämään tukea laman synnyttämiin tarpeisiin, sanoo järjestöpäällikkö Marja Vuorinen Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitosta (STKL).
Jopa 80 prosenttia sosiaali- ja terveysjärjestöjen johtajista pitää taloustilanteen heikkenemistä huolestuttavana järjestönsä toiminnan kannalta. Useampi kuin joka kolmas uskoo oman järjestönsä talouden heikkenevän vuoden sisällä ja joka neljäs ennakoi tilanteen muuttuvan huonoksi tai melko huonoksi. Alle 10prosenttia uskoo järjestönsä talouden kohenevan.
Kolmannes järjestöistä ennakoi henkilöstömäärän vähenevän. Uutta on se, että vajaa viidennes järjestöistä ennakoi supistusten koskevan myös vakituista henkilöstöä. Noin viidennes suunnittelee jonkin toimintayksikön supistamista ja kahdeksan toimintayksikköä aiotaan lakkauttaa.
– Määräaikaisten työsuhteiden vähentäminen puolestaan tarkoittaa, että järjestöt suhtautuvat uusiin kehittämishankkeisiin ja nykyisten hankkeiden jatkorahoitukseen aiempaa varauksellisemmin, Marja Vuorinen sanoo.
Riskinä on, että avun saanti vaikeutuu ja kasvava joukko ihmisiä jää kokonaan ilman apua. Suurin ongelma on se, että ihmiset eivät saa apua kotona selviytymiseen. Tämä koskee erityisesti vammaisia, ikäihmisiä ja lapsiperheitä.
RAY:n rahoitus
entistä tärkeämpää
Järjestöjen rooli palveluntuottajina on muuttunut 2000-luvulla. Osa on yhtiöittänyt palvelutuotantoaan ja osa on joutunut luopumaan siitä kokonaan. Toiminnan painopiste on siirtynyt palveluista kansalaisjärjestötoimintaan.
Tämä on merkinnyt järjestöjen oman toiminnan tuottojen vähenemistä ja Raha-automaattiyhdistyksen rahoitusosuuden kasvua. Keskisuurissa järjestöissä RAY:n rahoitusosuus on kasvanut kolmanneksesta puoleen 2000-luvulla.
– Järjestöt tietävät hyvin, että rahoituspohjan laajentaminen on välttämätöntä. Järjestöjen varovaisuutta lisää riski, että verottaja tulkitsee järjestöjen toimintaa yhä useammin elinkeinotoiminnaksi, sanoo toiminnanjohtaja Riitta Särkelä STKL:sta.
– Toisaalta myös RAY:n mahdollisuuksia rahoittaa kansalaisjärjestötoimintaa kavennetaan. Valtiovalta on toistuvasti siirtänyt aiemmin julkisista varoista rahoitettua toimintaa RAY:n rahoituksen piiriin. Ensi vuoden talousarviossa näin aiotaan tehdä järjestöjen terveyden edistämisen hankkeille ja lisätä myös veteraanikuntoutuksen RAY-rahoitusta, Särkelä sanoo.
– On välttämätöntä, että RAY:n tuotot ohjataan jatkossa asetuksen mukaisesti täysimääräisesti kansalaisjärjestöille terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämiseen eikä julkisen sektorin vastuulle kuuluvien tehtävien hoitoon, Särkelä sanoo. (KU)