KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Kokemus kotimaasta kuuluu kaikille

Suomalaiset kiinnittyvät kansakuntaan erityisesti puhekielen kautta, Ville Kivimäki toteaa.

Suomalaiset kiinnittyvät kansakuntaan erityisesti puhekielen kautta, Ville Kivimäki toteaa. Kuva: Anniina Mannila

Äärioikeisto on onnistunut kaappaamaan kansakunnan ja valtion symboleja omaan käyttöönsä. Meidän muiden tehtävä on pitää ne yhteisinä ja avoimina, painottaa historioitsija Ville Kivimäki.

Elias Krohn
3.12.2017 8.31

Nationalismin hiipumista on ennustettu jo ainakin toisen maailmansodan päättymisestä saakka, mutta edelleenkään se ei ole millään muotoa menneisyyttä, korostaa historiantutkija Ville Kivimäki. Hän alkaa ensi vuoden alussa johtaa Eletty kansakunta -tutkimusryhmää, joka on osa silloin aloittavaa Suomen Akatemian uutta kokemushistorian huippuyksikköä Tampereen yliopistossa.

Ihmisten kiinnittymisessä kansallisvaltioon ja kansakuntaan on Kivimäen mukaan paljon historiallista jatkuvuutta.

– Yksi keskeinen tekijä useimmissa maissa on kieli. Ihmiset kasvavat kansakuntaan kiinni kielen kautta, poliittisesta suuntautumisesta riippumatta, Kivimäki sanoo.

ILMOITUS
ILMOITUS
”Positiivisen isänmaanrakkauden ohella hyvin poissulkeva nationalismi on palannut voimakkaasti politiikan kentälle.”

Kielellisen samaistumisen ei kuitenkaan pitäisi merkitä muiden kielellisten ryhmien ulossulkemista. Kivimäki onkin pannut tyytyväisenä merkille, että osana Suomi 100 -juhlavuoden opetusta hänenkin lapsensa koulussa on paneuduttu maamme kielivähemmistöihin.

– Se on positiivista identiteetin rakentamista, että tämä on meidän yhteinen maamme.

Järjestötoiminnan rooli pienentynyt

Kielen lisäksi Suomessa ovat Kivimäen mukaan voimissaan muutkin perinteiset kansakunnan rakentamisen instituutiot. Niistä yksi on juuri koulu.

– Siellä tarjotaan aina uudelle sukupolvelle kansallisia historioita, kertomuksia, valmiita kokemuksia, jotka oppilaat ottavat kantaakseen.

– Myös yleinen asevelvollisuus on edelleen hyvin vahva sosiaalistava kokemus nuorille miehille ja nykyään osalle naisistakin.

Kirkon rooli on sen sijaan heikentynyt, ja se kiinnittyy tänä päivänä enemmän kansalaisyhteiskuntaan kuin valtioon.

Huomattava ero aikaisempaan on Kivimäen mukaan myös se, että entistä harvempi kasvaa kansakuntaan kiinni poliittisten järjestöjen kautta.

– Esimerkiksi työväenliikkeen laaja järjestökenttä on sosiaalistanut ihmisiä osaksi yhteiskuntaa, ja siinä on saattanut kulkea kehdosta hautaan. Se on kuihtunut, ja ihmiset hakevat identiteetin osasiaan enemmän muualta. He rakentavat suhdettaan kollektiivisiin symboleihin ja merkityksiin ilman välissä olevaa poliittisen toimijuuden perinnettä ja järjestötoiminnan kenttää.

Tämä on näkynyt identiteettipolitiikan, kuka minä olen? -tyyppisten kysymysten, korostumisena yhteiskunnallisten kysymysten ratkomisen sijaan.

Epävarmuus kääntyy vihaksi

Jälleen on noussut esiin myös kiihkokansallisuus.

– Positiivisen isänmaanrakkauden tai kieleen kiinnittymisen ohella hyvin poissulkeva nationalismi on palannut voimakkaasti politiikan kentälle Suomessa, Euroopassa, Yhdysvalloissa, Venäjällä, kaikkialla. Aiemmin sen luultiin jääneen 1920–40-luvuille, mutta nyt meillä on hyvin samanlaista puheenpartta käyttäviä ihmisiä kuin silloin, monen maan poliittisessa johdossakin.

Ilmiö yhdistetään usein maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden määrän kasvuun. Kivimäen mukaan he ovat kuitenkin pikemminkin joutuneet välikäteen. Taustalla vaikuttaa enemmän suomalaisten epävarmuuden tunteen lisääntyminen globalisaation ja työelämän pudotuspelin kovenemisen myötä, pelko viimesijaisten turvaverkkojen varaan jäämisestä ja niiden riittävyydestä.

– Ihmiset kokevat olevansa sellaisten asioiden armoilla, joihin eivät voi itse vaikuttaa. Ja siinä kohtaa on helppo mobilisoida turhautumista, joka kääntyy helposti vihaksi ja aggressiivisuudeksi.

Historiamme väkivaltaisia vaiheita tutkinutta Kivimäkeä huolestuttaa etenkin väkivaltaan vihjaavan retoriikan lisääntyminen.

”On ilmiöitä ja asioita, joissa ei voi aina hakeutua kuviteltuun keskipisteeseen.”

– Tämä sallii yhä enemmän puhetta väkivallasta, ja ihmiset yhä avoimemmin puhuvat väkivaltaisista fantasioistaan. Tästä tulee pahimmillaan kierre, jota on hyvin vaikea katkaista.

Sotasukupolvi rakensi hyvinvointivaltion

Eletty kansakunta -tutkimusryhmässä historian väkivaltakokemukset ovat keskeisessä osassa, muun muassa vuosi 1918 sekä talvi- ja jatkosota. Kivimäki on itse tutkinut talvi- ja jatkosodan veteraanien stressikokemuksia ja sodanjälkeistä traumojen käsittelyä. Hän sai Tieto-Finlandia-palkinnon aihetta käsittelevästä kirjastaan Murtuneet mielet vuonna 2013.

– Ihmisillä on hyvin voimakas tarve antaa koetulle väkivallalle jokin merkitys, joka antaa sille selityksen. Vuodelle 1918 on annettu näihin päiviin asti koko ajan uusia merkityksiä, samoin toiselle maailmansodalle. Tämä jatkuu, vaikka ei enää olisi ihmisiä, jotka ovat itse ne asiat kokeneet, Kivimäki pohtii.

Kun sotaveteraanien kunniaa haluttiin palauttaa 1980–90-luvun taitteen murroksesta alkaen, kuva heidän poliittisesta suuntautumisestaan samalla vääristyi, Kivimäki arvioi. Veteraanien perinnöllä alettiin perustella oikeistolaisia ja militaristisia pyrkimyksiä, vaikka veteraanit ovat olleet poliittisesti hyvin moninainen joukko.

– Aikaisemmin ymmärrettiin paremmin se, että sodassa oli tietyistä ikäluokista kaikki. Pienviljelijä- ja työläistaustaisiin perheisiin kuuluneet olivat jopa muita enemmän etulinjan tehtävissä ja joutuivat kaikkein pahimpiin paikkoihin.

Yksikään puolue ei voi Kivimäen mukaan omia veteraanien perintöä itselleen. Suurena poliittisena linjana sotasukupolven enemmistölle on ollut leimallista keskusta-vasemmistolaisuus.

– Jos halutaan yhdistää sotasukupolveen yksi poliittinen suurhanke, se on hyvinvointivaltion rakentaminen sodan jälkeen. Sen kokemuksellisena pohjana olivat omassa nuoruudessa sotavuosina koettu turvattomuus, rauhan arvostaminen ja yhteisvastuun merkitys.

Talvi- ja jatkosodan käsittelyssä itsenäisyyden juhlavuonna sotaa ei ole esitetty vain sankaritarinoina, Kivimäki kiittelee.

– On yritetty etsiä erilaisia ihmiskohtaloita, ja myös sodan traagisuus on ollut esillä.

Suomalaiset rasismia vastaan

Kivimäki aloitti opintonsa Joensuun yliopistossa vuonna 1996, jolloin Joensuussa herätti huomiota ja pelkoa väkivaltainen skinhead-liike

– Se näkyi voimakkaasti. Jotkut ystäväni eivät voineet liikkua lainkaan tietyillä alueilla ainakaan pimeällä.

Kaupungissa virisi kuitenkin vahva kansalaisliikehdintä ilmiötä vastaan. Myös yliopistolaiset olivat siinä keskeisesti mukana.

– Tekisi joensuulaisille paremmin oikeutta muistaa, miten yksilöt ja paikallinen kansalaisyhteiskunta spontaanisti toimivat äärioikeistolaista väkivaltaa vastaan.

Rasisminvastaiset mielenosoitukset ovat yleensä olleet isompia kuin äärioikeiston kulkueet, Kivimäki muistuttaa. Näin oli myös Kivimäen nykyisessä kotikaupungissa Tampereella tänä syksynä, kun uusnatsistinen Suomen vastarintaliike ja sen vastustajat järjestivät kumpikin oman marssinsa. Puhetta kahdesta ”ääripäästä” Kivimäki luonnehtii älyllisesti laiskaksi.

– Jos vastustaa väkivaltaista ideologiaa, jonka tarkoituksena on kansanvaltaisen yhteiskuntajärjestelmämme sulkeminen, ihmisten rotuun perustuva syrjintä ja väkivallan käyttö, joutuu ääripään kirjoihin. Se on hyvin kummallinen ja lamaannuttava ajatus. Tulevaisuuden historioitsijat eivät päästä kaikkia tästä puhtain paperein. On ilmiöitä ja asioita, joissa ei voi aina hakeutua kuviteltuun keskipisteeseen.

Pidetään symbolit avoimina

Nationalistinen oikeisto on onnistunut omimaan yhteisiä kansallisia symboleja.

– Suomen lippu sinänsä on yhä kokoava symboli, mutta lippusymboliikka pukeutumisessa viittaa jo äärioikealle tai rajat kiinni -liikehdintään. Leijonavaakunasta, joka aiemmin liittyi lähinnä tasavallan presidenttiin, on tullut aggressiivinen symboli kaikkea toiseutta vastaan. Pilottitakin olkavarteen ommeltuna se yhdistyy väkivallan potentiaaliin.

Kivimäki toivoo, että symboleihin kiinnitettäisiin muissa poliittisissa liikkeissä ja yhteiskunnassa yleisemmin enemmän huomiota.

– Olisi tärkeää pitää yhteiset symbolit avoimina niin, että ne eivät ole poissulkevia vaan sitovat yhteen erilaisista taustoista tulevia, eri kieliä puhuvia ja eri poliittisia kantoja edustavia ihmisiä.

Vasemmiston piirissä on Kivimäen mukaan ollut selkäytimessä oppositioasenne kaikkea ”kansallista” kohtaan.

– Tälle on ymmärrettävät syynsä, mutta välillä toivoisi myös ylpeyttä saavutuksista ja osallisuudesta – siitä että suomalainen yhteiskunta on hyvin monessa suhteessa myös vasemmiston aikaansaannosta. Isänmaallisuuteen vetoavat kaikenlaiset helppoheikit ja myrkynkeittäjät, joten olisihan tässä paikka positiivisemmille käsityksille ja tunteille omaa maata kohtaan, Kivimäki ehdottaa.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Eduskunta keskusteli valtioneuvoston puolustusselonteosta täysistunnossa Helsingissä 18. kesäkuuta 2025.

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

Uusimmat

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
05

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään