KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Talous

Mistä rahat hävittäjiin, kysyy Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius

Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodeniusta huvittavat kuvitelmat Ruotsin piiloutumisesta Suomen selän taakse.

Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodeniusta huvittavat kuvitelmat Ruotsin piiloutumisesta Suomen selän taakse. Kuva: Jarno Mela

Suurinta uskottavuus- ja rahoitusvajetta podetaan siellä, missä kansallinen turvaverkko on repeillyt pahimmin.

Maippi Tapanainen
21.7.2018 8.37

Hornetit ja korvetit
käyvät kalliiksi

Puolustusministeriön määrärahaesitys vuodelle 2018 on 2 877 414 miljoonaa euroa. Ei sisällä hävittäjä-, eikä korvettihankintoja.

Hävittäjähanke HX
Hornetien hankintahinta-arvio on 7–10 miljardia euroa. Tarjouspyyntö lähetettiin 27.4., lopullinen päätös vuonna 2021.

Hankintahinnan lisäksi kustannuksia koituu ylläpidosta ja muista hankinnoista. Vuonna 1992 käynnistynyt, edellisten F-18 Hornet -hävittäjien 57 miljoonan euron arvoinen teollisen yhteistyön ohjelma (vuoteen 2012 vastakaupat) saatiin päätökseen kesäkuussa 2018.

Laivue 2020
Neljän Pohjanmaa-luokan korvetin hankintahinta 1,2 miljardia euroa.

Tilausvaltuus rakentamiseen vuonna 2018, valmistus alkaa 2019.

Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius jaksaa ihmetellä, miten hävittäjien hankinnasta voidaan puhua niin itsestään selvänä asiana. Onhan Hornetit korvaavien hävittäjien pelkäksi hankintahinta-arvioksi esitetty 7–10 miljardia euroa.

Lodeniusta ihmetyttää toimintajärjestys. Yleensä ensin sovitaan, mistä otetaan rahat ja sitten mietitään, millainen ostopäätös tehdään.

– Nyt hallitus haluaa tehdä miljardiluokan päätöksen, vaikkei rahoituksesta ole hajuakaan, Lodenius toteaa.

Koska ylimääräistä rahaa ei ole, vaihtoehdoiksi jäävät velanotto tai nipistäminen muualta valtion menoista.

– Ilmeisesti puolustusvoimat on paikka, josta ei voi säästää. Ulkoministeri Soini vastusti Kreikan tukemista, kun maa oli ylittänyt EU:n asettaman velkaantumisrajan, mutta on nyt ihmeen kevyesti hyväksymässä päätöstä, joka vie mahdollisesti Suomen samaan jamaan.

Ylen julkaiseman puolustushallinnon lobbauslistan perusteella Lodenius puhuu täyttä asiaa. Lobbausohjeissa todetaan, että kansalaisten tulisi luottaa Puolustusvoimien osaamiseen ja kokea maanpuolustus niin tärkeäksi asiaksi, etteivät he edes vaikeassa taloustilanteessa kyseenalaistaisi siihen tehtäviä lisäsatsauksia. Hävittäjiä ja merivoimille 1,2 miljardilla hankittavia neljää sota-alusta ei puolustushallinnon mukaan tulisi edes liittää muuhun lisärahoituskeskusteluun.

Puolustusministerin mediapeli

Nykyisessä mediapelissä Jussi Niinistö (sin) on innokas peluri.

– Kun Niinistö halusi provosoida, hän nosti esiin naisten asepalveluksen lopettamisen ja perusteli sitä säästöillä. Hänen pointtinsa oli kyllä pikemminkin keskustelun harhauttaminen sivuraiteille, Lodenius hymähtää.

Keskustelun avauksenakin Niinistön provokaatio oli Lodeniuksen mielestä vanhanaikainen. Nykynuorille sukupuoli asepalveluksen perusteena on käsittämätön – motivoituneiden naisten sijaan motivoitumattomat miehet tuskin kohentaisivat puolustusvoimien uskottavuutta.

Yleisen asevelvollisuuden kannatus on niin suurta, ettei Lodenius usko sen lakkauttamisen olevan mahdollista. Sen sijaan uudelleenarvioinnin tarve on ilmeinen.

– Miten valinta asepalvelukseen sitten tapahtuisi, on kysymys sinänsä. Joissain maissa arpa ratkaisee ja esimerkiksi Norjassa varusmiehiltä edellytetään motivaatiota, Lodenius toteaa.

Ihmisten ajattelu muuttuu huomattavasti hitaammin kuin teknologia kehittyy. Robottien ja automatisoitujen asejärjestelmien aikana puolustusministerikin tuntuu arvostavan jalkaväkeä ja metsäharjoituksia. Maamiinoista jaaritellaan edelleen, vaikka todellisiin uhkiin, kuten yhteiskuntaa lamauttaviin keskeytyksiin internetin toiminnassa tai sähkön- ja vedenjakelussa ei apua ole hävittäjistäkään.

Ennen kaikkea rauhanliikkeen ja kansalaisten olisi kuitenkin nähtävä mediapelin läpi. Suomen puolustus ei ole romahtamassa, eikä sen kansainvälinen uskottavuuskaan.

– Suurinta uskottavuus- ja rahoitusvajetta podetaan siellä, missä kansallinen turvaverkko on repeillyt pahimmin, esimerkiksi vanhustenhoidossa. Todelliset turvallisuusuhat liittyvät sisäiseen turvallisuuteen, eivätkä ne ole asein nujerrettavissa.

Kaipuuta aikaan, jota ei koskaan ollut

Rauhanliikkeitä huolettaa militarismin lisääntyminen. Suomalaisnatsit ovat järjestäytyneet, mutta moni haluaa sulkea silmänsä koko Eurooppaa ravistelevalta todellisuudelta. He, jotka ovat lukeneet 1930-luvulla ilmestyneitä lehtiä, eivät voi olla huomaamatta yhtäläisyyksiä tämän päivän otsikointiin.

– Suomalaisten on vaikea hyväksyä sitä, ettei ole olemassa yhteistä turvallisuutta. Jo pelkästään se, että sanoo ääneen Suomessakin olevan natseja ja rasisteja, herättää vastarintaa.

Ääriryhmien vetovoimaa selittää se, että muuttuvissa oloissa moni etsii helppoja ratkaisuja ja selkeitä rintamalinjoja hyvän ja pahan välille.

– Globaali maailma on niin iso, että joillekin ihmisille sen ymmärtäminen voi olla vaikeaa. Osa kansasta on alkanut etsiä turvaa ”vanhasta suomalaisuudesta”, Lodenius selittää.

”Suomalaisten on vaikea hyväksyä sitä, ettei ole olemassa yhteistä turvallisuutta.”

Kaivatunkaltaista ”vanhaa suomalaisuutta” ei tosin historiasta löydy. Pikemminkin kuin nostalgiasta, kyse onkin ”jostalgiasta”, kaipuusta aikaan, jota ei koskaan ole ollutkaan.

Symbolien etsiminen ja sotaromantiikan elättely on Laura Lodeniuksen mukaan yksi tapa tehdä identiteettipolitiikkaa. Sata vuotta sisällissodasta -vuodesta hän olisi toivonut sovinnonjuhlaa, mutta jopa puolustusministeri hehkutti puheissaan sovinnon sijaan ”vapaussodan” ansioita.

Jyrkkä ei varjoarmeijalle

Vapaaehtoisen maanpuolustuksen uudelleenorganisoinnista on tulossa iso ongelma, Laura Lodenius epäilee. Riski puolivirallisen, aseistetun varjoarmeijan syntymisestä on ilmeinen, jos ampuma-aselain muutettaessa myös maanpuolustuskoulutusyhdistyksen ampumakoulutusta koskeva liitelaki etenee.

Valtion rahaa vapaaehtoiseen maanpuolustukseen varmasti halutaan, mutta Lodeniuksen mukaan sen puutekaan ei tule menoa hidastamaan.

– Jos maanpuolustuskoulutus saa luvan hankkia aseita, rahaa siihen löytyy ilman valtionavustuksiakin. Ennen kuin kansallissosialistiset järjestöt toisen maailmansodan jälkeen ehdittiin kieltää, rahaa ehdittiin säätiöidä. Sen peruja on esimerkiksi niin sanottu Motti-talo Töölössä, hän muistuttaa.

Edes puolustusvoimia varjoarmeijan perustaminen ei varsinaisesti sytytä.

– Nihkeä suhtautuminen johtunee osittain siitä, että vaikka ulkoistaminen olisi kätevää, siellä myös tiedetään, millainen väki aseilla haluaa leikkiä.

Suomessa keskustelu sekä sodasta että rauhasta johtaa enemmin tai myöhemmin Nato-puheeseen. Lodenius arvelee, että hävittäjähankinnoissakin vaakakupissa vaikuttaa painavan halu säilyttää hyvät suhteet Yhdysvaltoihin ja Natoon.

– Teknisestä tarkastelustahan siinä pitäisi olla kyse, ei halusta olla kiva jollekulle.

Myös Ruotsin ja Suomen kohtalonyhteys pulpahtaa esiin Natosta puhuttaessa. Puheissa Suomi esitetään usein puskurina Venäjän ja Ruotsin välissä.

– Ihan syyttä, sillä tosiasiassa Ruotsi on paljon paremmin varustautunut kuin Suomi, Lodenius huomauttaa.

Super Hornet -hävittäjä Ilmavoimat 100 vuotta -juhlalentonäytöksessä Tikkakoskella Jyväskylässä 16. kesäkuuta. Hornetin valmistaja yhdysvaltalainen Boeing on mukana hävittäjien tarjouskilpailussa.

Super Hornet -hävittäjä Ilmavoimat 100 vuotta -juhlalentonäytöksessä Tikkakoskella Jyväskylässä 16. kesäkuuta. Hornetin valmistaja yhdysvaltalainen Boeing on mukana hävittäjien tarjouskilpailussa. Kuva: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Hornetit ja korvetit
käyvät kalliiksi

Puolustusministeriön määrärahaesitys vuodelle 2018 on 2 877 414 miljoonaa euroa. Ei sisällä hävittäjä-, eikä korvettihankintoja.

Hävittäjähanke HX
Hornetien hankintahinta-arvio on 7–10 miljardia euroa. Tarjouspyyntö lähetettiin 27.4., lopullinen päätös vuonna 2021.

Hankintahinnan lisäksi kustannuksia koituu ylläpidosta ja muista hankinnoista. Vuonna 1992 käynnistynyt, edellisten F-18 Hornet -hävittäjien 57 miljoonan euron arvoinen teollisen yhteistyön ohjelma (vuoteen 2012 vastakaupat) saatiin päätökseen kesäkuussa 2018.

Laivue 2020
Neljän Pohjanmaa-luokan korvetin hankintahinta 1,2 miljardia euroa.

Tilausvaltuus rakentamiseen vuonna 2018, valmistus alkaa 2019.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

On järjetöntä väittää verotusta varkaudeksi – ”Veropopulismi on varakkaiden eturyhmien tapa edistää omaa etuaan”

Talouskuri iskee takaisin Eurooppaan – ”Talouskuri on johtanut äärioikeistolaisten puolueiden kannatuksen lisääntymiseen”

Hallituksen finanssipoliittinen linja ei vastaa sen julkilausuttuja poliittisia tavoitteita, todetaan Uuden talousajattelun keskuksen raportissa.

Suomen veroaste on putoamassa selvästi muiden Pohjoismaiden alapuolelle – Onko pohjoismaisen hyvinvointimallin rahoittaminen enää mahdollista, kysyy ajatushautomo

Alkuvuodesta pankkeja kaatuili tiuhaan tahtiin – Ollaanko nyt matkalla kohti uutta finanssikriisiä?

Uusimmat

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Emmi Kyytsösen suunnittelema kansi vetää mukaansa Tatiana Elfin Huijarin hyytävään maailmaan.

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

PAM: Monet palvelualojen työntekijät tarvitsevat toimeentulotukea – kiristykset pakottavat muuttamaan pois työpaikkojen läheltä

 
03

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
04

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

 
05

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

25.06.2025

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

25.06.2025

Vaalirahalakia voi rikkoa ilman rangaistusta eikä rahoja tarvitse palauttaa

24.06.2025

Uusi yritys: Eheytyshoitojen kielto tuodaan eduskunnan käsittelyyn

24.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään