KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Kommentti: Kansalaistottelemattomuus on henkilökohtainen valinta

Laittomat karkotukset lopetettava -mielenosoitus Helsingin kansalaistorilla huhtikuussa 2017.

Laittomat karkotukset lopetettava -mielenosoitus Helsingin kansalaistorilla huhtikuussa 2017. Kuva: All Over Press/ Jarno Kuusinen

Viranomainen ei ole aina oikeassa.

Maippi Tapanainen
2.8.2018 17.00

Istut lentokoneessa, mielessä mukava lomamatka. Koneen takaosassa istuu nippusitein tai muutoin kahlittu ihminen, joka itkee ja valittaa.

Mitä teet? Suljetko korvasi ja silmäsi vai koetko tulevasi tarpeettomasti häirityksi? Vai menetkö katsomaan, mistä on kysymys ja esität vastalauseesi kohtuuttomasta tilanteesta? Vai nousetko ehkä seisomaan ja kannustat kanssamatkustajia samaan?

Entä miten reagoit, jos samassa tilanteessa kanssamatkustajasi nousee ja tekee selväksi, että meneillään on vääryys, johon on inhimillisyyden nimissä puututtava? Nousetko kumppaniksi protestoimaan, käännätkö katseesi toisaalle vai vaaditko kenties ”häirikköä” vaikenemaan ja pysymään penkissään?

Yritysten on kunnioitettava ihmisoikeuksia myös silloin, kun valtio rikkoo omaa suojeluvelvoitettaan.

Ruotsissa poistettiin palautettava, Suomessa palautusta vastustava

Ruotsalainen opiskelija Elin Ersson oli 23. heinäkuuta lentokoneessa, jonka reitti kulki Göteborgista Istanbuliin. Koneessa oli mukana myös noin 50-vuotias mies, jota oltiin pakkopalauttamassa Afganistaniin. Ersson nousi vastustamaan palautusta ja afganistanilaismies kuljetettiin pois koneesta.

Suomalainen lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen oli matkalla Helsingistä Berliiniin, kun hän huomasi ihmisen, joka oli selvästi lennolla vasten tahtoaan neljän muun henkilön paikoillaan pitelemänä.

Myös Pennanen nousi seisomaan ja vastustamaan pakkopalautusta. Hänet kuljetettiin pois koneesta poliisisaattueessa, mutta palautettava jäi koneeseen.

Erssonin ja Pennasen kansalaisaktivismi on herättänyt kiivasta keskustelua, jossa vastustajaa on mäiskitty ainakin ihmisoikeussopimuksilla ja Suomen laeilla.

Laki on aina laki – ainakin muille

Lakikirjaan on tarttunut muiden muassa perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho, joka kertoo pitävänsä oikeusvaltion kannalta sietämättömänä sitä, että ”jotkin ryhmittymät nostavat itsensä lakien yläpuolelle ja katsovat oikeudekseen valita, mitä lakeja, viranomaispäätöksiä tai tuomioistuimen ratkaisuja ne kunnioittavat”.

Hän myös ehdottaa, että eduskunnan puhemiehen tulisi tutkia, ovatko ”vihreät parlamentaariseen vaikuttamiseen ja oikeusvaltioperiaatteeseen sitoutunut puolue vai ulkoparlamentaarista toimintaa harjoittava ja laittomuuteen kannustava vastarintaliike ja äärijärjestö”.

Perussuomalaisten Suomen Uutisten päätoimittaja Matias Turkkila on suorastaan järkyttynyt siitä, ettei lehden varoituksia ei ole otettu huomioon. Lehti kertoo – oman keskustelukulttuurinsa valossa kaksinaismoralismiin syyllistyen – käsitelleensä useissa jutuissaan ”sosiaalisessa mediassa tapahtuvaa yllytystä, jossa korkeat poliittiset toimijat kehottavat tunnekuohuun saateltuja ihmisiä lakien rikkomiseen”.

Halla-ahon oman ja hänen johtamansa puolueen historian valossa lain kunnioittaminen ei perussuomalaisilla ole aina ollut päällimmäisenä mielessä. Korkeimman oikeuden tuomio uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan oli Halla-aholle ”vain muutaman ihmisen henkilökohtainen tulkinta”, mutta nuorten naisten kansalaistottelemattomuutta hän vertaa äärijärjestöjen toimintaan.

Kansalaistottelemattomuus ei sovi oikeusvaltioon?

Keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni paheksuu niin ikään ”lentokone-episodia” ja erityisesti vihreiden puheenjohtaja Touko Aaltoa. Kulmuni toteaa, että olisi hyväksynyt kansalaistottelemattomuuden esimerkiksi natsi-Saksassa. Hän ei selitä tarkemmin, milloin raja ”Suomen kaltaisessa oikeusvaltiossa” ylittyisi niin, että kansalaistottelemattomuus olisi sopivaa.

Luonnollisesti Kulmuni olisi voinut ajatella myös niin, että kansalaistottelemattomuuden mahdollisuus nimenomaan osoittaa, että kyseessä on oikeusvaltio.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok) ei aio keskeyttää pakkopalautuksia, sillä hänen mielestään se olisi ”liian järeä keino turvapaikkapäätöksissä ilmenneiden ongelmien ratkaisemiseksi”.

Tiedossa olevia ja tutkimustuloksiin perustuvia turvapaikkakäsittelyn puutteita Mykkänen mitätöi toteamalla, että palautusten keskeyttäminen olisi suhteetonta ”jos meillä on joissakin yksittäistapauksissa herätetty kysymyksiä ensimmäisen turvapaikkapäätöksen tilanteesta”.

Oikeusvaltioperiaatteen hapertuminen lisää tottelemattomuutta

Sosialidemokraattien maahanmuuttovastaava kansanedustaja Joona Räsänen, tukee Touko Aaltoa, esittäessään, että sisäministeri Mykkäsen olisi kiirehdittävä riippumatonta selvitystä turvapaikanhakijoiden oikeusturvasta. Pennasen tapaukseen Räsänen ei sinällään ota kantaa, mutta toteaa twiitissään, että ”toimivassa järjestelmässä tarvitaan palautuksia. Myös pakotettuja”.

Vihreiden Touko Aalto vaatii pakkopalautusten keskeyttämistä, kunnes turvapaikanhakijoiden oikeusturva on selvitetty. Hän pitää luonnollisesti Pennasen toimintaa arvossa. ”Rohkea Aino Pennanen yritti estää ihmisen pakkopalautuksen”, Aalto kehaisee.

Vasemmiston Li Anderssonin mukaan suomalaiset eivät enää voi luottaa oikeusvaltioperiaatteiden ja palautuskiellon toteutumiseen turvapaikkaprosesseissa ja palautustilanteissa. Andersson twiittaa, että ”on ymmärrettävää, että ihmiset toimivat jakamattoman ihmisarvon puolesta kansalaistottelemattomuuden keinoin silloin, kun pelätään, että toisen henki on vaarassa”.

Viranomaiset tietävät paremmin?

Suomalaisiin usko viranomaisiin tarttunut tiukasti kuin täi tervaan. Finnairin lentokapteeni soitti poliisit poistamaan Aino Pennasen koneesta, jotta ihmiset pääsivät jatkamaan työ-, loma- tai pakkopalautusmatkaansa.

Saamaansa kritiikkiin lentoyhtiö on vastannut, ettei se voi ottaa kantaa Maahanmuuttoviraston tekemään päätökseen. Jotkut muut lentoyhtiöt eivät suhtaudu asiaan yhtä yksioikoisesti.

Esimerkiksi Virgin Atlantic ilmoitti kesäkuussa, ettei sen lennoilla kuljeteta enää palautettavia ihmisiä. Myös Lufthansa on ilmoittanut, ettei suostu kuljettamaan ihmisiä, joita yritetään palauttaa vastoin heidän tahtoaan.

ILMOITUS
ILMOITUS

Yritysten yhteiskuntavastuuta tutkivan Finnwatchin mielestä lentoyhtiöiden pitäisi suhtautua kriittisesti myös viranomaisiin. Järjestö ei ota kantaa Pennasen lennolta poistamiseen johtaneisiin tapahtumiin, mutta kommentoi pakkopalautuslentoja yleisellä tasolla.

Finnwatchin tarkastelunäkökulma kohdistuu yritysten toiminnan ihmisoikeusvaikutuksiin ja verovastuullisuuteen. Se ei näe pakkopalautuksissa sinänsä mitään väärää, mutta huomauttaa, että pelkkä viranomaispäätös ei todista mitään – viranomaiset ovat maailman sivu toimineet väärin, huolimattomasti tai puutteellisessa ohjauksessa.

Finnairkaan ei siis voi pestä käsiään asiasta vain viranomaispäätöksiin vetoamalla. Yritysten on kunnioitettava ihmisoikeuksia myös silloin, kun valtio rikkoo omaa suojeluvelvoitettaan.

Finnwatch muistuttaa, että palautuskiellon periaatteen mukaan ketään ei saa palauttaa alueelle, jossa häntä uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus tai muu ihmisarvoa loukkaava kohtelu. Palautuskielto on ehdoton ja se sisältyy muun muassa Suomen perustuslakiin.

Uhkasiko pakkopalautettavia sitten kidutus tai kuolema? Sitä emme tiedä. Yhtä vähän tiedämme oikeita vastauksia jutun alussa esitettyihin kysymyksiin. Niihin on jokaisen vastattava järkensä ja omatuntonsa mukaisesti.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Eduskunta keskusteli valtioneuvoston puolustusselonteosta täysistunnossa Helsingissä 18. kesäkuuta 2025.

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

Uusimmat

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
05

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

25.06.2025

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

25.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään