KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Trump ei saanut ansaitsemaansa tyrmäysiskua

Demokraattiseksi sosialistiksi itseään luonnehtiva 29-vuotias Alexandria Ocasio-Cortez valittiin kaikkien aikojen nuorimpana edustajainhuoneeseen.

Demokraattiseksi sosialistiksi itseään luonnehtiva 29-vuotias Alexandria Ocasio-Cortez valittiin kaikkien aikojen nuorimpana edustajainhuoneeseen. Kuva: Lehtikuva/Don Emmert

Toisin kuin kaksi vuotta sitten, Yhdysvaltain vaalit pitkälti noudattivat gallupeissa ennakoitua linjaa.

Arto Huovinen
7.11.2018 15.25

Jos Yhdysvaltain välivaalit olivat kansanäänestys presidentti Donald Trumpista, eivät ne ainakaan mikään tyrmäysisku hänelle olleet. Demokraatit kyllä saivat enemmistön edustajainhuoneessa, mutta republikaanit jopa lisäsivät paikkojaan senaatissa.

Osittain tulos johtuu vaalijärjestelmästä. Trendit heijastuvat nopeammin edustajainhuoneeseen, jossa kaikki paikat ovat katkolla kahden vuoden välein.

Jo etukäteen oli tiedossa, että senaatinvaaleissa demokraateilla on vuori kiivettävänään. Katkolla olleista 35 paikasta peräti 26 sattui olemaan demokraateilla, ja niistä vielä 10 osavaltioissa, jotka Trump vuonna 2016 voitti yli kymmenen prosenttiyksikön erolla.

ILMOITUS
ILMOITUS
Isolle lapselle tulee sentään jotkut rajat.

Ennen lopullisia tuloksia republikaanit näyttivät voittavan kaksi lisäpaikkaa satapaikkaisessa senaatissa.

Kansanäänestys Trumpista

Ovensuukyselyjen mukaan Trumpilla todella oli merkittävä vaikutus äänestäjien valintaan, toisen mukaan 64 prosenttia ja toisen mukaan 65 prosenttia piti tätä merkittävänä tekijänä. Vaikutus oli kaksisuuntainen, kun toiset antoivat äänensä presidentin puolesta ja toiset häntä vastaan.

Trumpia vastaan äänestäneitä oli enemmän, mutta ei vyöryksi asti. Vertauskohteeksi voi ottaa vuoden 2010 välivaalit Barack Obaman ensimmäisen kauden puolivälissä. Tuolloin demokraatit hävisivät 63 paikkaa 435-paikkaisessa edustajainhuoneessa ja menettivät enemmistönsä.

Nyt laskenta ei ole vielä valmis, mutta republikaanien tappio ei missään tapauksessa ole yhtä suuri. Toistaiseksi varmistuneista paikoista 219 on mennyt demokraateille ja 193 republikaaneille.

Joka tapauksessa demokraatit ovat ylittäneet enemmistöön tarvittavan 218 paikan rajan

Ennätysmäärä naisia

Monessa suhteessa vaaleissa tehtiin historiaa. Valituksi tuli ennätysmäärä naisehdokkaita, monet heistä nuoria ja ensikertalaisia, suurin osa demokraatteja.

Kautta aikojen nuorimmaksi edustajainhuoneen jäseneksi valittiin 29-vuotias, demokraattiseksi sosialistiksi itseään luonnehtiva Alexandria Ocasio-Cortez. Hänen voittonsa ei ollut yllätys, koska hänen newyorkilainen vaalipiirinsä on vahvasti demokraatteihin kallellaan. Kovimman taistelunsa Ocasio-Cortez kävikin puolueensa esivaaleissa päästäkseen ehdokkaaksi.

Myöskään Ocasio-Cortezia kymmenen kuukautta vanhempi Abby Finkenauer, edustajainhuoneeseen valittu demokraatti Iowasta, ei ole vielä täyttänyt 30 vuotta.

Demokraattien riveistä valittiin edustajainhuoneeseen myös kautta aikojen ensimmäiset alkuperäiskansaan kuuluvat naiset, Sharice Davids Kansasista ja Deb Haaland New Mexicosta. Samoin valittiin ensimmäiset musliminaiset, Rashida Tlaib Michiganista ja Ilhan Omar Minnesotasta, hekin molemmat demokraatteja.

O’Rourke oli lähellä

Senaatinvaaleissa yksi seuratuimmista oli demokraattien Beto O’Rourken yritys kukistaa vahvasti republikaanien hallitsemassa Texasissa Ted Cruz.

Teekutsuliikkeen edustajana senaattoriksi 2012 valittu Cruz on yksi tunnetuimmista republikaanisenaattoreista. Hän tavoitteli republikaanien presidenttiehdokkuutta 2016.

Yhtenä demokraattien nousevista tähdistä pidetty O’Rourke hävisi lopulta vain parin prosenttiyksikön erolla. Hän kuuluu keskilinjan demokraatteihin.

Ainoa republikaanien rinnalla Brett Kavanaughia korkeimman oikeuden tuomariksi äänestänyt demokraattisenaattori Joe Manchin uusi paikkansa konservatiivisessa Länsi-Virginiassa.

Neljä istuvaa demokraattisenaattoria menetti paikkansa.

Utahissa nousi senaattoriksi Mitt Romney, joka oli republikaanien presidenttiehdokas vuonna 2012. Romney kuuluu puolueensa sisällä Trumpin arvostelijoihin.

Kemp suhmuroi voiton

Vaalit lisäsivät edelleen Yhdysvaltain kahtiajakautuneisuutta. Suurin osa Trumpin vahvoista vaalipiireistä äänesti edelleen republikaaneja.

Kahtiajaosta kertovat myös ovensuukyselyt, joiden mukaan demokraattien äänestäjille tärkein asia oli terveydenhoito ja republikaaneille maahanmuutto.

Vaalikampanjoiden loppusuoralla Trump nosti rasistisella kampanjalla maahanmuuton ykkösasiaksi, ja se näytti menevän hyvin perille republikaanien kannattajajoukoissa.

Kahdessa paljon huomiota herättäneessä kuvernöörinvaalissa poikkeuksellisen rasistisen ja törkeän kampanjan vetänyt republikaaniehdokas voitti.

Toinen heistä on Georgian Brian Kemp, joka ennen vaaleja pystyi osavaltion ylimpänä vaaliviranomaisena pudottamaan itselleen epäsuosiollisia äänestäjiä pois vaalilistoilta. Myös äänestyspaikkoja varsinkin mustien alueilla oli vähennetty niin, että Georgiassa oli yhdet maan pisimmistä äänestysjonoista.

Kempin voitto ei ole vielä aivan varma, koska demokraattien Stacey Abrams vaatii tarkistuslaskentaa. Eroa on 2,5 prosenttiyksikköä.

Toinen avon rasisti on Floridan kuvernöörinvaalin voittanut republikaanien Ron DeSantis.

Kokonaisuudessaan kuitenkin demokraatit lisäsivät kuvernöörinpaikkoja.

Vaalien yhteydessä järjestetyssä kansanäänestyksessä Floridan äänestäjät päättivät kumota pykälän, jonka mukaan entisillä vangeilla ei ollut äänioikeutta. Tämä on estänyt jopa puoltatoista miljoonaa – etupäässä mustaa –äänestämästä.

Yksipuoluevalta päättyy

Vaikka Trump ei saanutkaan kunnon löylytystä, ei tulos suinkaan ole vailla merkitystä.

Republikaaneilla on ollut 8 vuotta enemmistö molemmissa kamareissa. He pystyivät näin sabotoimaan suurimman osan Obaman ajasta tämän lainsäädäntöpyrkimyksiä.

Trumpin valinnan jälkeen republikaaneilla on ollut yksipuoluevalta, mutta nyt tämä päättyy demokraattien saadessa enemmistön edustajainhuoneeseen. Kongressi on kahden vuoden ajan antanut Trumpille vapaat kädet, mutta nyt isolle lapselle asetetaan jotkut rajat.

Demokraatit pystyvät edustajainhuoneen enemmistöllään vaikeuttamaan Trumpin sisäpoliittisia hankkeita. Myös Trumpiin ja hänen lähipiirinsä kohdistuvien tutkintoja tultaneen käynnistämään.

Mutta toisaalta kasvanut senaattienemmistö helpottaa Trumpin ulkopolitiikkaa. Samoin Trump voi jatkaa vuosikymmeniksi vaikuttavaa tuomarikunnan miehittämistä konservatiiveilla.

Demokraattien sisällä ei saatu yksiselitteistä vastausta siihen, miten vasemmistolaisella ohjelmalla ja ehdokkaalla Trump olisi mahdollista kaataa 2020. Valituksi tuli sekä vasemmistolaisia, keskustalaisia että oikeistolaisia demokraatteja.

Ehkä yksi megatrendi kuitenkin oli, että entistä useampi nuori ja vasemmalle päin suuntautunut demokraatti menestyi.

Mielenkiintoinen piirre oli myös se, että esikaupungeissa tapahtui paljon siirtymää republikaaneilta demokraateille. Tämän on tulkittu johtuneen tympääntymisestä Trumpin räikeisiin tempauksiin.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Uusimmat

Denise Rudberg avaa uuden sarjansa vahvasti.

Denise Rudbergin uuden trilogian avaus on kuin jatkoa yhteiskunnallisille komisario Beck -dekkareille

Kristiinankaupungin mysteerit jäävät taka-alalle, kun Kaisu Tuokko keskittyy täysillä Eevin ja Matsin hankalaan suhteeseen.

Kaisu Tuokon Valhe ei ole dekkari, vaan suhdepuuroa

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
05

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

13.07.2025

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

13.07.2025

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään