KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Mosulin kristittyjen uusi elämä Erbilissä

23-vuotias Leyth (vas.) viettää usein aikaansa ystäviensä kanssa kristittyjen omalla Babylon Community -klubilla.

23-vuotias Leyth (vas.) viettää usein aikaansa ystäviensä kanssa kristittyjen omalla Babylon Community -klubilla. Kuva: Giacomo Sini

Erbil Irakin Kurdistanin aluehallinto pitää kristittyjä luotettavina liittolaisina. Erbilissä on ikiaikaisen kristityn väestön lisäksi nykyään myös Mosulista paenneita kristittyjä.

Monir Ghaedi
16.6.2019 8.15

Ainkawa on kristittyjen asuttama kaupunginosa irakilaisessa Erbilin kaupungissa. Kirkot on suojattu metallikaltereilla ja niitä vartioivat aseistetut sotilaat. Arabiaa ja arameaa puhuvat sotilaat kantavat kurdien autonomisen alueen peshmerga-joukkojen univormuja.

Erbilin länsilaidalla sijaitsevassa kaupunginosasta löytyy baareja, yökerhoja ja itämaisen tanssin esityksiä. Ainkawasta vain 80 kilometrin päässä on Mosul, jossa Isis lyhyeksi jääneellä valtakaudellaan tuhosi kirkkoja ja koteja, surmasi monia ja ajoi henkiin jääneitä pakosalle.

Azizin perhe, joka käy säännöllisesti Ainkawan Mar Elian kirkossa, muistaa elävästi äkkiä alkaneen pakomatkansa.

– Kesäkuun 4. päivän iltana 2014 työpaikkani talonmies kertoi, että hänen sukulaisensa on liittynyt Isisiin ja meidän on paettava, koska minun kotini ja työpaikkani on jo Isisin tiedossa, muistelee kolmen lapsen isä Nashwan Aziz.

– Pakkasimme vain muutaman laukun ja hyppäsimme autoon.

Azizin perhe kuuluu Irakissa jäljellä oleviin 300 000 kristittyyn. Yhdessä puolen miljoonan muun pakolaisen kanssa he jättivät kotinsa ja hakivat turvaa Kurdistanin alueelta Isisin tunkeutuessa Ninawan maakuntaan.

Koulut, hostellit ja kaikki julkiset rakennukset olivat täynnä pakolaisia. Monet eivät saaneet muuta majapaikkaa kuin puistoihin pystytetyt teltat. Azizin perhe joutui asumaan kaksi viikkoa Mar Elian kirkon pihalla.

– Emme lähteneet kodistamme ennen kuin oli selvää, ettei muuta vaihtoehtoa ollut. Emme pelänneet kuolemaa, vaan lähdimme pelastaaksemme uskomme.

Kun kaaos tuli Irakiin

Azizin perhe kertoo valinnasta, jonka eteen Isis kristityt asetti: joko kääntyminen islamiin ja yhteistyö Isisin kanssa tai jyzian maksaminen. Jyzia on vero, jota ei-muslimit joutuvat maksamaan.

Nashwan perheineen tiesi, ettei kumpikaan vaihtoehto olisi taannut hengen säilymistä.

– Isisin roistot eivät välittäneet muusta kuin ihmisten rahasta ja arvoesineistä. Kristitty tai muslimi, käännynnäinen tai ei, aina löytyi syy tappamiseen, sanoo Nashwanin puoliso Antesar Aziz.

Antesarin ääni murtuu, kun hän muistelee lankonsa traagista kohtaloa.

– Hän yritti paeta, mutta jäi kiinni Isisin tarkastuspisteellä.

Lanko tekstasi kauhistuneille sukulaisilleen, että hän sanoisi kääntyvänsä islamiin henkensä säilyttääkseen.

– Se olisi ainoa keino, jolla hän vielä näkisi perheensä. Hänellä kuitenkin oli rahansa ja arvoesineensä autossa, ja ne kiinnostivat jihadisteja enemmän kuin käännynnäisen henki.

Sen jälkeen ei langosta ole kuulunut mitään.

Nashwan, 44, muistelee aikaa ennen kuin kaaos otti valtaansa koko maan. Irak oli turvallinen, Bagdadissa ja Mosulissa vietettiin ylenpalttisia joulujuhlia.

– Vasta Yhdysvaltain maahantunkeutumisen jälkeen radikaalit islamistit alkoivat levittää vihaviestejään.

Nashwanin mukaan viestejä ei aluksi otettu vakavasti. Siksi olikin yllätys, kun Isisin joukot äkkiä saapuivat panssariajoneuvoilla, modernin tykistön tukemina.

Uuden elämän rakennuspuut

Nashwan omisti kuorma-autokorjaamon ja Antesar työskenteli opettajana. Ennen Isisin tuloa Mosuliin vanhemmat olivat saaneet järjestettyä taloudellisesti turvatun elämän lapsilleen.

Puoli vuotta sen jälkeen kun Isis oli karkotettu Mosulista Nashwan ja Antesar palasivat katsomaan, mitä heidän asunnostaan oli jäljellä.

– Kaikki oli mennyttä. Ei edes yhtä haarukkaa ollut jäljellä raunioissa, joita kerran olimme kutsuneet kodiksemme. Me myimme rauniot. Mosulissa ei enää ollut meille mitään, sanoo Antesar.

Nashwan ja Antesar Aziz sekä heidän tyttärensä uudessa kodissaan, jonka kattoa koristaa iso Irakin lippu.

Nashwan ja Antesar Aziz sekä heidän tyttärensä uudessa kodissaan, jonka kattoa koristaa iso Irakin lippu. Kuva: Giacomo Sini

Perheellä on nyt asunto uudella, kristittyjä varten rakennetulla asuinalueella, jota peshmergat suojelevat.

– Tämä asunto on paljon pienempi kuin entinen. Se on kuitenkin koti, sanoo Antesar valmistaessaan kardemummakahvia heidän uudessa keittiössään.

Nashwan on saanut hankittua pienen vihanneskaupan. Perheellä ei ole aikeita lähteä Irakista. Perheen kaksi tyttöä pärjäävät hyvin koulussa, poika auttelee läksyjen jälkeen kaupassa. Antesar aikoo kasvattaa orvokkeja pienessä puutarhassa, ja joka kerran käydessään Mar Elian kirkossa perhe ostaa uskonnollisia pienoispatsaita kotinsa koristukseksi.

Koska kristityt ovat aina saaneet elää Ainkawassa rauhassa, Azizin perhe uskaltaa suunnitella tulevaisuuttaan.

Oikeus liikkua vapaasti

Osa Mar Elian kirkkokansasta tietää Isisin vallan kauhuista vain median kautta.

Yksi heistä on syntyperäinen ainkawalainen Leyth. Hän uskoo, että kristittyjen yhteisön hyvinvoinnilla on tärkeä merkitys Kurdistanin aluehallinnolle.

– Ennen kaikkea aluehallitus pitää kristittyjä luotettavampina liittolaisina kuin arabeja, toiseksi kristittyjen mukaan ottaminen antaa demokraattisen ja suvaitsevan kuvan siitä.

Kouluja käyneet kristityt ovat suosittua työvoimaa.

Leythin sanoja vahvistaa Kurdistanin politiikka, joka kannustaa kristittyjä pysymään alueella. Jos henkilöllisyystodistuksessa on merkitty kristityksi, saa Kurdistanin autonomiselle alueella liikkua ja valita asuinpaikkansa vapaasti. Arabien sen sijaan täytyy hakea lupaa.

– Tämä hyödyttää molempia, meitä ja hallintoa. uskoo Leyth.

Laaja työttömyys, korruptio ja talousongelmat herättävät tyytymättömyyttä Irakin Kurdistanissa. Kristityillä on kuitenkin Leythin mukaan asiat melko hyvin.

– Sekä kansainväliset yhtiöt että paikallishallinto palkkaavat mielellään kouluja käyneitä kristittyjä, kun taas monelle yliopistosta valmistuneelle kurdille tuollaiset työpaikat ovat saavuttamaton unelma.

Leyth on 23-vuotias, ja hän työskentelee yhtiössä, joka tarjoaa aluehallitukselle matkapuhelinten valvontapalveluja. Hän pitää työtään ”elintärkeänä” Irakin Kurdistanin turvallisuusympäristön huomioon ottaen.

Kristittyjen yökerho

Leythilla riittää vitsejä ja kiinnostavaa tietoa uusista jäljitysmenetelmistä ja valvontatyökaluista. Joitakin niistä Leyth kertoo kavereilleen, joita hän tapaa vain kristityille tarkoitetussa Babylon Community (BCC) -yökerhossa.

Tulijoiden on näytettävä henkilöllisyystodistuksensa ja heidän laukkunsa tarkastetaan. Klubin avara aula jäljittelee Babylonin Ishtarin porttia, muinaisen Kaksoisvirtain maan arkkitehtuurin mestariteosta, joka nykyään on Saksassa Berliinin Pergamon-museossa.

Viittauksia muinaisen Assyrian kulttuuriin löytää kaikkialta yökerhosta sekä kauppojen ikkunoista, seinämaalauksista ja paikannimistä Ainkawan kaupunginosassa.

Leyth keskustelee kavereidensa kanssa arabiaksi. Vaikka hän on kasvanut Kurdistanissa, ei hän puhu kurdia kovin hyvin. Sen sijaan hän kertoo ”opiskelleensa innokkaasti arameaa, assyrialaisten kieltä koulussa”.

Leyth imaisee mintunmakuista savua vesipiipustaan.

– Kristityt assyrialaiset ovat itse asiassa Irakin alkuperäisiä asukkaita. He ovat asuneet Mesopotamiassa tuhansia vuosia, hän vakuuttaa.

Vaikka monilla on takanaan synkät muistot sodan ja joukkomurhien kauhuista, Azizien kaltaiset kristityt pakolaisperheet rakentavat uusia asuntoja ja pikkukauppoja Ainkawaan. He ovat samaa mieltä kuin Leyth: ”Tämä on kotini, siltä on aina tuntunut.”

Käännös: Arto Huovinen

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Uusimmat

Viljelijät kitkevät rikkaruohoja vehnäpellolta Ghanassa, Accran lähistöllä.

Vehnän luonnonvaraiset lajikkeet voisivat kohentaa globaalin etelän ruokaturvaa

Miina Mäki.

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

Denise Rudberg avaa uuden sarjansa vahvasti.

Denise Rudbergin uuden trilogian avaus on kuin jatkoa yhteiskunnallisille komisario Beck -dekkareille

Kristiinankaupungin mysteerit jäävät taka-alalle, kun Kaisu Tuokko keskittyy täysillä Eevin ja Matsin hankalaan suhteeseen.

Kaisu Tuokon Valhe ei ole dekkari, vaan suhdepuuroa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
02

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
03

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

 
04

Denise Rudbergin uuden trilogian avaus on kuin jatkoa yhteiskunnallisille komisario Beck -dekkareille

 
05

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

15.07.2025

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

14.07.2025

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

13.07.2025

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

13.07.2025

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään