KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Pelaako virkasyytejupakka lopulta Trumpin pussiin?

Ukrainan ja Yhdysvaltain presidentit Volodymyr Zelenskyi ja Donald Trump tapasivat keskiviikkona YK:n yleiskokouksen yhteydessä New Yorkissa.

Ukrainan ja Yhdysvaltain presidentit Volodymyr Zelenskyi ja Donald Trump tapasivat keskiviikkona YK:n yleiskokouksen yhteydessä New Yorkissa. Kuva: Lehtikuva/Saul Loeb

Virkasyytteen vatvominen vie huomion politiikan sisältökysymyksistä, joissa Trumpin vastustajat ovat edellä.

Arto Huovinen
26.9.2019 13.00

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi ilmoitti tiistaina käynnistävänsä tutkinnan, jonka seurauksena voi olla presidentti Donald Trumpin asettaminen virkasyytteeseen.

Kyse on siitä, painostiko Trump puhelinkeskustelussa 25. heinäkuuta Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyita kaivamaan arveluttavia seikkoja demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoittelevasta Joe Bidenista. Ukraina liittyy Bideniin siten, että tämän poika Hunter Biden toimi ukrainalaisen Burisma-kaasuyhtiön hallituksessa vuodesta 2014 viime kevääseen saakka.

Keskiviikkona julkistettiin puhelinkeskustelusta tehty tekstitys. Se osoittaa kiistatta, että Trump nosti asian esiin keskustelussaan Zelenskyin kanssa.

ILMOITUS
ILMOITUS
Virkasyyteprosessi antaa Trumpille loistavat propagandamahdollisuudet uhriutua.

Auki on vielä vakavampi kysymys siitä, käyttikö Trump Yhdysvaltain Ukrainalle antaman sotilasavun viivyttämistä kiristyskeinona Zelenskyita kohtaan. Trumpin vihjailut puhelinkeskustelussa ovat sen verran epämääräisiä, että siinä riittää juristeille purtavaa. Apua kyllä viivytettiin, mutta Trump on selittänyt sen johtuneen muista syistä.

Senaatissa korkea kynnys

Edellä kuvattu on asian juridinen puoli. Virkasyytemenettely on Yhdysvalloissa kuitenkin hyvin poliittinen prosessi.

Jos edustajainhuoneen lakivaliokunta katsoo todisteet riittäviksi, menee virkasyytteen nostaminen edustajainhuoneen ratkaistavaksi. Edustajainhuone päättää syytteen nostamisesta yksinkertaisella enemmistöllä.

Syytteen nostaminen on aivan mahdollista, koska demokraateilla on enemmistö edustajainhuoneessa.

Korkeampi kynnys nousee vastaan seuraavassa vaiheessa. Syyllisyydestä päättää senaatti, ja presidentin tuomitsemiseen tarvitaan kahden kolmasosan enemmistö. Jos näin tapahtuu, presidentti pannaan viralta.

Periaatteessa sekä edustajainhuoneen että senaatin pitäisi ratkaista kantansa vain oikeudellisilla perusteilla. Todellisuudessa näin ei ole. Senaatissa tuomion taakse olisi vaikea saada edes yksinkertaista enemmistöä, koska republikaaneilla on enemmistö senaatissa.

Prosessin lopputulosta voisi pitää etukäteen selvänä vain, jos presidenttiä vastaan olisi niin huutavan rankkaa näyttöä, että tuomitsematta jättäminen olisi suorastaan mahdotonta.

Loistavat uhriutumismahdollisuudet

Tämänhetkisten tietojen valossa näyttää varsin epätodennäköiseltä, että senaatista löytyisi tarvittava määräenemmistö Trumpin viralta panemiseksi.

Siksi koko prosessi voikin lopulta toimia Trumpin eduksi.

Ensi vuoden marraskuun vaaleissa uudelleenvalintaa tavoittelevalle Trumpille olennaista on pitää ydinkannattajansa. Virkasyyteprosessi antaa loistavat propagandamahdollisuudet uhriutua, puhua noitavainosta – kuten on jo tapahtunut – ja lietsoa kannattajia presidenttiä ahdistelevaa ”eliittiä” vastaan.

Oma kannattajakunta aktivoituu ja rivit tiivistyvät ”niin epäoikeudenmukaisesti vainotun” Trumpin ympärille.

Jos lopputuloksena on se, että Trump vapautuu syytteestä, hän voi käyttää sitä todisteena ”vainon” perusteettomuudesta.

Asiakysymykset sivuun

New York Timesin poliittinen kolumnisti Ross Douthat esittää tiistaina julkaistussa jutussaan (maksumuurin takana) useita syitä, joiden vuoksi virkasyyteprosessi voi olla eduksi Trumpille.

Ensiksi virkasyytekin on asia, jonka suosiota puolueet mittaavat gallupeilla. Lähtemällä prosessiin demokraatit tekisivät – kolumni on kirjoitettu ennen kuin Pelosi teki päätöksensä – sellaista, mikä ei näyttäisi olevan kovin suosittua.

Poliittinen julkisuusmylly alkaa pyöriä virkasyytteen ympärillä. Sivuun jäävät poliittiset asiakysymykset, joiden suhteen demokraattien agenda on suositumpi. Jokainen demokraattien kärkiehdokkaista on gallupeissa jatkuvasti voittanut Trumpin, mutta virkasyytejupakka rikkoo vakiintuneen asetelman.

Toiseksi Trump pystyy nostamaan esille vastustajiensa ”pehmeän korruption”, niin kuin hän on aiemmin tehnyt Clintonien ja nyt tekee Bidenin tapauksessa.

Monet Trumpin peruskannattajat pitävät kaikkia poliitikkoja korruptoituneina, joten Trumpin räikeä korruptoituneisuus on heille parempi kuin vastustajien teeskennelty rehellisyys. Tämä voi Douthatin mukaan tämä voi purra Trumpin peruskannattajien lisäksi osaan politiikan keskikentästä.

Kolmanneksi virkasyyte antaa Trumpille tilaisuuden lujittaa otettaan republikaanisesta puolueesta. Vaikka Trump häviäisi seuraavat vaalit, hän pystyy twiiteillään pitämään puoluetta pihdeissään sen jälkeenkin. Trumpin mahdollisten republikaanisten seuraajaehdokkaiden täytyy nyt käydä varmuuden vuoksi kumartamassa Trumpia.

Neljäs Douthatin mainitsema perustelu on se, että virkasyyteprosessi on mitä mainiointa poliittista sirkusta, ja sirkuksesta Trump nauttii.

Robert Muellerin tutkinta oli juridinen prosessi, josta Trumpin sisäpiiri olisi voinut joutua vankilaan. Virkasyytteen vakavin seuraus sen sijaan olisi ”vain” viraltapano. Trumpista tulisi konservatiivien poliittinen marttyyri, jonka uhria jaksettaisiin Fox-kanavalla ylistää vuodesta toiseen.

Riskialtis virkasyyte

Federalist-lehden Ben Domenech on väittänyt, että Trump on suorastaan halunnut joutua virkasyyteprosessin kohteeksi.

Domenechin mukaan todisteeksi riittää jo se, että Trump kävi tulenaran puhelinkeskustelunsa Zelenskyin kanssa vain päivää sen jälkeen kun erikoissyyttäjä Robert Mueller oli todistanut kongressin kuulemisessa.

Mueller ei todistanut Trumpia syyttömäksi Venäjän vaalivaikuttamiseen liittyvässä jupakassa, mutta hänen mukaansa myöskään näyttöä ei ollut riittävästi. Näin tämä oikeusprosessi kuivahti suurelta osin kasaan suoraan Trumpiin liittyvältä osaltaan.

Demokraattien johtajat ovat tienneet virkasyyteprosessiin liittyvät riskit, ja esimerkiksi Pelosi on ollut tähän viikkoon saakka haluton siihen lähtemään.

Kun Trumpin toiminnasta kuitenkin koko ajan tulee ilmi yhä räikeämpiä skandaaleja, jossain vaiheessa ylittyy raja, jossa myös toimimattomuudesta tulee poliittinen riski.

Kaatuuko Joe Biden?

Melko vähälle huomiolle jupakassa on toistaiseksi jäänyt se, että sen myötä myös Joe Biden (tai jopa pelkästään hän) voi kaatua.

Muun muassa Radio Free Europe/Radio Libertyn nettisivuilla kerrotaan, että Biden on suoraan kehunut, miten hän sai hankittua potkut Ukrainan korkeimmalle syyttäjälle.

Esimerkiksi viime joulukuussa New Yorkissa pidetyssä tilaisuudessa Biden oli sanonut, että vieraillessaan Kiovassa – ilmeisesti joulukuussa 2015 – hän kertoi sanoneensa, että ”Lähdemme kuuden tunnin kuluessa. Jos syyttäjää ei eroteta, ette saa rahoja”.

Kyse oli tuolloinkin Yhdysvaltain Ukrainalle antamasta tuesta, ja Biden oli tuolloin varapresidentti. Myös tässä näyttäisi olevan kytkentä rahallisen tuen ja vaaditun palveluksen välillä.

Asian periaatteellista puolta ei muuta se, että Joe Bidenin toiminta ei näytä hyödyttäneen hänen poikaansa Hunter Bidenia. Potkut saanut Ukrainan korkein syyttäjä oli haudannut poika-Bideniin liittyvän yhtiön korruptioepäilyt aivan yhtä pinon pohjalle kuin kaksi edeltäjäänsäkin.

Juridiikan lisäksi myös Bidenin tapauksessa on poliittinen puoli. Olisiko Hunter Biden saanut 50 000 dollarin kuukausipalkkaisen toimen ukrainalaisessa yhtiössä, jos hän ei olisi ollut varapresidentin poika? Olisiko pehmeällä korruptiolla jotain tekemistä asian kanssa?

Tällä viikolla demokraattien oikeistosiipeen kuuluva Joe Biden putosi ensimmäistä kertaa gallupien kärkipaikalta Iowassa, josta esivaalirumba talvella alkaa. Ykköseksi nousi nyt vasemmistosiiven Elizabeth Warren.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Uusimmat

Miina Mäki.

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

Denise Rudberg avaa uuden sarjansa vahvasti.

Denise Rudbergin uuden trilogian avaus on kuin jatkoa yhteiskunnallisille komisario Beck -dekkareille

Kristiinankaupungin mysteerit jäävät taka-alalle, kun Kaisu Tuokko keskittyy täysillä Eevin ja Matsin hankalaan suhteeseen.

Kaisu Tuokon Valhe ei ole dekkari, vaan suhdepuuroa

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
05

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

14.07.2025

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

13.07.2025

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

13.07.2025

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään