Maa- ja metsätalousministeriö on vahvistanut kansallisen ammattikalastusohjelman alan toimintaedellytysten parantamiseksi.
Vuoteen 2015 ulottuvan ohjelman tavoitteena on varmistaa alan kehittyminen taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävänä elinkeinona.
Ohjelman mukaan ydinkysymyksiä elinkeinon kehittämiseksi ovat muun muassa alan kannattavuuden parantaminen, kalakantojen hyvän tilan säilyttäminen sekä luonnonkalan ja ravun lisähyödyntäminen.
Ammattikalastusohjelma syntyi ministeriön sekä kalastuselinkeinon järjestöjen, kalastusyrittäjien, eräiden ELY-keskusten sekä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen yhteistyönä.
Alan kannattavuuden, arvostuksen ja elinvoimaisuuden parantamiseksi esitetään muun muassa investointitukien myöntämistä, ratkaisujen hakemista hylkeiden ja merimetsojen aiheuttamiin ongelmiin sekä vesien saamista ammattikalastajien käyttöön.
Vahvat kalakannat perusedellytys
Monimuotoiset, tuottavat ja riittävän vahvat kalakannat ovat ammattikalastuksen perusedellytys. Ohjelman linjana on kestävän kalastuksen varmistaminen ja valikoivien kalastusmenetelmien kehittäminen nuorten kalojen suojelemiseksi.
Poistokalastus antaa elintilaa arvokalojen, kuten ahvenen sekä kuhan vahvistumiselle ja vähentää särkikalojen aiheuttamaa sisäistä kuormitusta. Samalla se luo ammattikalastajille mahdollisuuksia saada lisätoimeentuloa rehevöityneiden rannikkovesien ja järvien ympäristönhoitajina.
Ammattikalastajien määrä on ollut jo pitkään laskusuunnassa. Viime vuoden alussa ammattikalastajarekisterissä oli reilu kaksituhatta merellä toimivaa kalastajaa, joista alle 700 sai vähintään kolmanneksen tuloistaan kalastuksesta. Sisävesien vajaasta 600 kalastajasta noin 260 sai vähintään kolmanneksen tuloistaan kalastuksesta.
Niin ammattikalastuksen kuin paljon laajemman vapaa-ajan kalastuksenkin tulevaisuuteen vaikuttaa huomattavasti myös kalastuslain kokonaisuudistus, josta kerrotaan Kansan Uutisten Viikkolehdessä (12.2.).