KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Venäjän oppositio kulkee hajanaisena vaaleihin

Venäjän presidentti Vladimir Putinin suosiomittaukset ovat pysyneet päälle 60 prosentissa,

Venäjän presidentti Vladimir Putinin suosiomittaukset ovat pysyneet päälle 60 prosentissa,. Kuva: Lehtikuva/Kirill Kudryavtsev

Duuman vaaleista uhkaa tulla kova isku presidentti Vladimir Putinia tukevalle oikeistopuolue Yhtenäiselle Venäjälle. Valtapuolue saanee silti enemmistön tulevaankin parlamenttiin yhden edustajien vaalipiirien ja niin sanottujen ”hallinnollisten resurssien” avulla. Samalla oppositiopuolueilla on ollut suuria vaikeuksia esiintyä yhdessä.

Antero Eerola
19.9.2021 11.00
ILMOITUS
ILMOITUS

Venäjällä pidetään parlamenttivaalit sunnuntaina 19. syyskuuta. Kansalaiset valitsevat silloin kaikkiaan 450 kansanedustajaa parlamentin alahuoneeseen duumaan. Lisäksi äänestetään edustajia 39 alueparlamenttiin ja kuvernöörit yhdeksälle alueelle.

Vaaleja voi pitää lähiaikojen tärkeimpänä mielipidemittauksena presidentti Vladimir Putinin, mutta ennen kaikkea häntä tukevan oikeistolaisen valtapuolueen Yhtenäisen Venäjän suosiosta. Vaikka Putinin suosiomittaukset ovat pysyneet päälle 60 prosentissa, ovat ne tulleet reilusti alas takavuosien tasosta.

Sitä vastoin Yhtenäisen Venäjää kannatus on romahtanut. Kesäkuun ja elokuun lopun välisissä mielipidemittauksissa sen kannatus on käynyt syvimmillään vain 25 prosentissa.

Vuoden 2016 parlamenttivaalien viralliset tulokset antoivat Yhtenäiselle Venäjälle vielä 54,2 prosentin kannatusosuuden. Nykyisin sillä on duumassa perustuslain muuttamiseen vaadittava kahden kolmasosan enemmistö, yhteensä 334 kansanedustajaa.

Puolueen äänestäjiä ovat karkottaneet vuonna 2018 tehty erittäin epäsuosittu eläkeiän korotus, perustuslain muutosten läpirunnominen, koronapandemia ja yleinen kyllästyminen yhden puolueen valtaan.

Miten keplotella enemmistö?

Duuman jäsenistä puolet valitaan valtakunnallisilta ehdokaslistoilta ja puolet yhden hengen vaalipiireistä, joissa ehdokkaina on usein paikallisia nokkamiehiä ja -naisia. He edustavat lähes aina Yhtenäistä Venäjää. Siksi on todennäköistä, että valtapuolue saa järjesteltyä itselleen enemmistön myös tulevaan duumaan.

 Asiantuntija-arvioidenmukaan Yhtenäinen Venäjä voisi voittaa jopa 188 paikkaa 225:sta yhden hengen vaalipiireistä.

Samojen arvioiden mukaan varmaa on, että parlamenttiin nousee vain kolme muuta puoluetta, Venäjän federaation kommunistinen puolue KPRF, räyhäkansallisen Vladimir Žirinovskin liberaalidemokraattinen puolue sekä sosialidemokraattinen Oikeudenmukainen Venäjä.

Puolueista Yhtenäisellä Venäjällä on ollut Suomessa yhteyksiä kokoomukseen ja keskustaan. Oikeudenmukainen Venäjä puolestaan kuuluu Suomen SDP:n tavoin Sosialistiseen Internationaaliin. Kommunistit taas istuvat Euroopan neuvoston parlamentaarisessa yleiskokouksessa samassa poliittisessa ryhmässä kuin Vasemmistoliitto.

Apuna ”hallinnolliset voimavarat”

Valtapuoluetta avittaa voittoon myös sen hallussa olevat niin sanotut ”administratiiviset resurssit”. Kun esimerkiksi valtapuolueen istuva kuvernööri esiintyy jokaisella paikallisella televisiokanavalla, hän ei kampanjoi vaan suorittaa virkavelvollisuuksiaan.

Lisäksi itse presidentti Putin määräsi hiljattain puheessaan==http://en.kremlin.ru/events/president/news/66445 Yhtenäisen Venäjän puoluekokouksessa, että kaikille sotilaille, kadeteille ja lainvalvontaviranomaisille maksetaan ylimääräinen 15 000 ruplan eli noin 175 euron kertakorvaus. Myös maan kaikki 29 miljoonaa eläkkeensaajaa saavat 10 000 ruplaa (noin 115 euroa) kukin.

Tämän päälle vielä kouluikäisten lasten perheet ovat saaneet saman 10 000 ruplan kertabonuksen.

Tällainen avokätisyys vaalien alla onkin saanut opposition esittämään syytöksiä, että presidentti suoraan lahjoo äänestäjiä.

Navalnyi ja lännen pelko

Niin sanotussa lännessä Venäjän sisäpolitiikka on pitkälti kietoutunut oppositiohahmo Aleksei Navalnyin kohtaloon.

Navalnyi myrkytettiin elokuussa 2020 hänen ollessaan kampanjamatkalla Siperiassa, josta hänet haettiin hoitoon Saksaan. Palattuaan Moskovaan Navalnyi pidätettiin suoraan lentokenttäbussista, tuomittiin ja passitettiin Moskovan itäpuolella sijaitsevaan vankilaan, jossa hän istuu parhaillaan noin kahden ja puolen vuoden vankeustuomiota ”ehdonalaissääntöjen rikkomisesta”. Myös hänen keskeiset avustajansa on käytännössä savustettu ulos maasta.

Nyt Navalnyita odottaa jo uusi syyte. Venäjän syyttäjänkomitean tiedotteen mukaan häntä epäillään tällä kertaa ”kansalaisten henkilöllisyyttä ja oikeuksia rikkovan organisaation perustamisesta”. Se voi merkitä jopa kolmen vuoden lisätuomiota.

KU yritti tavoitella tätä juttua varten Navalnyin organisaation edustajia, mutta ei saanut vastausta.

KU keskusteli Venäjän vaaleista myös suomalaisten ja ulkomaisten Venäjä-asiantuntijoiden kanssa.

Heidän mukaansa Navalnyin kovan kohtelun taustalla on ainakin kolme tekijää. Yhtäältä Navalnyi on tehnyt paljastuksia ja ainakin esittänyt kovia väitteitä Venäjän valtaeliitin korruptiosta, joka hänen mukaansa ulottuu Kremlin kaikkein korkeimpiin kammareihin.

Toisaalta hänestä on tullut kaupunkien syvästi tyytymättömälle keskiluokalle protestin symboli, jonka ei haluta kehittyvän merkittäväksi oppositiohahmoksi.

Kolmanneksi Aleksei Navalnyista on tullut länsimaiden maskotti, jonka kautta ne pystyvät arvostelmaan Venäjää. Moskovassa pelko länsimaiden sekaantumisesta maan asioihin on laajaa ja syvälle juurtunutta.

Navalnyista onkin epäilemättä tullut myös länsimaiden poliittinen väline riippumatta siitä, miten hän itse tai hänen kannattajansa asian mieltävät, suomalainen huippuasiantuntija erittelee.

Oppositiohahmo Aleksei Navalnyista on tullut myös länsimaiden poliittinen väline.

Oppositiohahmo Aleksei Navalnyista on tullut myös länsimaiden poliittinen väline. Kuva: Lehtikuva/Kirill Kudryavtsev

”Moskovan pormestari kaappaa vallan”

Tylystä kohtalostaan huolimatta Navalnyi kehottaa Instagram-viestissään ihmisiä käyttämään niin sanottua älykkään äänestämisen menetelmää. Kännykkäsovelluksen idea on, että se etsii jokaisessa Venäjän vaalipiirissä äänestäjälle ehdokkaan, jolla on parhaat mahdollisuudet voittaa Yhtenäisen Venäjän ehdokas.

– Jos me saisimme osallistua vaaleihin, niin jopa ilman rahaa ja tiedotusresursseja olisimme murskanneet putinilaisen puolueen heti. Isoissa kaupungeissa tähän ei olisi tarvinnut edes kiinnittää suuria voimia, Navalnyi julisti amerikkalaiselle New York Timesille antamassaan haastattelussa.

Hän maalasi haastattelussa myös vähintään korkealentoisia visioita Putinin syrjäyttämisestä mielenosoitusten, vallankumouksen tai vallankaappauksen kautta.

– (Kaappauksen) voi helposti järjestää joku kuten Moskovan pormestari (Sergei) Sobjanin, joka on koonnut käsiinsä valtavat määrät rahallisia ja mediaresursseja.

Navalnyin mukaan Yhtenäisen Venäjän ehdokaslistan kärjessä olevien puolustusministeri Sergei Šoigun ja ulkoministeri Sergei Lavrovin suosio on Putinia korkeammalla.

– Siksi heistä voisi helposti tulla osapuoli eliitin sisäiseen yhteenottoon.

Navalnyin mielestä Venäjän suurin ongelma on köyhyys, joka voidaan voittaa vain talouskasvun avulla.

– Se tarkoittaa talouden sääntelyn ja liike-elämän täydellistä vapauttamista, hän linjaa talouspolitiikkaansa.

Kaikkiaan duuman vaaleihin osallistuu 14 puoluetta.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Uusimmat

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
03

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
04

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
05

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään