KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Naiskaarti oli varhaisfeminismiä

Veriruusut -romaanin tamperelaiset naiskaartilaiset Anneli Kanto on sijoittanut asumaan Amurin puutalokortteliin, jossa nykyisin toimii Amurin työläismuseo ja kahvila Amurin Helmi.

Veriruusut -romaanin tamperelaiset naiskaartilaiset Anneli Kanto on sijoittanut asumaan Amurin puutalokortteliin, jossa nykyisin toimii Amurin työläismuseo ja kahvila Amurin Helmi. Kuva: Sirpa Koskinen

– Naiskaartilaisten kannalta sisällissota oli tyttöjen vapaussota. Naiset halusivat olla vapauttamassa työväkeä sorron alta, mutta samalla he halusivat tasa-arvoista asemaa miesten rinnalla.

SIRPA KOSKINEN
5.12.2008 6.00

Veriruusujen kirjoittaja Anneli Kanto:

Tampereen ja Valkeakosken naiskaartilaisista kertovan Veriruusut -romaanin kirjoittaja Anneli Kanto sanoo, että vuoden 1918 sodassa taistelleen naiskaartin radikaalisuus on vaikuttavaa.

– Se oli selvästi varhaisfeminismiä.

Tässä onkin yksi syy, miksi Kanto ryhtyi kirjoittamaan historiallista romaania punaisten joukossa taistelleista naisista tai oikeastaan tytöistä, sillä monet heistä olivat vain 15-kesäisiä, kun he vallankumouksen hurmoksessa leikkauttivat tukkansa lyhyiksi, vaihtoivat hameen housuihin ja heittivät aseen olalle.

ILMOITUS
ILMOITUS

– Halusin antaa äänen radikaaleille esiäideillemme ja kertoa heidän tarinansa, Kanto sanoo.

Muutakin sanomaa kirjalle löytyy. Kanto on halunnut näyttää, mitä väkivallan käyttö tekee ihmiselle.

– Ja nyt jälkikäteen huomaan vielä yhden: teot, hyvät tai pahat, ovat aina ihmisen tekemiä, ei minkään koneiston. Telottaja on aina ihminen, hän lisää.

Tutkimukset
mahdollisti

Kanto kertoo, että naiskaarti -aihe on kiusannut häntä jo pari vuosikymmentä.

– Ollessani toimittajana Kansan Uutisissa kävin usein Kansan Arkistossa, jossa minulle valkeni, että punakaartissa on ollut aseellisia naisia.

Aihe kiinnosti, mutta silloin naistaistelijoista ei ollut tietoa saatavilla.

– Ensimmäisen historiallisen romaanini jälkeen ajattelin, että ehkä uskaltaisin tarttua aiheeseen, varsinkin, kun nyt asiasta oli jo tutkimuksiakin.

Kannon esikoiskirja Piru, kreivi, noita ja näyttelijä ilmestyi viime vuonna.

Veriruusuissa seurataan naiskaartilaisten koettelemuksia Tampereen ja Valkeakosken taisteluissa. Kannon luomat naishahmot ovat tehdastyöläisiä, jotka tahoillaan taistelevat viimeiseen asti ja päätyvät sitten, kun valkoiset ovat päässeet niskanpäälle kuka vankileirille, kuka pyssynruuaksi. Yksi pääsee pakoon itsensä Verneri Lehtimäen mukana.

Tampereen kirjailija valitsi romaaniin tapahtumien pääpaikaksi monestakin syystä. Ennen kaikkea tietysti siksi, että kaupunki oli kapinan keskiössä, mutta myös, koska hän itsekin on tamperelainen ja monet legendat aiheesta kuullut.

– Ja se siksi, että naiset jäivät viimeisenä puolustamaan raatihuonetta, Kanto lisää.

Valkeakoski pääsi mukaan, koska siellä naiskaartilaisten kohtalo on erityisen traaginen.

– Valkeakoski kiehtoi siksikin, että se on yhden tehdaslaitoksen hallitsema pikkupaikkakunta, jossa väestö jakautui hyvin mustavalkoisesti työläisiin ja herroihin. Työväki seisoi kokonaisuudessaan vallankumouksen takana toisin kuin Tampereella.

Armotonta söhellystä

Kanto ei nosta kuvaamiaan feminismin esitaistelijoita mitenkään jalustalle, onneksi, vaan kuvaa heitä varsin ronskisti, heikkoina ja vahvoina. Ehkä toisinaan pilkekin silmäkulmassa.

Rankemman kohtelun saa punakaartin miehinen johto, jota romaanissa edustavat Lehtimäen lisäksi muun muassa Tuomas Hyrskymurto.

Kanto kertoo, että taustatyössä hän järkyttyi siitä armottomasta söhellyksestä, jota punainen puoli harjoitti koko ajan.

– Liikkeelle kyllä lähdettiin idealistisesti. Vallankumousjulistus oli hyvin demokraattinen: että jos te toverit havaitsette, että emme oli sopivia, vaihtakaa meidät.

Mutta pian paljastui touhun amatöörimäisyys.

– He osasivat järjestötoiminnan, mutta eivät kapinan johtamista.

Toisen järkytyksen lähdeaineiston penkomisessa kirjailijalle aiheutti rappion nopeus.

– Ensin lähdettiin hurmiolla liikkeelle. Vähän myöhemmin jo karattiin, varastettiin, jätettiin toiset maksamaan. Se oli karmeaa luettavaa.

Näistä huomioista huolimatta romaanin kuvaamat kapinajohtajatkin noudattavat historiallista esikuvaansa.

– Olen yrittänyt kuvata ihmiset isoilla linjoilla sellaisina kuin he ovat olleet todellisuudessakin. Heidän yksittäiset puheensa ja tekonsa ovat fiktiota.

– Mutta kyllä Hyrskymurto todella varasti ja oli muutenkin melkoinen. Lehtimäki taas oli kova ja häikäilemätön, mutta myöskin hyvä sotapäällikkö, Kanto selvittää.

Kiitollisuuden
velassa

Kannon romaani tukeutuu vahvasti tuoreisiin tutkimuksiin. Kirja onkin herättänyt keskustelua historian tutkimuksen ja historiallisen romaanin välisestä yhteydestä. Vohkiiko kirjailija hyvät aiheet historioitsijoilta?

Asian on nostanut esille muun muassa kotimaisen kirjallisuuden professori emerita Liisi Huhtala. Hänen mukaansa (Viikko-Kaleva 21. 11.) historiallisella romaanilla on omituinen taipumus kiehnätä tutkimuksen kylkeen. Hän myös oudoksui lähdeluetteloita romaaneissa. Sellainen löytyy Veriruusuistakin.

Kanto myöntää, että toisaalta lähdeluettelo romaanissa onkin outoa.

– Mutta toisaalta: en halua olla henkinen varas. Olen kiitollisuuden velassa tutkijoille siitä, että he ovat istuneet vuosikaudet arkistoissa, kaivaneet ne tiedon rippuset ja tehnyt ne tutkimukset. Niiden ansiosta minä voin popularisoida siitä eteenpäin.

– Tämän vuoksi kirjani lopussa on lähdeluettelo, ei suinkaan siksi,että leuhkisin, että olen lukenut kaikki nämä kirjat.

Fiktiota
ja faktaa

Ylen TV1:llä on juuri päättynyt kuusiosainen Kekkosesta ja suomettumisesta kertonut sarja Piru ja peijooni, jonka käsikirjoittaja Kanto on.

Teatteri Avoimissa Ovissa pyöri viime talvena Kannon ja Heini Tolan käsikirjoittama näytelmä Fredrika Runebergista.

Myös näissä molemmissa töissä fakta ja fiktio kulkevat käsi kädessä, tosin kaikissa hiukkasen eri tavoin.

– Kyllä, faktan ja fiktion sekoittamisesta on tullut leipätyöni, Kanto nauraa.

Historiallisten tarinoiden kertomisessa teatteri, kirja ja televisio ovat hyvin erilaisia välineitä. Teatteri kestää Kannon mukaan mielikuvitusta, abstraktiutta ja fantasiaa parhaiten.

Toisessa ääripäässä on televisio. Se vaatii konkreettista ja realistista käsittelyä.

– Teatteri taas kestää huonosti faktaa. Proosa kestää sitä parhaiten, siellä on myös eniten tilaa ajankuvan kertomiselle, Kanto vertailee.

Pirun ja peijoonin vastaanotto yllätti Kannon.

– Jos suomettumisilmiö pitää tiivistää kolmeen henkilöön, se tarkoittaa, että toisaalta vedetään mutkat suoriksi ja toisaalta jyrkennetään mutkia.

– Ajattelin, että joku pillastuu, mutta aika on nyt eri eikä aihe enää herätä suuria intohimoja.

Veriruusujen vastaanottoa Kanto on käynyt haistelemassa muutamissa kirjailijatapaamisissa. Niistä yksi järjestettiin joku aika sitten Valkeakoskella.

Paikalla oli niitä, jotka ovat tunnistaneet isomummonsa ja -tätinsä kirjasta. Paikalla oli myös intohimoisia historian harrastajia, joiden kanssa kirjailija väitteli historiallisista faktoista.

Valkeakosken naiskaartilaisten viimeisen yön tapahtumista on kahdenlaista tietoa. Toiset puhuvat raiskauksista, toiset kieltävät ne. Eräät valkeakoskelaiset paikallishistorian harrastajat katsovat, että kaikki tytöt olisivat kuolleet taisteluissa tai matkalla sinne.

– Sanoin heille, että romaanikirjailija tietysti valitsee sen dramaattisemman vaihtoehdon.

Nyt Kannolla ei ole työn alla historiallista teosta vaan nykyaikaan sijoittuva näytelmäteksti. Enempää kirjailija ei vielä paljasta.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Uusimmat

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
03

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
04

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
05

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään