Sitoutumattomille eniten lisäpaikkoja
Tehyn liittokokous pidetään 8.-11. kesäkuuta Helsingissä. Kokouksen 290 edustajapaikkaa tavoitteli huhtikuisissa vaaleissa yhteensä 807 ehdokasta. Lähellä kokoomusta oleva Arvo ammattitaidolle -vaaliliitto säilyi ruotsinkielisten tuella suurimpana ryhmittymänä, vaikka kärsikin roiman 13 paikan tappion. Seuraavaksi suurimmista ryhmistä sosialidemokraattien Yhdessä eteenpäin -vaaliliitto menetti viisi paikkaa ja keskustalainen SITKE kaksi paikkaa.
Vaalien suurin voittaja oli puoluepolitiikan vastaisuudella ratsastava sitoutumattomien Vapaat vaikuttajat -vaaliliitto, joka reippaasti kaksinkertaisti paikkamääränsä ja nousi niukasti ohi Tehyn vasemmiston neljänneksi suurimmaksi ryhmäksi. Tehyn vasemmistolla on kesän liittokokouksessa 18 edustajaa, kun neljä vuotta sitten edustajia oli 15. Tehyn vasemmiston pitkäaikainen aktiivi ylihoitaja Ilkka Pernu pitää vaalin tulosta hyvin odotetun kaltaisena.
– Kun näin Vapaiden vaikuttajien onnistuneen ehdokasasettelun ennen kaikkea Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla, tämä tulos oli odotettavissa. Mutta kyllä oli odotettavissa myös vasemmiston menestys, kun mekin saimme onnistuneen ehdokasasettelun vahvoilla alueillamme.
Vapaat vaikuttajat
onnistui vaalityössä
Vaalin tulos kertoo Pernun mielestä siitä, että Vapaat vaikuttajat -ryhmittymä oli nyt käydyissä vaaleissa aiempaa uskottavampi, vaikkakaan ryhmällä ei ollut juuri muuta tavoitetta kuin puheenjohtajan vaali. Ryhmittymän ehdokas Tehyn puheenjohtajaksi ja Jaana Laitinen-Pesolan haastajaksi on Röntgenhoitajaliiton tuore puheenjohtaja Kim Berg.
– Vapaat vaikuttajat rakensivat kampanjansa pitkälti puheenjohtajan valinnan varaan. Vaikka se oli täysin epärealistinen tavoite, ryhmä sai sillä tavalla koottua liikkuvia äänestäjiä. Puheenjohtajan vaihtohan ei tule nyt toteutumaan. Se on päivän selvä asia. Jokainen ymmärtää asian, kun pannaan näiden ehdokkaiden kokemus rinnakkain.
– Jaana Laitinen-Pesola on ollut 80-luvulta lähtien valtakunnan tasolla Tehyssä vaikuttamassa ja neuvottelemassa, pääneuvottelijanakin kahdeksan vuotta, Hänen painoarvonsa on aivan toista kuin Bergin, jonka kokemus valtakunnan tasolta on neljä vuotta Tehyn valtuuston jäsenenä. Olisi täysin mahdoton ajatus pistää liiton pääneuvottelijaksi niin kokematon henkilö, Pernu toteaa.
Tehyn vasemmiston ja sitoutumattomien vaaliliitosta valittiin liittokokousedustajiksi vaalipiireittäin seuraavat ehdokkaat:
Uudeltamaalta Paula Lähteenaho, Harri Back, Satu Manner, Pirjo Lehtinen-Lehmusoksa ja Leila Nieminen; Varsinais-Suomesta Mirja Hovirinta, Mikko Lemmetyinen, Torsti Niemi, Henna Jokinen ja Pirjo Rinne; Pohjois-Hämeestä Marja-Leena Torkki, Sirkka-Liisa Virtanen ja Elina Kukkola; Keski-Suomesta Kati Jetsu ja Ilkka Pernu, Pohjois-Savosta Atik Ismail ja Lapista Vuokko Örn ja Liisa Niemelä.
Valtuutetuista
puolet uusia
Tehyn jäsenet pääsivät valitsemaan suoralla vaalilla myös jäsenet 60-paikkaiseen valtuustoon, joka uusiutui reippaasti. Valituksi tuli 31 uutta valtuutettua. Valtuustopaikkojen määrässä muutokset eivät olleet niin huomattavia kuin liittokokousvaaleissa. Vapaiden vaikuttajien lisäksi asemiaan vahvisti ainoastaan Tehyn vasemmisto ja sitoutumattomat yhdellä lisäpaikallaan. Valtuuston jäseniksi valittiin ryhmästä Marja-Leena Torkki, Mirja Hovirinta, Paula Lähteenaho, Kati Jetsu, Vuokko Örn ja Mikko Lemmetyinen.
Tehyn vaalien äänestysprosentti nousi hieman edelliskerrasta. Äänioikeuttaan käytti nyt 34,4 prosenttia jäsenistä, kun vuonna 2005 äänestysprosentti oli 31,6. Ensimmäistä kertaa vaaleissa oli mahdollista äänestää myös sähköisesti, mitä mahdollisuutta käytti 11 prosenttia äänestäneistä.
Miehet ovat edelleen hieman yliedustettuna 135 000-jäsenisen Tehyn hallinnossa. Liiton jäsenistä miehiä on vain seitsemän prosenttia, mutta liittokokousedustajista miehiä on 19 prosenttia ja valtuuston jäsenistä 25 prosenttia.