Yksityistäminen ja vuokraaminen uuteen käsittelyyn
Vasemmistoliitto kaupunginhallituksessa edustava Oili Liukkonen on tehnyt kaupunginhallitukselle selvityspyynnöt Kanniston koulun vuokraamista koskevasta päätöksestä sekä päätöksenteon menettelytavoista.
Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan kaksi viikkoa sitten kokoomuksen, vihreiden ja keskustan edustajien äänin lakkauttaa Kanniston koulun ja vuokrata tilat yksityiselle Keravan kristilliselle koululle.
Vähemmistöön jääneet Vasemmistoliiton ja Sdp:n edustajat olisivat halunneet palauttaa asian valmisteltavaksi.
Suomessa ei ole syytä laajentaa yksityiskoulu-järjestelmää.
Päätös on tiettävästi ensimmäinen peruskoulun lakkauttamispäätös.
Asia tuli kaupunginhallituksen esityslistalle yllättäen lisälistalla, joka jaettiin vasta tunti ennen kokousta.
Kaupunginjohtaja Rolf Paqvalin toi asian kaupunginhallituksen käsittelyyn ja teki päätösesityksen, joka ei vastannut kasvatus- ja opetuslautakunnan kantaa.
Lautakunta ei ollut nähnyt perusteita Kanniston koulun lakkauttamiseen.
Päätös merkitsee noin 160 oppilaan koulumatkan pitenemistä, jos heidät siirretään ensi lukukauden alusta Killan ja Savion kouluihin.
Siirrettävien joukossa on muun muassa kaksi erityisluokkaa.
Kuntaliitto ei
aja yksityistämistä
Vasemmistoliittoa kasvatus- ja opetuslautakunnassa edustava Pia Lohikoski on käynnistänyt puolestaan selvityspyynnön siitä, voidaanko koulun lakkauttaminen alistaa kaupunginvaltuuston päätettäväksi. Jos tämä ei ole mahdollista Lohikoski selvityttää mikä on tällaisessa asiassa oikea valituskohde.
Oili Liukkonen katsoo Keravan toimivan yksityistämiseen ryhtyessään toimivan vastoin julkisella rahoituksella toteutetun, hyvin toimivan koko ikäluokan perusopetuksen tärkeyttä korostavan Kuntaliiton linjauksia.
– Kuntaliitto tähdentää sitä, että perusopetuksen on oltava niin moniarvoista ja monipuolista, että se antaa mahdollisuuden valintoihin ja vähentää siten tarvetta yksityisten koulujen perustamiseen.
Kuntaliitto siis katsoo, että koulujen yksityistäminen ei ole tarpeellista. Miksi Keravalla ei noudateta tätä linjausta, kysyy Liukkonen.
– Kuntaliitto ja Opettajien ammattijärjestö OAJ ovat sitä mieltä, että Suomessa ei ole syytä laajentaa yksityiskoulujärjestelmää nykyisestään, muistuttaa työvapaalla virastaan Vantaan opetustoimessa väitöskirjaa työstävä Eero Väätäinen.
Väätäisen mukaan Keravan kiire liittyy siihen, että Kristillinen koulu hakee siellä opetusministeriöltä lupaa toiminnan laajentamiseen ja se tarvitsee siihen kaupungin puoltavan lausunnon.
Opetushallitus päättää siitä annetaanko jollekin yhdistykselle lupa järjestää yksityistä koulutusta.
– Keravan kaupunki puolsi yksityistä koulun järjestämisluvan laajentamista ja tarjosi saman tien vuokralle oman koulurakennuksen, josta se siirtää omat oppilaat pois.
Faktatiedot
puuttuvat
Väätäinen pitää tapahtunutta pöyristyttävänä niin kunnallisen päätöksenteon kannalta kuin suomalaisen yhtenäisen peruskoulun näkökulmasta.
– Meillä ei ole tarpeen palata peruskoulun syntymistä edeltävään tilanteeseen, jolloin täällä muun muassa oli kansalaiskouluja ja keskikouluja ja oli kunnallisia ja yksityisiä keskikouluja.
Liukkonen ja Lohikoski eivät hyväksy sitä, että koulu päätettiin lakkauttaa ja sen tilat vuokrata edelleen yksityiselle koululle ilman kunnollista faktatietoa toimenpiteen kustannusvaikutuksista eikä sen seurauksista kunnalliseen kouluverkkoon pitemmällä tähtäimellä.
Liukkonen vaatii kaupunginhallitusta selvittämään miten mahdollinen oppilaiden siirtyminen Kristilliseen kouluun vaikuttaa kaupungin valtionosuuksiin.
Kaupunginhallitukselle tuodussa päätösesityksessä Kanniston koulun perusteltiin muun muassa säästösyillä. Säästöksi arvioitiin vuositasolla 200 000 euroa.
Missä jatkuu
iltapäivätoiminta?
Liukkosen mukaan lakkautuspäätös on tehty myös ilman, että olisi selvitetty miten paljon yksityinen koulu tulee vastaamaan peruskoulun oppilaille kuuluvista oppilashuoltopalveluista.
– On selvittämättä minkä verran Kristillinen koulu käyttää näitä palveluja ja miten koulu maksaa niistä kaupungille.
Tietoa ei myöskään ole siitä, miten ulkopaikkakuntalaisten maksu määräytyy ja hoidetaan.
Kaupunginhallituksen päätöstekstissä todetaan kaupungin koulukannassa olevan ”väljyyttä”. Kanniston koulua käyville todetaan löytyvä tilaa Killan ja Savion kouluissa.
Liukkosen mielestä päätöstä yhdestä kunnallisesta koulutilasta luopumisesta ei voida tehdä ilman tietoa siitä, miten paljon luokkakoot ja opetusryhmät kasvavat vastaanottavissa kouluissa.
Selvitystä vaatii myös se, miten hoidetaan Kanniston alueen alakouluikäisten lasten iltapäivätoiminta sekä se, miten erilaiset yhdistykset voivat jatkossa käyttää yksityisen koulun tiloja.
Liukkosen koulun lakkauttamisen seuraamuksia koskevan selvityspyynnön allekirjoittivat kaupunginhallituksen kaikki sd-jäsenet sekä kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (sd.) ja 2. varapuheenjohtaja (vihr.).