Puheenjohtajan tehtävänsä jättänyt ministeri Tarja Cronberg kehuskeli Jyväskylän puoluekokouksen yhteydessä vihreiden onnistuneen nykyhallituksen ohjelmaneuvotteluissa niin hyvin, että lähes kaikki puolueen esitykset hyväksyttiin. Kansan Uutisille hän kuitenkin tarkensi tarkoittaneensa vain puolueen erityistoiveita, jotka liittyivät vesilakiin, vaalilakiin, perheen sisäiseen adoptioon ja muutamaan muuhun kysymykseen.
Esimerkiksi hallituksen veropolitiikkaa Cronberg ei pitänyt erityisen vihreänä.
– Verotus on ollut hallituksessa vaikein kysymys.
Vaikutelma siitä, että hallitus on suosinut veropolitiikassaan hyväosaisia ei Cronbergin mielestä ole väärä, mutta vastuu ei hänen mukaan ole vain tämän hallituksen.
– Hyväosaisten tilannetta ei ole parannettu erityisesti tämän hallituksen toimesta. Ehkä se on ollut yleinen suuntaus viimeisten hallitusten aikana: on poistettu varallisuusveroa, on muutettu pääomaverotusta. Perusturva on jäänyt kehityksestä pahasti jälkeen. Siellä se eriarvoisuus näkyy kaikkein selvimmin.
Puoluejohtajan tehtävät Cronberg kertoi kuitenkin jättäneensä seuraajalleen tyytyväisenä.
– Meillä on kannatus lisääntynyt, jäsenmäärä lisääntynyt, ollaan kasvettu neljänneksi suurimmaksi puolueeksi ja ollaan hallituksessa. Luulen, että puoluejohtajana on monta syytä olla tyytyväinen.
Veropolitiikassa
paljon ongelmia
Myös Cronbergilta puheenjohtajan paikan perinyt Anni Sinnemäki tunnustaa, että nykyisen hallituksen veropolitiikassa on hirveän paljon ongelmia. Sinnemäenkään mielestä kansalaiset eivät ole nähneet väärin, kun heistä on tuntunut siltä, että hyväosaisten maksukosuutta yhteisen hyvinvoinnin kustantamisessa on koko ajan vähennetty.
– Ihmiset eivät ole nähneet väärin. Kyllä tämän hallituksen veropoliittisissa linjauksissa näkyy, että tämä on hallitus, jossa on kaksi suurinta porvaripuoluetta.
Sinnemäen mielestä on ollut ongelmallista, kun hallituksen veronalennukset ovat koskeneet monia tulolajeja ja ratkaisut ovat olleet sellaisia, jotka isot hallituspuolueet ovat saaneet läpi.
– Meillä on vähän paloittain syntynyt tämä tilanne: edellinen hallitus, sosialidemokraatit ja keskusta, poisti varallisuusveron, sitten meillä on omistajayrittäjien osinkotulon verovapaus ja meidän pääomaverokanta on kohtuullisen matala. Pitäisi katsoa sitä kokonaisuutena, että myös omistamisesta ja pääomatulosta maksetaan yhteensä kohtuullinen määrä veroa.
Sinnemäki myöntää tuloerojen kasvaneen Suomessa.viime vuosina ja kaipaa verotukseen isoa oikeudenmukaisuuskeskustelua.
– Ne on kasvaneet kahdessa kohtaa: ihan kaikkein varakkaimpien tulot on kasvanut valtavan paljon ja heidän verotaakkansa myöskään ei ole kasvanut, ja sitten ihan perusturvalla elävien tulot ovat kasvaneet hyvin vähän. Näitä kahta ääripäätä pitäisi pyrkiä tasaamaan. Mun mielestä pitäisi näkyä, että pienistä tuloista maksettaisiin nykyistä vähemmän veroa.
Helsinkiläinen kansanedustaja Sinnemäki hurrattiin puolueen puheenjohtajaksi yksimielisesti ja helsinkiläinen puoluesihteeri Panu Laturi sai jatkopestin ilman haastajia. Sen sijaan varapuheenjohtajista puoluekokous pääsi äänestämään. Etelän suuret kaupungit kaappasivat puolueen entistä tiukempaan otteeseen kun varapuheenjohtajiksi valittiin Oras Tynkkynen Tampereelta, Mari Puoskari Helsingistä sekä Jyrki Kasvi Espoosta.