Kati Tyystjärvi TU:n liittohallitukseen:
Noin 125 000 teollisuuden ja palvelujen palkansaajaa edustava Toimihenkilöunioni uusi johtoaan ja linjasi tavoitteitaan viime viikon lopulla Jyväskylässä pidetyssä liittokokouksessaan.
Erikoissuunnittelijana tiedekeskus Heurekassa Vantaalla työskentelevä Kati Tyystjärvi on STTK:laisen TU:n liittohallituksen uusia jäseniä. Ay-puolella hän on aiemmin toiminut oman työpaikkansa toimihenkilöiden luottamusmiehenä samoin kuin Palvelualojen neuvottelukunnan jäsenenä.
Kunnallispolitiikassa Tyystjärvi on muun muassa Vantaan kaupunginvaltuutettu, Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja sekä pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunnan YTV:n hallituksen jäsen.
Tyystjärvi odottaa kiinnostuneena uuden luottamustehtävän haasteita.
– Mielenkiintoinen nelivuotiskausi on edessä. On monia tärkeitä asioita: sopimusneuvottelut ja muut edunvalvontakysymykset, liittofuusiot järjestökentässä, samaten järjestötoiminnan kehittäminen ja uusien muotojen löytäminen.
Keskusjärjestöjä
vaikea yhdistää
TU:n valtuusto sai liittokokoukselta luvan hyväksyä aiesopimuksen, joka mahdollistaa
TU:n sekä kahden muun toimihenkilöliiton, Suoran ja Mediaunioni MDU:n fuusion. Lupa heltisi vasta äänestyksen jälkeen. Kati Tyystjärven mukaan vastustus liittyi lähinnä aikataulukysymyksiin.
– Ei vastustava puolikaan itse fuusiota vastustanut, vaan heillä oli huoli siitä, ettei vaikeassa tilanteessa käytettäisi aikaa tähän, vaan annettaisiin asian vähän levätä. Itse uskon vahvasti siihen, että TU:ssa osataan hoitaa aikataulutus niin, että jäsenten kannalta tärkeät edunvalvontatehtävät tulevat myös hoidetuksi.
Tyystjärven mukaan liittofuusiolla haetaan suurempaa voimaa ja synergiaetuja.
– Mitä isompi liitto, sitä enemmän sillä on voimaa työnantajien suuntaan ja se tuo myös vakautta edunvalvontaan. Tässä on niin hankalat ajat edessä. Toisaalta myös taloudelliset laskelmat osoittavat, että kolmen liiton hallinnon rationalisoinnissa tulee myös jäsenille konkreettista taloudellista etua.
Palkansaajakeskusjärjestöjen määrän vähenemistä Tyystjärvi sen sijaan ei pidä kovin todennäköisenä.
– Käytännössä on kylläkin niin, että kaikki palkansaajat ovat hyvin monessakin asiassa samalla viivalla. Esimerkiksi toimihenkilöiden STTK:n ja ja Akavan jäsenten välissä on vain veteen piirretty viiva. En silti usko siihen, että tulevaisuudessa meillä olisi vain yksi keskusjärjestö. Kyllä se yhdistyminen aika vaikeaa on. Näissä on niin paljon myös omaa historiaa ja toimintakulttuuria takana, että kolme keskusjärjestöä on varmaan realismia.
TU:n liittokokous tyrmäsi työantajapuolen esittämän nollaratkaisun. Kannanoton mukaan maan talouden ongelmat eivät ole korjattavissa nollaratkaisulla, palkkoja alentamalla tai työsuhteen ehtoja heikentämällä. Päinvastoin tällaisten esitysten katsottiin edelleen heikentävän kansalaisten luottamusta ja lisäävän turvattomuutta.
– Työnantajapuoli yrittää tässä tilanteessa kaikkensa, mutta kyllähän se niin on, että työmies on palkkansa ansainnut. Palkankorotuksiakin pitää tulla, Tyystjärvi sanoo.
Rinne jatkoon
yksimielisesti
TU:n puheenjohtaja Antti Rinne sai liittokokoukselta yksimielisen tuen jatkaa tehtävässään vuoteen 2013 jatkuvalle nelivuotiskaudelle.
Ennen nykyistä tehtäväänsä Rinne hoiti puheenjohtajuutta Toimihenkilöliitto Ertossa, joka on jäämässä kaavaillun liittofuusion ulkopuolelle. Rinnettä luonnehdittiin lujakätiseksi, selkeäsanaiseksi ja vakuuttavaksi toimihenkilöiden keulakuvaksi.
Rinteen johdolla TU:n toiminnan painopisteen katsottiin siirtyneen edunvalvonnan suuntaan. Myös liiton jäsenkehitys on kääntynyt myönteiseksi.