Olkiluodon ydinvoimalatyömaalle tutustumis- ja neuvottelukäynnille tiistaiaamuna lähdössä olleet ammattiliittojen puheenjohtajat olivat huolissaan ansiosidonnaisen työttömyysturvan maksatuksesta. Nykyisellä lainsäädännöllä ja käytännöillä ajaudutaan aivan mahdottomiin tilanteisiin, kun työttömien määrä syksyllä nykyisestä kasvaa.
Metalliliiton Riku Aalto, Rakennusliiton Matti Harjuniemi ja Sähköliiton Martti Alakoski pitävät kestämättömänä, mikäli lainsäätäjä ei ala purkaa byrokraattista ja paljon valvontaa sisältävää järjestelmää. Se merkitsee työttömille viikkojen, jopa kuukausien odotusaikoja.
– Metallialoilla on 16 000 saanut korvausta, mutta 10 000 on nyt laskentajonossa. Lainsäädäntö on niin monimutkainen, että vaikka olemme lisänneet etuuskäsittelijöiden määrän kaksinkertaiseksi, emme pysy perässä. Onkohan missään muussa kansalaisen saamassa etuudessa niin paljon turhaa laskemista ja kontrollia kuin tässä? Riku Aalto ihmetteli tilannetta.
Rakennusalalla työttömyys on koetellut noin 25 prosenttia jäsenistöstä, ja Harjuniemen mukaan syksyllä voidaan hyvinkin lähestyä 30 prosentin rajaa. Sähköalat puolestaan tarjoavat työtä vielä varsin hyvin, työttömyysaste on 7 prosenttia. Mutta Alakoski uumoilee muualla jatkuvan laman vaikuttavan sähköasennuksiinkin.
Yhdestä suusta puheenjohtajat vaativat nopeaa elvyttämistä muun muassa valtion tukeman asuntorakentamisen kautta. Myös huonokuntoisten teiden päällystämistä kannattaisi nyt halvemman raaka-aineenkin vuoksi, Harjuniemi sanoo.
Pitäen silmällä Olkiluodon suurtyömaan tilannetta, mutta myös viime vuosien kehitystä Etelä-Suomen rakennus- ja teollisuusaloilla, Aalto, Harjuniemi ja Alakoski korostavat suomalaisen työvoiman olevan yrityksille edullista.
– Jos työpaikan läheltä löytyy työtön suomalainen, ei hän voi tulla työnantajalle kalliimmaksi kuin kaukaa ulkomailta tänne vuokrattava, jos kaikki tehdään lakien ja sopimusten mukaan, Harjuniemi sanoo.