Melkein 60 konservatiivia saa tehtävän ennen ensimmäistä kokoomuslaista
Isot puolueet väittävät, että vain niillä on merkitystä europarlamentin päätöksenteossa. Konservatiiveilla on päättyvällä vaalikaudella ollut 285 ja sosialisteilla 215 paikkaa, Seppäsen edustamalla vasemmistoryhmällä vain 41 paikkaa.
Suomalaismeppien ahkeruustilastossa Esko Seppänen on kuitenkin kärkipäässä kaikilla mittareilla.
Euroedustajan vaikutusvalta ei mene yksi yhteen ryhmän suuruuden kanssa. Seppänen sanoo, että avainasemassa ovat isojen maiden edustajat isoissa ryhmissä. Ne jakavat tärkeimmät paikat ensin keskenään. Sen jälkeen muut saavat suhteellisen laskutavan mukaan sen, mitä on jäänyt jäljelle.
Käytännössä tämä tarkoittaa, että Suomesta kokoomus pääsee valitsemaan ensimmäistä paikkaansa sijaluvulla 58 ja sosiaalidemokraatit sijaluvulla 57. Liki 60 tehtävää on siis jo mennyt muille ennen kuin suomalaiset kokoomuksen ja SDP:n edustajat saavat ensimmäisensä.
– Pienten maiden edustajilla ei ole mahdollisuutta tehdä merkittäviä töitä europarlamentissa. Joudumme tekemään keskiverto- ja vähemmän tärkeitä töitä, myöntää Seppänen.
Hänen mukaansa meppien ahkeruustilasto kertookin ahkeruudesta keskitärkeissä ja vähemmän tärkeissä töissä.
– Mutta olen ollut kuitenkin aktiivisesti mukana ja aina siitä joku jälki jää.
Hyvän mepin
ominaisuudet
Vasemmiston GUE/NGL-ryhmässä avainpaikkojen jako on perustunut lähinnä senioriteettiin. Seppänen kertoo olleensa viimeisen kauden erityisen vahvoilla, koska oli toiseksi pitkäaikaisin ryhmän jäsen.
Kun näin on, niin Vasemmistoliiton tulevan euroedustajan tulee Seppäsen mielestä pyrkiä olemaan siellä useampi kuin yksi vaalikausi. Se auttaa sosiaalisten verkostojen luomisessa ja ne ovat mitä tärkein vaikuttamisen muoto europarlamentissa. On tunnettava ihmiset myös muista kuin omasta ryhmästä ja oltava kielitaitoinen, kunnianhimoinen, hyvässä fyysisessä kunnossa ja elämäntavoiltaan säännöllinen.
– Noista ominaisuuksista on hyvä meppi tehty, Esko Seppänen, yksi Suomen kokeneimmista, tietää.