Paperiliiton 20. liittokokous teki sosiaalidemokraattisten edustajien voimin äänestyspäätöksen, vastoin ryhmien välistä allekirjoitettua sopimusta, ettei Paperiliiton sääntöihin tehdä muutoksia 20. liittokokouksessa.
Kuitenkin demarit tekivät enemmistönsä turvin liiton lakkauttamiseen vähemmistösuojaa koskevan muutoksen. Seuraavassa liittokokouksessa Paperiliitto voidaan lakkauttaa 2/3-enemmistöpäätöksellä aikaisemman 3/4:n sijasta.
Puheenvuoroissa demariedustajat linjasivat tulevaa kehitystä myös liittofuusion suuntaan. Toki liittojen välistä yhteistyötä tuleekin tiivistää, mutta itsetarkoituksena ei saa olla liittofuusio.
Enemmän minua harmitti ryhmien välisen sopimuksen rikkominen kuin mainittu äänestyspäätös, sillä kyseinen sopimuksien kunnioittamattomuus uhkaa myös Paperiliiton yhtenäisyyttä, jota paperiliittolaisten jäsenten edunvalvonnassa eritoten näinä aikoina tarvitaan.
Ihmettelen, miksi demareiden piti liittokokouksen loppumetreillä tuoda politiikka saliin, kun kokous muuten sujui hyvässä yhteishengessä. Kyseinen voimannäyttö edesauttaa työntekijöiden siirtymistä muun muassa perussuomalaisten kannattajiksi, mitä on jo tapahtunut ainakin Kymenlaakson alueella.
Toinen kovakorvaisuus koettiin jäsendemokratian kannalta. Viime työehtosopimusta hyväksyttäessä hallintoon valitut vasemmistoliittolaiset vaativat jäsenäänestystä, mutta TES hyväksyttiin demariäänin.
Voimassa oleva työehtosopimus, joka on mahdollistanut mittavat irtisanomiset ja työkuorman lisäämiset, onkin demarien ja Metsäteollisuus ry:n välinen sopimus. Toki tämän sopimuksen vaikeiden vaikutusten lieventäminen on pääsääntöisesti ollut vasemmistoliittolaisten pääluottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen tehtävänä.
Näistä kokemuksista viisastuneena tein liittokokousehdotuksen, jossa työehtosopimuksesta pitäisi suorittaa jäsenäänestys, jos työehtosopimusta merkittävästi heikennetään ja jos työehtosopimusneuvotteluihin osallistuvista vähintään 20 prosenttia osoittaa erimielisyyttä. Kaikki demarit äänestivät tätä jäsendemokratiaa korostavaa esitystäni vastaan.
Puheenjohtaja Jouko Ahosella onkin työsarkaa saattaa Paperiliitto samalle yhtenäisyyden ja yhteistyön linjalle, jota hän useissa puheenvuoroissaan korosti, ja josta vallitsee yksimielisyys. Yhteistyön tulee tarkoittaa muutakin kuin saneluvaltaa. Se valta voi, jäsenten tahdosta seuraavassa liittokokouksessa, kadota.