Irlanti on ainoa EU:n jäsenmaa, jonka perustuslakinsa mukaan on Lissabonin sopimuksesta pidettävä kansanäänestys ja joka ei ole vielä sitä hyväksynyt. Tshekissä puuttuu parlamentin hyväksymiseltä presidentin vahvistus.
Juhannuksen alla pidetyssä huippukokouksessa EU-johtajat lupasivat Irlannille Lissabonin sopimukseen poikkeuksia, jos sen kansalaiset ensi syksyn kansanäänestyksessä hyväksyvät sopimuksen. Eräs ehkä merkittävin poikkeus on se, että Irlanti saa säilyttää sotilaallisen liittoutumattomuutensa.
Kun kaikki jäsenmaat ovat hyväksyneet Lissabonin sopimuksen, EU:sta tulee oikeussubjekti, julkisoikeudellinen oikeushenkilö. Se merkitsee sitä, että EU voi saada oikeuksia ja tulla velvoitetuksi. Nykyisten säädösten mukaan jokaisella jäsenvaltiolla on veto-oikeus. Kaikkien päätösten on oltava yksimielisiä. Lissabonin sopimus poistaa sen.
Jos EU päättää kollektiivina liittyä Natoon, se koskee kaikkia jäsenmaita Irlantia lukuun ottamatta, sillä omakaan eduskuntamme ei Lissabonin sopimuksen hyväksyessään tehnyt Irlannin kaltaista varaumaa. Ymmärsivätkö kaikki kansanedustajat päätöksensä seurauksia? Kun melkein kaikki nykyiset EU-maat ovat Naton jäseniä, kollektiivipäätös syntynee EU:ssa helposti.
Natoon liittyminen merkitsee puolustusmenojen kasvua vähintäänkin miljardilla vuodessa. Kun Yhdysvaltojen tahto viime kädessä ratkaisee Naton sotaretkien suunnan, joudumme taipumaan ja osallistumaan kaukaisiin ja vaarallisiin sotiin. Nykyisenkaltaisesta asevelvollisuusarmeijasta on luovuttava. Suhteemme meille kaikkein tärkeimpään valtioon Venäjään huononevat, kauppamme ja taloutemme hiipuu. Asejärjestelmät itärajamme pinnassa kasvavat. Venäjä on ydinasevaltio. Terrorismin uhka kasvaa. Elämä on entistä turvattomampaa.
Tässä vaiheessa on enää turha puhua kansanäänestyksestä Natosta. Kansan mielipidettä olisi pitänyt kysyä ennen kuin Lissabonin sopimus eduskunnassa hyväksyttiin. Nyt Suomen ja muiden sotilaallisesti liittoutumattomien EU-maiden Nato-jäsenyys on irlantilaisten ja EU:n käsissä.