Keskisuomalainen Multian kunta joutui hiljattain saamaan esimakua siitä, mitä seuraa laajemmaltikin jos sopimusperusteista jätteenkuljetusta ei saada lakkautettua Suomessa. Lassila & Tikanoja jätti asukkaat vaille jätehuoltoa, koska se ei taloudellisesti kannattanut.
Multialla on voimassa niin sanottu sopimusperusteinen jätteenkuljetus, jolloin kunta ei hoida jätteenkuljetusta asukkaiden puolesta, vaan kuntalaiset tilaavat itse haluamansa jätteenkuljettajan. Isot yksityiset jätebisneksen pyörittäjät eivät ole kiinnostuneita maaseutukylien jätteistä, koska niiden kuljettaminen ei ole rahallisesti kannattavaa puuhaa.
Ähtärin rajalla olevan kyläkunnan asukkaat ottivat yhteyttä eteläpohjalaiseen kunnalliseen jäteyhtiöön, Lakeuden Etappiin, ja pyysivät tätä apuun. Nyt jätehuollon sujumisesta on saatu sovittua jäteyhtiön kanssa ja jätehuolto siis jatkuu Väätäiskylässä.
Multian tapaus on elävä esimerkki suomalaista jätehuoltoa rämettävästä kummajaisesta, sopimusperusteisesta jätteenkuljetuksesta. Länsi-Euroopassa ei sopimusperusteista kuljetusta tunneta, sen jälkeen kun Irlantikin sai EU -tuomion jätehuollon toimeenpanon laiminlyönneistä. Vain Itä-Euroopassa on vastaavaa sopimusperusteista kuljetusten järjestelyä käytössä.
Sopimusperusteiseen jätteenkuljetukseen liittyy muitakin ongelmia. On esimerkiksi tavallista, että taajama-alueilla usean kuljetusyrittäjän autot surffailevat samalla kadulla jopa samana päivänä puolityhjinä, kun logistisesti järkeviä ja ympäristöä säästäviä kuljetusreittejä ei suunnitella.
Toinen tapa järjestää jätteenkuljetus on kunnan järjestämä jätteenkuljetus, jossa kunta kilpailuttaa kuljetukset asukkaiden puolesta tietyllä alueella. Alueelle suunnitellaan myös järkevät ajoreitit jäteautoille, niin että sama seutu ajetaan yhdellä kertaa ja yhdellä autolla.
Useiden selvitysten mukaan kunnan kilpailuttama kuljetusjärjestelmä on ollut tehokkaampi ja taloudellisempi sekä ilmastomuutoksen kannalta parempi. Pääosa Suomen väestöstä on jo kilpailutetun kuljetuksen piirissä. Sopimusperusteisen kuljetuksen muuttaminen on kunnissa osoittautunut kovin vaikeaksi muun muassa kuljetusyritysten painostuksen johdosta.
Kunnan kilpailuttama kuljetusjärjestelmä mahdollistaa aidon kilpailun ja avaa markkinat myös uusille yrityksille ja toimijoille. Usein, paikallisesti ainoana, monopoliasemassa oleva kuljetusyritys pelkää todellista kilpailua. Omaa katetta ja kerman kuorintaa ei haluta muuttaa avoimeksi kilpailuksi ja asiakkaan eduksi.
Eräillä jätteenkuljetuksen sopimusperusteisilla alueilla varsin iso osa asukkaista on ilman mitään jätehuoltoa. Vastikään Tervolan kunnassa selvisi, että sopimusperusteiseen jätteenkuljetukseen oli liittynyt vain 300 kunnan 1 500 kiinteistöstä! Kunnissa ei ole resursseja valvoa sopimusperusteista kuljetusta ja kuntapäättäjät ummistavat silmänsä. Paikallinen kuljetusyrittäjä valvoo etuaan.
Kunnalliset jäteyhtiöt ovat palveluyhtiöitä, jotka toimivat omakustannusperiaatteella ja tarjoavat samat palvelut kuntalaisille asuinpaikasta riippumatta. Kunnallisia jätepalveluja tarvitaan, koska niillä turvataan terveyden ja ympäristön kannalta merkittävä palvelu, jätehuollon toimiminen, myös haja-asutusalueella.