Tutkimusten ja asiantuntija-arvioiden mukaan nyky-yhteiskunta ja sen työelämä edellyttävät kansalaisilta toisen asteen koulutusta tai vastaavia valmiuksia. Suomessa on kuitenkin noin 400 000 työikäistä aikuista, joilla ei ole toisen asteen tutkintoa eli ammatillista tutkintoa tai ylioppilastutkintoa. Euroopan Unionissa heitä on liki 100 miljoonaa.
Vastoin yleistä käsitystä esimerkiksi Suomessa tämä vähän koulutettujen ryhmä näyttää nykykeinoilla säilyvän tulevaisuudessakin suurena. Vuonna 2007 peräti 14 prosenttia 30-34-vuotiaista oli vailla toisen asteen tutkintoa.
Puhe elinikäisestä oppimisesta menettää uskottavuutensa ellei vähän koulutettujen oppimiseen ja osaamiseen kyetä vaikuttamaan.
Vuonna 2003 alkanut ja nyt lopuillaan oleva valtakunnallinen Noste-ohjelma osoitti käytännössä mallin, jolla tämän ryhmän kouluttaminen onnistuu. Nosteen julkaisut Noste-ohjelma – aikuiskoulutuksen harppaus? ja kouluttajien kokemuksista värikkäästikin kertova Hyvästi pulpettikammo kertovat käytetyt keinot.
Edellytysten luomisessa eivät markkinat riitä, vaan tarvitaan myös julkisen vallan tukea ja ohjausta. Toiminta tarvitsee työnantajien ja ay-liikkeen kiinnostusta ja mukanaoloa. Ratkaisevassa asemassa ovat ammattitaitoiset ja aktiiviset kouluttajat ja heidän soveltamansa työssä oppimisen, hakevan toiminnan, ohjauksen ja opastuksen menetelmät.
Kun elämme tosiasiassa myös rakennemuutoksen aikaa ja monet työttömiksi joutuvista eivät enää sijoitu takaisin samoihin töihin, olisiko aika suuntautua järjestämään heille toisen asteen koulutusta? Osatutkinnot voisivat olla ensimmäinen askel.
Noste osoitti, että ainakin naisvaltaisilla aloilla kuten nyt kriisissä olevalla sosiaali- ja terveysalalla sen luoma malli toimi hyvin. Miehetkin ja miesvaltaiset alat paransivat aktiivisuuttaan ohjelman edistyessä.