Viikon kysymys
Oikeudenkäyntikulut ovat vuodesta 1995 kaksinkertaistuneet. Kantajien keskimääräiset kulut viime vuonna olivat noin 6 500 euroa, vastaajien 5 500 euroa. Osapuolten yhteenlasketut kulut olivat 43 prosentissa tapauksista suuremmat kuin riideltävän intressin määrä.
Kynnys hakea oikeudesta ratkaisua riita–asioissa onkin noussut monelle suomalaiselle ylittämättömäksi. Vaarantaako tämä jo kansalaisten oikeusturvan, erikoistutkija Johanna Niemi Oikeuspoliittisesta tutkimuslaitoksesta?
– Ihmisoikeussopimuksen mukaan jokaisella tulee olla oikeus oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin kohtuullisessa ajassa. Jos oikeudenkäynti on liian kallis, se vaarantaa tämän oikeuden.
Miten vakava uhka oikeusturvalle nykyinen tilanne on?
– Aidosti varaton henkilö saa aika hyvin maksuttoman oikeudenkäynnin. Viimeisimpien uudistusten jälkeen myös pienipalkkaiset ihmiset voivat saada osittain maksuttoman oikeudenkäynnin.
– Ongelmana riita–asioita koskevissa oikeudenkäynnissä on se, että maksuton oikeudenkäynti eikä myöskään oikeusturvavakuutus auta, jos häviää oikeudenkäynnin. Silloin joutuu korvaamaan vastapuolen oikeudenkäyntikulut. Tästä voi koitua huomattavat menot. Pelko niistä tekee ihmisistä hyvin varovaisia viemään aiheellistakaan asiaa tuomioistuimeen.
Mikä on nostanut oikeudenkäynnin kustannuksia?
– Nousu on tapahtunut vuoden 1993 riita–asioiden oikeudenkäyntiä koskevan uudistuksen jälkeen. Se loi tarpeen valmistautua oikeudenkäyntiin hyvin huolellisesti ja johti siihen, että asianajajat valmistelevat asiat perusteellisesti. On hyvä tuoda asiat tuomioistuimeen hyvin valmisteltuina, mutta varjopuoli on se, että kustannukset kohoavat.
Uudistuksella tavoiteltiin lisää tehokkuutta oikeudenkäyntiin, mutta onko käynyt niin, että tehokkuuden tavoittelu on lyönyt korvalle ihmisoikeuksia?
– Sanoisin pikemminkin, että uudistuksella tavoiteltiin hyvää oikeusturvaa. Asiat haluttiin saada tuomioistuimessa perusteellisesti ja hyvin käsitellyiksi. Kustannusten nousu johtuu tästä. Hyvä ja perusteellinen käsittely tuomioistuimessa edistää oikeusturvaa.
Millainen oikeusturva suomalaisilla tällä hetkellä on?
– Yleisissä tuomioistuimissa toteutettu uudistus on monella tavalla parantanut oikeudenkäyntien laatua ja annettujen tuomioiden laatua. Uudistuksilla on ollut myös ei–toivottuja vaikutuksia: kulujen nousu ja käsittelyaikojen venyminen.
– Jälkimmäistä pyritään korjaamaan mm. ensi vuoden lokakuussa voimaan tulevalla lailla, joka mahdollistaa korvaukset, jos oikeudenkäynti venyy liian pitkäksi. Kuluissa hävinneen osapuolen velvollisuutta korvata voittajan kulut on lievennetty antamalla tuomioistuimelle asiassa enemmän harkintavaltaa, vaikkei uudistus ole selvästikään ollut riittävä.