Vasemmistoliitto tavoittelee Loviisan valtuustosta kahta paikkaa sunnuntaina käytävistä kunnallisvaaleista. Tavoitetta pidetään puoluetoimistossa realistisena puolueen eduskuntavaalimenestyksen perusteella.
Kunnallisvaalit käydään, koska Loviisa, Ruotsinpyhtää, Pernaja ja Liljendal yhdistyvät Loviisaksi vuoden vaihteessa.
Vasemmistoliitolla on kahdeksan ehdokasta: Ruotsinpyhtäältä Tenho Kupiainen, Pernajasta Armi Lindell, Tapio Ylitalo ja Antero Laakso sekä Loviisasta Kari Heikkinen, Paavo Siipola, Bengt Isaksson ja Per Hellberg.
Vuoden 2007 eduskuntavaaleissa Vasemmistoliiton kannatus uudessa Loviisassa oli neljä prosenttia. Laskelmat tehnyt kunnallissihteeri Aulis Ruuth kuitenkin korostaa, että kyse on arviosta ja nyt mukana on uusia ryhmiä, joilla ei ollut eduskuntavaaleissa ehdokkaita.
Nyt mukana ovat niin Piraattipuolue kuin sitoutumattomien lista.
Vasemmistoliitto loisti poissaolollaan Loviisan alueella vuoden takaisissa kunnallisvaaleissa. Arvoitus onkin, keitä Vasemmistoliiton kannattajat tuolloin äänestivät. Ehkä he jäivät nukkumaan. Vaalien erikoisuuksia oli sekin, että SDP:n kannatus putosi alueella 12 prosenttiyksikköä.
Arvoitus sunnuntain vaaleissa on myös RKP, joka saattaa saada väkensä vahvasti liikkeelle. Pernajassa ja Liljendalissa ja Loviisassakin RKP on perinteisesti suuri, Ruotsinpyhtäällä keskikokoinen.
– Puoluetoimistoonkin on nyt soiteltu, että pitäisi olla ehdokkaita, että voisi äänestää, Ruuth toteaa.
Vasemmistoliitolla on ollut yksittäisiä valtuustopaikkoja Loviisassa ja Ruotsinpyhtäällä, Pernajassa on monta kertaa viime vuosina päästy lähelle. Liljendalin valtuustoon ei ole ollut asiaa.
– Loviisassa ja Ruotsinpyhtäällä on vahvat teolliset perinteet ja yhä teollisuutta, Loviisassa satamakin. Niistä löytyy Vasemmistoliiton luontevaa kannatuspohjaa, Ruuth sanoo.
Valtuutettuja noin 15 000 asukkaan kaupungin valtuustoon valitaan 57.
Pernajan ehdokkaan Armi Lindellin haastattelu Viikkolehdessä 23.10.2009