Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn puheenjohtaja Merja Ailus torjuu viime päivinä esillä olleet ajatukset siitä, että työntekijöiden eläkeikää mekaanisesti esimerkiksi 67-ikävuoteen nostamalla ratkaistaisiin työurien pidentämisen perusongelma.
– Suomessa on jo nyt joustava eläkkeellesiirtymisen ikähaarukka, 63–68 vuotta, mutta eläköitymisen keskimääräinen ikä on nyt vain hieman yli 59 vuotta. Eli ei ongelma ole joustavan eläkeiän loppupää vaan se, miten ihmiset ylipäänsä jaksavat työelämässä eläkeiän alarajaan 63 vuoteen saakka.
Jyty Joensuu ry:n 90-vuotisjuhlassa torstaina puhuneen Ailuksen mukaan työssä jaksamiseen ja hyvään johtamiseen panostaminen työpaikoilla ovat niitä peruslähtökohtia, joilla työntekijöiden työuran pidentäminen tulee nykyistä paremmin mahdolliseksi.
– Esimerkiksi hyvinvointi- ja peruspalveluja tuottavan henkilöstön jatkuva vähentäminen ei voi olla vaikuttamatta siihen, miten pitkiksi alalla toimivien työurat muodostuvat.
Ailus huomauttaa, että työhyvinvointiin liittyvät asiat on usein mielletty työelämän pehmoasioiksi eikä niihin ole suhtauduttu riittävällä vakavuudella.
– Viime keväänä ja tällä viikolla eläkeikäasioista käydyn sanasodan seurauksena juuri työelämän laatukysymykset tulisi ottaa uudella tavalla esille.
Työpaikoilla vellovat tällä hetkellä Ailuksen mukaan mm. taantuman seurauksena muutosprosessit, lomautusuhat, irtisanomiset ja työtahdin kiristyminen. Ne jos mitkä nakertavat työhyvinvointia ja työssä jaksamista sekä siten työn tuloksellisuutta. (KU)