Suomen Greenpeacen ilmastovastaava Simo Kyllönen kritisoi hallituksen ja ympäristöministeri Paula Lehtomäen (kesk.) hiilinielujen laskentatapoihin liittyviä kantoja ilmastoneuvotteluissa. Suomi on EU:ssa vastustanut mallia, joka hallituksen mielestä aiheuttaisi Suomen metsien hiilinielujen muuttumisen ”laskennalliseksi päästöksi”.
Laskentatapa huomioisi muutokset yhtä lailla nieluissa kuin päästöissä. Nielujen vähentyminen esimerkiksi metsien hakkuun seurauksena otettaisiin huomioon samalla tavoin kuin päästöjen kasvukin. Ympäristöministeriön muistion mukaan Suomi voi harkita tällaisia laskentamenetelmiä vain, jos niihin liitetään sääntö siitä, että ”niin kauan kuin metsänhoito on velvoitekaudella biologinen nielu, maalle ei voi syntyä siitä lisätaakkaa”.
Greenpeacen tiedotustilaisuudessa puhuneen Kyllösen mukaan metsänielujen väheneminen on kuitenkin päästöjen ja ilmastonmuutoksen kannalta aivan yhtä tuhoisaa kuin päästöjen kasvukin, eikä sen huomioiminen ole epäoikeudenmukaista.
Yhtenä pelkona on ollut, että vertailutasoksi valittaisiin sellainen vuosi, jolloin hakkuita on ollut normaalia vähemmän, esimerkiksi vuosi 2005, jolloin oli metsäteollisuuden työsulku.
– Greenpeace ei ajattele, että vertailutasoksi pitäisi valita yksittäinen vuosi vaan 10–15 vuoden historiallinen ajanjakso, Kyllönen selvensi.
Todellinen ongelma tällaisessa mallissa voi hänen mukaansa kuitenkin olla Suomen kivennäismaaperän muuttuminen lämpenemisen seurauksena nielusta päästölähteeksi. Tämä voisi aiheuttaa Suomelle lisätaakkaa.
– Ongelma koskee monia muitakin maita, ja se voidaan ottaa huomioon.
Pääsyyksi Suomen kantaan Kyllönen arveli metsäteollisuuden vahvan vaikutusvallan ja intressit.
– Tämäntyyppinen laskentatapa toisi esiin nieluhiin ja metsän kokoon liittyviä heilahteluja, jotka johtuvat meidän metsäpoliittisista valinnoistamme, ja me emme halua ulkopuolisia puuttumaan niihin valintoihin.