Vasemmistoliiton kunnallissihteeri Aulis Ruuth toteaa Taloustutkimuksen ja TNS Gallupin puolueiden kannatusmittauksissa saamien erojen johtuvan tutkimusmenetelmistä ja otannan suuruudesta. Ruuth on kokenut tilastojen tulkitsija.
Vasemmistoliiton kannatus oli tällä viikolla julkistetuissa mittauksissa Taloustutkimuksella 7,8 prosenttia ja TNS Gallupilla 8,8 prosenttia. Taloustutkimuksen mukaan kannatus olisi kääntynyt pieneen laskuun, TNS Gallupin mukaan se olisi hienoisessa nousussa.
Tutkimusmenetelmät ratkaisevat
– Taloustutkimus on näyttänyt Vasemmistoliitolle lähes poikkeuksetta heikompaa kannatusta kuin Gallup. Joskus aiemmin ero oli isompi, mutta se on kaventunut, Ruuth kertaa.
Hänestä ainoa selitys otannan koon lisäksi on tutkimusmenetelmien erilaisuus.
– Lähinnä se tarkoittaa sitä, miten kysymykset on muotoiltu ja miten tutkijat vastauksia ovat eri perusteilla tulkinneet vastauksia. Koskaan numerot eivät siirry suoraan kannatusluvuiksi.
Otannan koko ollessaan pieni vaikuttaa erityisesti muiden kuin kolmen suurimman puolueen tulokseen. Pienessä otannassa pienetkin erot korostuvat sitä vahvemmin, mitä pienempi kannatus on. Isojen puolueiden kohdalla tulos on tarkempi.
Taloustutkimus parantanut
Ruuth sanoo yleensä luottaneensa TNS Gallupin tuloksiin vahvemmin kuin Taloustutkimuksen mittauksiin. Kymmenen vuotta sitten erot tutkimuslaitosten tuloksissa olivat nykyistä merkittävästi isommat.
– Kolmen viime vuoden kehitys on kuitenkin tuonut tutkimuslaitosten tulokset lähemmäs toisiaan ja Taloustutkimus on parantanut. Katselenkin nykyisin myös sen mittauksia ihan vakavalla mielellä, hän sanoo.