Tampereen käräjäoikeus tuomitsi ISS Palvelut Oy:n suureen 20 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Yhtiön palveluesimies tuomittiin samasta rikoksesta 15 päiväsakon eli 300 euron rangaistukseen.
Tapaturmassa loukkaantunut työntekijä oli ensimmäistä työpäiväänsä työssä elintarviketehtaassa.
Työntekijä oli ruiskuttanut voimakkaasti emäksistä pesuainetta painesumutinkannulla puhdistettavana olleeseen uuniin. Hän ei käyttänyt henkilösuojaimia, joten pesuainetta oli päässyt roiskumaan hänen kasvoilleen ja käsivarsilleen. Pesuaine aiheutti sen verran vakavia palovammoja, että hänet vietiin ensiapuun.
Vain pikaopastusta työhön otettaessa
Hämeen työsuojelupiirin tutkimuksissa todettiin, ettei käytössä ollutta sumutinkannua ollut tarkoitettu syövyttävien liuosten sumuttamiseen. Siksi se vikaantui aika ajoin.
Kannujen kuntoa ei tarkkailtu työnantajan toimesta. Ne vietiin korjattavaksi vasta, kun ne olivat jo vioittuneet.
Loukkaantuneen työntekijän opastus oli tapahtunut työhönottohaastattelun yhteydessä. Häneltä oli 1-2 tunnin opastuksen jälkeen otettu kuittaus yhteensä 33 aihealueen opastamisesta. Lisäksi hänelle oli annettu viisi kirjallista ohjetta kotiin luettavaksi. Opastuksen perillemenoa ei ollut millään tavalla ennen työskentelyn alkua tarkistettu.
Työntekijälle ei ollut työnantajan taholta kerrottu mitään pesuliuoksesta, sen vaarallisuudesta eikä tarpeellisista suojavarusteista.
Oikeus määräsi yhtiön maksamaan korvaukset
Käräjäoikeus katsoi, että perehdyttämistilaisuuden kestostakin on tehtävissä se johtopäätös, ettei työntekijä ole voinut kaikkien aihealueiden sisältöä omaksua.
Oikeuden mukaan työnantaja ei vapaudu opastusvelvollisuudestaan sillä, että luottaa siihen, että työntekijä oma-aloitteisesti selvittää asiat, joiden selvittäminen kuuluu työnantajalle.
Lisäksi käräjäoikeus totesi, että kun sumutinkannuja jouduttiin korjaamaan 1-2 kuukauden välein, osoittaa se selkeästi, että painesumutinkannu ei ylipäätään ollut sopiva pesuliuoksen levittämiseen.
Yhtiö tuomittiin maksamaan loukkaantuneelle työntekijälle 1 500 euron korvaus kivusta ja särystä sekä tilapäisestä haitasta.