”Kolmikannassa hallituksellakin on oltava oma tahto”
Työministeri Anni Sinnemäki (vihr.) ei ymmärrä palkansaajapuolen moitteita kolmikannan puuttumisesta. Hänen mukaansa hallitus on kuunnellut palkansaaja- ja työnantajapuolta.
– Politiikka suhteessa työntekijä- ja työnantajajärjestöihin ei voi sellaista, että vain kuunnellaan sanelua, Sinnemäki painottaa UP-uutispalvelulle.
Viimeksi maanantaina STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää moitti hallitusta konsensus-hengen unohtamisesta.
Sinnemäki näkee asian toisin.
– Ammattiyhdistysliike ja kaksikanta ovat käyttäneet tälläkin hallituskaudella huomattavaa valtaa. Joskus herää kysymys, pitääkö kolmikannassa hallituksellakin olla oma tahto, Sinnemäki huomauttaa.
– Eihän kolmikantakaan voi tarkoittaa sitä, että hallitus ottaa annettuina asioita, joista palkansaaja- ja työnantajapuoli ovat päässeet yksimielisyyteen. Sitähän se on käytännössä ollut.
Sinnemäki lisää, että tälläkin on saatu tuloksia.
Hallitukselle viimeinen sana eläkeiästä
Sinnemäki haluaa jättää viimeisen sanan hallitukselle. Hän ottaa esimerkiksi työurien pidentämisen ja eläköitymisiän korottamisen.
– Kaksikannan täytyy tehdä sellaisia ehdotuksia, joihin todella voi luottaa. Jos ehdotukset eivät ole uskottavia, keskustelun pitää jatkua. Sen parempi, jos ehdotukset ovat uskottavia.
Hallituksen vahva asema on Sinnemäen mukaan helposti perusteltavissa.
– Kaikki täysi-ikäiset ovat pystyneet vaikuttamaan vaaleissa välillisesti, millainen hallitus muodostetaan. Maan hallituksella pitää olla tahto ja linja asioissa.
”Ay-liikkeessä vaikea vaikuttaa”
Vihreiden suhde ay-liikkeeseen on Sinnemäen mukaan osin hyvällä tolalla. Opettajissa, diplomi-insinööreissä, tutkijoissa ja kirkon piirissä on paljon vihreitä.
– Toisaalta yrittäjät ovat kannattajakunnassamme iso ryhmä, samoin opiskelijat. Ehkä aktiivimme ovat keskittäneet enemmän voimaansa siihen, että poliittinen vaikuttaminen tapahtuu puolueessa eikä välttämättä ammattiyhdistyksen puolella.
Kyse voi Sinnemäen mielestä olla myös arkailusta. Ay-liikkeen rakenteet ovat hänestä aika jähmeät eikä vaikutusmahdollisuuksia saa helpolla.
– Jossain määrin siinä on kyse riittävän massan keräämisestä. Ay-liikkeessä on traditionaaliset ryhmät, ja riittävän ison porukan löytäminen asioiden taakse voi olla jonkinlainen kynnys.