Vasemmistoliiton miespoliittinen työryhmä panisi vanhempainvapaajärjestelmän järjestelmän uusiksi ja tarjoaa 6+6+6 -mallia, jotta miehet saataisiin käyttämään nykyistä enemmän vanhempainvapaita.
Monien poliittisten naisjärjestöjen kannattamassa mallissa äiti pitää kuusi kuukautta vanhempainvapaata, isä kuusi kuukautta ja viimeisen pätkän pitäjän perhe voi päättää itse.
Nyt vain 12 prosenttia isistä pitää vanhempainvapaata. Työryhmä arvioi, että tasaisemmin jakautuneet vapaat takaisivat miehille oikeuden aktiiviseen isyyteen. Samalla naisten asema työelämässä vahvistuisi.
– On lisättävä kannustimia, jotta isyysvapaan pitäminen tulisi mahdolliseksi ja houkuttelevammaksi yhä useammalle isälle,Vasemmistoliiton miespoliittisen työryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Kari Uotila sanoo.
Vasemmistoliitto tiedotti perhevapaamallistaan samana päivänä, jolloin verotiedot julkistettiin. Sadan eniten ansaitsevan suomalaisen listalle oli päässyt pari kolme naista.
– Jos malli otetaan käyttöön, kymmenessä vuodessa naisten määrä tällä listalla on kymmenkertainen, työryhmässä mukana ollut Ralf Sund lupaa.
Keskisuuri kustannuserä
Kolmen kuutosen malli pidentäisi perhevapaita puolella vuodella.
– Islannissa samankaltaiseen malliin siirtyminen toi hyviä tuloksia: isät ryhtyivät aktiivisesti käyttämään vapaitaan sanoo Sund, joka on tehnyt laskelmat mallin edellyttämistä resursseista:
Malli maksaisi 400 miljoonaa euroa vuodessa.
– Se olisi siis keskisuuri uudistus, Sund sanoo ja vertaa: Se on 70 prosenttia summasta, jonka valtio menettää ruuan arvonlisäveron laskemisella ja runsas kolmasosa yritysten kelamaksun poiston hinnasta. Nyt vanhempainvapaajärjestelmän kustannukset ovat 800 miljoonaa euroa vuodessa.
Samat oikeudet kaikille perheille
Ryhmä edellyttää myös, että samat oikeudet taattaisiin myös yksinhuoltajille, samaa sukupuolta oleville vanhemmille ja etävanhemmille.
Ryhmän esittämässä mallissa vapaa voidaan pitää vähintään kahden kuukauden pituisina jaksoina siihen asti, kun lapsi täyttää kolme vuotta, ja vanhemmat voivat pitää osan vapaasta yhtä aikaa.
Kuten nykyisinkin, isä voi myös pitää pelkän isyysvapaan tai jättää vapaat kokonaan käyttämättä.
Työryhmä esittää kustannusten jakamista siten, että valtion budjettirahoituksen osuus on 50 prosenttia, työnantajien osuus 30 ja palkansaajien osuus 20 prosenttia.