Metsäyhtiö UPM yllätti tiistaina rajulla saneerausohjelmalla vaneri- ja sahaliiketoiminnassaan. Se uhkaa sulkea Heinolan vaneritehtaan ja sahan, Kaukaan vaneritehtaan ja Parkanon jalostetehtaan. Jos sulkemiset toteutuvat, noin 900 ihmistä menettää työpaikkansa.
Saneerausta perustellaan tuttuun tapaan kilpailukyvyn varmistamisella.
SAK:lainen Puuliitto tyrmistyi UPM:n saneerausohjelmasta ja kyseenalaistaa sen perustelut.
UPM sanoo vaneri- ja sahatuotteiden markkinatilanteen olleen huono viime syksystä lähtien. Heinolan vaneritehdas on seisonut tammikuusta ja Kaukaan vaneritehdas toukokuusta.
Puuliiton puheenjohtaja Sakari Lepola puolestaan väittää käänteen parempaan jo tapahtuneen.
– Mekaanisen metsäteollisuuden elpymisen merkit ovat esimerkiksi Metlan ja Finnveran mukaan jo näkyvissä, ja viitteitä siitä löytyi myös UPM:n viimeisimmästä osavuosikatsauksesta. Jo ensi vuodelle on ennustettu kasvua sekä saha- ja vanerituotannossa että vientinäkymien puolella.
– Töitä näyttäisi tulevaisuudessa siis riittävän näille kaikille tuotantolaitoksille mukaan lukien investointikohteiksi nimetyt Savonlinnan vaneritehdas, Kaukaan saha ja Aureskosken jalostetehdas. Nyt UPM kuitenkin täysin käsittämättömällä tavalla pistää 870 työntekijää työttömäksi. Tämä jatkuva lappujen luukulle pistäminen ei kummoista johtamista ole, Lepola kommentoi tilannetta.
”UPM julisti
työtaistelun”
Sakari Lepola kritisoi voimakkaasti myös sitä, että UPM:n saneeraustoimenpiteet on ajoitettu päällekkäin työehtosopimusneuvottelujen kanssa.
– Työnantajapuoli näyttää olevan täydellä rintamalla liikkeellä vetämässä todella kovaa linjaa käynnissä olevia ja tulevia tes-neuvotteluja ajatellen. Ensin Koneen Matti Alahuhta vaati julkisuudessa palkanalennuksia ja heti perään UPM ilmoittaa tuotantolaitosten sulkemisista.
– UPM:n ilmoittama joukkoirtisanominen on painostuskeinona tulkittava työtaistelutoimenpiteeksi. Mekaanisessa metsäteollisuudessa kuitenkin vallitsee tällä hetkellä työrauhavelvoite, joten osapuolten pitäisi pidättäytyä työtaistelutoimista.
– Tämä ei tule helpottamaan yhteisymmärryksen löytämistä tes-neuvotteluissa, Lepola arvioi.
Puuliitto vaatii, että UPM:n on vastattava jokaisen työpaikkansa menettävän uudelleen sijoittamisesta yrityksen sisällä tai uudelleenkouluttamisesta uuteen työhön.
– UPM:n työstä työhön ohjelmalle asetettavat vaatimukset ovat nyt kovat. Toivottavasti tämä tapaus otetaan myös poliittisella rintamalla tarkan arvioinnin ja seurannan kohteeksi, Lepola sanoi.
UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen väläytti irtisanomisia jo viime viikolla, kun yhtiö julkisti osavuosikatsauksensa. Olosuhteisiin nähden hyvää tulosta tekevä yhtiö ei Pesosen mukaan saa riittävästi raakapuuta metsänomistajilta oikeaan hintaan.