Toimihenkilöunioni (TU) ei hyväksy UPM:n ilmoittamia perusteluita kolmen paikkakunnan tuotantolaitosten sulkemiselle ja lähes 900 toimihenkilön ja työntekijän joukkoirtisanomiselle vaneri- ja sahatuotannosta.
Liiton mielestä yhtiön vaneri- ja sahatuotannon kysynnän ja toimitusten suunta on nousussa yhtä selvästi kuin paperituotannonkin. Käsityksensä se perustaa UPM:n tuoreeseen osavuosikatsaukseen viime viikolta.
– Vaikuttaa siltä, että halutaan käyttää viimeinen mahdollisuus siivota henkilöstöä pois taantuman varjolla. Henkilöstöä kohtaan tämä on erittäin kylmäveristä johtamista, Toimihenkilöunionin puheenjohtaja Antti Rinne kommentoi.
Hän vaatii yhtiötä selvittämään kaikki keinot töitä tarjoavan toiminnan jatkumiseksi Heinolan, Kaukaan ja Parkanon tehtailla. Mikäli lakkauttamiset toteutuvat, Rinne edellyttää UPM:ltä mittavaa Työstä työhön -ohjelmaa ihmisten ja paikkakuntien auttamiseksi ja sitoutumista merkittävään rahoitusosuuteen.
”Pahin taantuma
on jo ylitetty”
Tuotantolaitosten lakkauttamisen lisäksi toimenpiteet kohdistuvat eritoten toimihenkilöihin. Toimihenkilöunionin arvion mukaan UPM:n vaneri- ja sahatuotannon tilanne ei ole lainkaan niin kestämätön kuin yhtiön johto antaa ymmärtää.
– Mekaanisen metsäteollisuuden luottamusmiestemme kautta olemme jo alkusyksystä tienneet, että työpaikkatason näkymien perusteella ollaan pääsemässä pahimman taantuman yli ja elpyminen ja voimistuminen on alkanut. Viime viikolla myös Metsäteollisuus ry ja UPM itse osavuosikatsauksessaan arvioivat laskun taittuneen, Rinne toteaa.
Hän ihmettelee UPM:n johdon vetoamista tuotannon huonoon kannattavuuteen.
– Kustannussäästöjä on jo saatu ja tehokkuutta parannettu. Lisäksi yhtiön oman ilmoituksen mukaan sen puukustannukset ovat jatkuvassa laskussa.
”Ei helpota
neuvotteluja”
Toimihenkilöunionin mukaan tehtaiden lopettamisilla ja joukkoirtisanomisilla uhkailu eivät ainakaan helpota meneillään olevia mekaanisen metsäteollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimusneuvotteluja.
– Paniikkijohtaminen ohittaa jo Venäjän puutullien kaltaiset ongelmat metsäteollisuuden tulevaisuuden uhkatekijänä, Rinne huomauttaa.
Hän muistuttaa, että Heinolan ja Kaukaan tehtailla ihmisiä on roikotettu löysässä hirressä lomautettuina jo tämän vuoden.
– Tehtaanjohtajat ovat todistelleet väelleen lomautusten aiheutuvan vain yleisestä suhdanteesta ja vakuuttaneet, ettei työpaikkaa lakkauteta. Henkilöstöltä on pyydetty ymmärtämystä, mutta konsernin johdolle kyse on ilmeisesti koko ajan ollut puhdistusoperaation valmistelusta. (KU)